Culmea cinismului! Primăria Piatra-Neamț interzice donațiile directe către oamenii amărâți din centrele sociale

4

Primăria Piatra-Neamț a decis interzicerea sau, mai corect spus, complicarea cu exces de zel a donării de mâncare, haine și bunuri către beneficiarii din centrele sociale de la Speranța sau Dărmănești, unde stau oamenii străzii sau cei mai amărâți dintre pietreni.

Cine vrea să doneze haine, bunuri sau mâncare trebuie de acum să facă o cerere scrisă cu câteva zile înainte, cerere care să fie sau nu aprobată. Mâncarea, de asemenea, trebuie adusă cu acte de conformitate, adică nu făcută acasă la cineva, ci în bucătării autorizate. De săptămâna aceasta, după introducerea acestor reguli, oamenii din aceste centre nu au mai primit mâncare de la ONG-uri și o parte erau deja zilele acestea la cerșit pe străzi.

Punând cap la cap informațiile adunate pe surse am reușit să ne formulăm o opinie despre cum a ajuns primăria să ia asemenea decizii inumane. De ani de zile, mâncarea pentru acești oameni amărâți a fost asigurată de ONG-uri sau persoane de bine, primăria necheltuind niciun leu. Problema principală se pare că a fost aceea că unii dintre cei care ajutau erau suspectați că ar fi simpatizanți sau oameni din PSD care creșteau ca imagine și ca simpatie populară cu fiecare donație făcută și cu fiecare masă caldă dată oamenilor străzii. Din păcate, pentru faptul că cei de la PNL nu au astfel de activități sociale, s-a decis să se blocheze posibila creștere de imagine a adversarilor politici prin complicarea procedurii de donare pentru toată lumea.

Deja primele reacții au apărut și ONG-ul care de ani de zile ducea periodic pe propria cheltuială mâncare celor din centrele din Dărmănești și de la Speranța și zilnic în sezonul rece celor de la adăpostul de la Speranța a sistat aceste activități.

Dincolo de ura politică ce definește multe dintre deciziile liberale, sunt aproape de fiecare dată și interese materiale. Astfel, la următoarea ședință de consiliu local, liberalii vor propune alocarea de sume de bani pentru asigurarea hranei oamenilor din adăpost pe timp de iarnă. Cine va livra mâncarea e o altă poveste. Interesant este cum sunt fugărite ONG-urile și voluntarii chiar de primăria condusă de ONG-istul Carabelea care a decis să înlocuiască niște servicii de ajutor ale unor oameni pentru care primăria nu dădea niciun leu cu alte servicii prin care primăria va băga niște bani în buzunarul unor firme.

De azi înainte cine vrea să dea o haină sau o farfurie de mâncare oamenilor străzii de la Speranța sau celor de la centrul social din Dărmănești trebuie să facă o cerere scrisă cu câteva zile înainte. Se pare că erau prea mulți social democrați sau apropiați ai acestui partid care ajutau oamenii amărâți și primeau pentru asta prea multe aprecieri. Ca să nu mai poată ei ajuta și aduna simpatie, s-a găsit o metodă de a complica extrem pe oricine vrea să doneze ceva. Un asemenea cinism combinat cu ură politică nu credeam că o să vedem la Piatra-Neamț. Să îi sacrifici pe cei mai amărâți oameni doar ca să lovești într-un adversar politic este deja prea mult.

Va urma…
I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
 1. Un om care ajuta ori de câte ori poate spune

  Este un abuz din partea instituțiilor și o răzbunare fățișă, cu iz politic. Ar fi fost de bun simț sau mai credibil față de toți cei care au beneficiat de ajutor din partea oricui, mai puțin din partea instituțiilor publice și față de toți cei care au desfășurat acte sau acțiuni caritabile, o motivare onestă a acestor concluzii personale înscrise într-un anunț lipit pe geam. In orice situație care conduce la luarea de măsuri corective, in spatele acestora sta o anchetă. Care sa fi fost condusă de o comisie desemnată. Și care și-a făcut treaba, pur și simplu sau a fost constituită ad-hoc, urmare a unei solicitări, pentru soluționarea unei situații excepționale. De comisie care să fi analizat ceva ne îndoim cu toții, nu pentru că nu și-ar fi putut-o face, ci pentru că nu exista. Așadar dorim să știm cum au fost monitorizate până acum de către administrația locală activitățile caritabile, ani de-a rândul, unde s-a înscris rezultatul monitorizărilor in rapoartele periodice ale instituțiilor, cum s-a comunicat rezultatul celor care fac voluntariat sau prin însăși natura activității sprijina pe cheltuiala proprie categoriile defavorizate, in temeiul cărei norme se procedează la luarea unor astfel de măsuri și de ce aceste măsuri nu au fost luate vreodată, fiind considerate consecință firească a aplicării legii, a normelor DSV, DSP sau a procedurilor interne ale instituțiilor publice. De asemenea, care sunt criteriile care vor influenta aprobarea sau respingerea cererii de efectuare a unei donații? Pentru că orice donație se face pentru a ajuta. Și dorim sa ajutăm corect. Cum poate impune administrația publică locală unei persoane fizice cât și cum să mănânce, cum și când să se imbrace, când sa fie bolnavă sau când să își plătească o datorie? Indiferent că sunt sau nu în evidenta DAS, Primărie, etc, acești oameni și orice persoana au dreptul să primească sprijin din partea comunității, a semenilor, atât timp cât actiunile acestora sunt licite, legale și morale, nu încalcă principii de drept comun. Este o tresărire jalnică a unui sistem nefuncțional, care din păcate, urmează sunetul unei muzici orchestrate de dirijori afoni. Din nefericire pentru comunitatea pietreană. Fiți constanți și transparenți în acțiunile dumneavoastră, domnilor. Pentru că ați comis un abuz. Însă omenia curge dincolo de barierele administrative locale pietrene, slavă Domnului! Solicităm răspuns, astfel ca pe viitor sa colaboram spre binele comunității

 2. radu tomsa spune

  Oare cine din amicii liberali are o firma de catering care sa mai prospere putin acuma? Si care se va abona la banii publici pe baza unui caiet de sarcini facut „tailor made”? Bre,asa prosti ne credeti pe toti???

 3. Onelian spune

  La noi sant doar „dusi cu pluta”in fruntea multor institutii si iau decizii dupa cum vor ei.Nu ar fi bine ca cei cu functii de decizie sa fie examinati medical macar odata in an!?

 4. Cretu Vadile spune

  Daca pe antetul anuntului scrie CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PIATRA NEAMT deasupra Directiei pentru Asistenta Sociala, ma intreb si va intreb cum de s-a pronuntat cineva, n-are importanta cine, in locul consilierilor locali?!
  Anuntul il semneaza CONDUCEREA. Conducerea cui? Daca e vorba de conducerea primariei e grav!!! Primarul nu se poate pronunta in numele vointei consilierilir!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate