Speranță pentru cazurile sociale grave din Piatra-Neamț. Primele rezultate ale proiectului pilot demarat de Asociația Născută Înger și autorități

0

Doar împreună reușim să-i ajutăm și pe alții!

În urma unor discuții preliminare la sediul primăriei Piatra-Neamț, pe 30 august s-a format o echipă formată din reprezentați ai Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț, primăria Piatra-Neamț și DAS Piatra-Neamț pentru a găsi soluții privind persoanele din municipiu aflate în risc major de-a ajunge pe străzi, ele locuind în case sociale și acumulând datorii uriașe la Locativserv.

În Piatra-Neamț sunt cazuri sociale care merită sprijinite și care pot depăși statutul de asistat în momentul în care au un loc de muncă, sunt consiliate, copiii merg la școală și au o situație financiară stabilă. Acestor cazuri le este dedicat proiectul pilot inițiat de Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț, în colaborare cu instituțiile de asistență socială ale primăriei. Scopul final este ca aceste familii să dobândească independență financiară, să aibă acces la educație, la locuri de muncă și să fie reintegrate în societate pentru a nu mai depinde de sistemul de asistență socială.

Citește și: Piatra-Neamț: Un proiect pilot și o muncă de echipă pentru reintegrarea asistaților social în comunitate

În acest sens, astăzi Asociația Născută Înger Piatra-Neamț vă oferă un prim raport cu privire la primele cazuri luate în evidență după ce s-a mers pe teren.

„Cei mici urmează până una-alta destinul părinților, și ei fără carte. De asta ne dorim enorm să reușim împreună cu instituțiile abilitate să prevenim abandonul școlar, să reușim să trimitem cât mai mulți copii la școală, să venim în ajutorul celor din medii defavorizate care doresc să iasă la liman.

Chiar vă pot spune despre patru cazuri, familii aflate în pragul evacuării, riscând să rămână pe străzi cu micuții lor, că sunt salvați. Am reușit să le achităm datoriile datorită, în mare parte, domnului inginer Mihai Tărâță căruia îi mulțumesc infinit, și mulțumesc și celor care ne susțin în activitățile noastre.

Apoi am reușit să le găsim un serviciu stabil împreună cu DAS Piatra-Neamț. Și pentru faptul că suntem o echipă le multumesc și domnului primar Andrei Carabelea, precum și domnului viceprimar Alin Lehăduș pentru susținerea în acest proiect pilot care dă roade, mai ales că atunci când există comunicare și ajutor se ajunge la o finalitate în interesul cetățeanului.

Spuneam acum ceva timp despre mama celor două fete premiante… Acum sunt bine, au rămas în casa lor, sunt la zi cu debitele, mama lucrează la Rifil, unde are un loc de muncă stabil. Sunt bine acum, au reușit să-și revină din situația în care se aflau.

Citește și: Piatra-Neamț: O mamă și doi copii, cu ordin de evacuare. Astăzi urmau să ajungă sub cerul liber

Un alt caz, o altă dramă, si alt final fericit, în care o familie rămâne în casa lor și au și loc de muncă stabil. În acest caz țin să-i mulțumesc domnului viceprimar Lehăduș Alin și doamnei director Berea Ana de la DAS Piatra-Neamț.

Sărăcia înseamnă nu numai o sărăcie financiară, ci și o sărăcie a neputinței care duce inevitabil la demoralizare. Întrebarea vine: cum poți crea o societate care să prospere, dacă nu susținându-i pe cei în dificultate, ajutându-i să devina independenți?
Răspunsul este evident: învățându-i pe cei aflați în situații de risc să nu mai fie dezinteresați, dependenți de a primi ajutor permanent. Pentru că dacă le dai alimente, haine etc., nu rezolvi decât de pe o zi pe alta problema. Vă amintiți de exemplul cu peștele și undița?

Nu-i nimic mai evident decât modul în care toate drumurile duc la educație. Și, bineînțeles că noi, toți, trebuie să fim solidari în a reda acești oameni societății, responsabilizându-i. Schimbarea începe de la nivel de individ, așa că fiecare gest pe care îl faceți e important, indiferent de direcție.

Așa putem reduce și efectul marginalizării sociale. O altă realizare importantă a acestui proiect pilot este faptul că Maria și Estera, fetele care locuiau pe străzi, apoi într-o locuință neconformă cu condițiile de trai ale unor copii nou născuți vor fi preluate în centrul social Împreună. Din nou, țin să mulțumesc echipei de profesioniști ai DAS Piatra Neamț și conducerii primăriei Piatra-Neamț.


Ușor, ușor, cu răbdare și dăruire, reușim să avem cât mai puțini oameni fără adăpost, să reducem abandonul școlar, să putem fi prezenți acolo unde este nevoie de noi.

Cei care doresc să ne susțina în aceste demersuri, de-a ajuta copiii să meargă la școală, îi așteptam alături de noi cu ghiozdane, încălțăminte, rechizite, treninguri, geci, alimente, orice este binevenit.”, a declarat Carmen Suciu de la Asociația Născută Înger din Piatra-Neamț.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații:

  • Asociația Născută Înger
  • CUI: 36063530
  • RO58BTRLRONCRT0345309301
  • BANCA Transilvania Piatra Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate