Cafea de origine – o călătorie în jurul lumii

0

Deși cafeaua este originară din Etiopia, acum este cultivată în multe țări din întreaga lume. Atunci când alegi cafeaua pentru acasă, merită să acorzi atenție nu numai varietății, metodei de prăjire sau prospețimii acesteia, ci și țării din care provine. Este un factor foarte important care afectează gustul și aroma infuziei preparate.

Ce afectează calitatea cafelei?

Este imposibil de oferit un răspuns clar la întrebarea: din ce țară provine cea mai bună cafea. Gustul și aroma cafelei sunt influențate de mulți factori, printre care: originea cafelei, calitatea solului, înălțimea deasupra nivelului mării și locația plantației, gradul de lumină solară și precipitații, precum și alți factori de mediu. 

Prospețimea cafelei are și un impact mare asupra calității cafelei . Cea mai bună cafea este făcută din boabe prăjite la scurt timp după recoltare. Majoritatea producătorilor pun pe ambalaj data prăjirii, așa că merită să acorzi atenție acestui lucru atunci când alegi cafeaua pentru o cafetieră sau un espressor .

De unde vin cele mai bune cafele?

Cele mai bune boabe de cafea provin din zona din jurul ecuatorului și se întinde între Tropicul Racului și Capricornul. Acesta acoperă țările din Africa Centrală și Central-Vest, America de Sud, precum și Indonezia și India. În funcție de unde provine cafeaua, aceasta poate avea diferite calități gustative. Interesant este că doar 80 de țări din lume au condiții potrivite pentru cultivarea cafelei. 

  • Etiopia

Primele plantații de cafea din Etiopia au fost înființate cu peste 1.000 de ani în urmă și sunt încă una dintre principalele surse de venit pentru locuitori. Cafeaua etiopiană este renumite pentru calitatea foarte bună, are aciditate scăzută spre medie, dulceață ridicată și amărăciune scăzută. 

  • Columbia

Columbia este pe locul trei ca producător de cafea. Cafeaua provine din boabe alese manual. Toate acestea îi oferă un gust delicat și o aromă de caramel-nuci. 

  • Brazilia

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, producând peste 35 de milioane de saci de boabe de cafea anual. Brazilia își datorează succesul datorită condițiilor climatice foarte bune pentru cultivare. În Brazilia, se cultivă în principal Arabica, care poate fi descrisă ca fiind delicată, echilibrată și cu aciditate scăzută. 

  • Guatemala

În Guatemala, se cultivă doar Arabica. Cafeaua se caracterizează printr-o aciditate clară și o dulceață bine definită. Are note fructate, condimentate și de caramel.

  • Costa Rica

Datorită condițiilor climatice bune, florei și faunei diverse, precum și solului fertil, mineralizat, în Costa Rica se cultivă cafea cu diverse arome. Boabele de cafea sunt recoltate manual, ceea ce asigură o selecție mai precisă, și sunt apoi supuse procesării umede. 

  • Nicaragua

Nicaragua are un climat cald, dar umed, care are un efect pozitiv asupra culturii cafelei. Acolo se cultivă doar Arabica, care are un gust blând, bine echilibrat, cu aciditate moderată și o dulceață delicată.  

  • Vietnam

Vietnam este al doilea mare producător de cafea. Acolo se cultivă în principal Robusta, care nu necesită condiții climatice atât de bune precum Arabica sau Liberica. Cafeaua din Vietnam are un gust specific – amărăciunea sa este combinată cu un postgust sărat și dulce. 

Arabica, Robusta sau Liberica – care boabe de cafea sunt cele mai bune pentru espressor?

Arabica este cel mai vechi tip de cafea in lume, iar cota sa pe piața globală este de 70%. Gustul este blând și aromat. Poate avea un postgust de nucă, ciocolată, caramel și citrice. Gustul său va fi foarte influențat de felul în care este prăjită, regiunea de origine și calitatea solului. 

Robusta provine din Africa Ecuatorială, dar este cultivată și în Brazilia și Asia de Sud – în India, Indonezia și Vietnam.  Cafeaua are o aromă puternică, expresivă și un postgust destul de amar. Este adesea folosită ca adaos la Arabica și în producția de cafea instant. 

După cum sugerează și numele, cafeaua Liberica provine din Liberia. Cu toate acestea, acum este cultivată și pe coasta de vest a Africii, în Malaezia și Filipine. Cota sa de piață este de doar 1% . Asta pentru că Liberica nu are o aromă bogată și este folosită mai ales pentru a produce amestecuri de cafea, cafea instant sau produse cosmetice.

Esti un iubitor de cafea? Iti place sa explorezi gusturi? Avem o veste buna. Pe magazinul online EspressoCafe.ro gasesti cafea boabe de origine, proaspat prajita sau cele mai renumite marci. Consulta acum oferta noastra de cafea boabe si profita de cele mai mici preturi si livrare rapida oriunde in Romania!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate