Bucurie până la stele la Colegiul „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț

2


Ieri, 26 octombrie 2017,  a avut loc un moment unic pentru liceenii de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț.

  • Despre acest subiect, Ziar Piatra-Neamț a scris și aici.

Contactul radio educațional cu Stația Spațială Internațională – ISS a fost planificat între astronautul Joe Acaba – KE5DAR cu Glanmire Community College din localitatea Cork – Irlanda și Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț – România.

Contactul EU#404 este o oportunitate „o dată în viață”, face parte din programul ARISS, care permite legătura cu astronautul de serviciu în timp ce el orbitează în jurul Pământului, pe ISS”. Programat pentru discuții a fost Paolo Nespoli,  care, în aceeași zi acesta a luat legatură cu Papa Francisc. Cel care a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor elevilor a fost americanul Joe Acaba, care în 2009, a zburat la bordul navei STS-119 cu ajutorul programului Discovery Space Shuttle către ISS, a lucrat ca inginer de zbor pentru expediția 31/32 pe nava spațială Soyuz , Director al Operațiunilor Rusia din Star City și în prezent, face parte din echipajul Expediției 53/54 care s-a lansat către Stația Spațială Internațională în septembrie 2017.

Unii dintre astronauți sunt radioamatorii pasionați și  oferă posibilitatea școlilor pentru a comunica cu Stația Spațială Internațională prin intermediul programelor educaționale NASA.

”Colegiul Național „Calistrat Hogaș” a aplicat pentru prima oară pentru acest program uimitor de știință și a fost ales în acest an datorită calității propunerii de aplicare a educației spatial. Planul a fost integrat în activitățile clubului nostru de astronomie STELLARIA, care cuprinde elevi din clasele X-XII. Programul a început cu o oră și jumătate înainte de contactul cu ISS. Toți elevii, în special cei de la clubul de astronomie, s-au pregătit cu entuziasm pentru această ocazie specială și au studiat despre ISS, viața în spațiu, activitatea astronauților, au învățat despre cum e să fii radioamator și mai ales despre rigurozitatea acestei pasiuni.”, a precizat profesorul coordonator al activității, Nadia Cîrcu.

Primul contact dintre cele două școli s-a realizat la 12.55 , când Theodor Nichifor de la CNCH și Ana Cruceanu, o elevă de origine română a școlii irlandeze, s-au prezentat și au transmit cele mai bune urări publicului care aștepta conectarea și mai ales organizatorilor activității experimentale. În continuare fiecare școala a avut propriul program de activități.

La CNCH s-au organizat prezentări de proiecte despre ISS, construcție și misiuni importante, apoi informații interesante și filme despre viața în spațiu. A fost prezentat și un experiment „Mesagerul luminii”, creat în cadrul clubului care a demonstrat că lumina poate fi folosită pentru transmiterea informațiilor și a expus modalitățile posibile de utilizare a acesteia în viitorul apropiat, esențiale pentru omenire.

La 12.20 cei doi profesori coordonatori ai școlilor respective, Dan O’Sullivan și Nadia Cîrcu,  au luat legătură și au prezentat cele două țări și apoi au discutat despre cele două școli care vor fi martore ale acestui eveniment deosebit.

Au fost prezentate biografia astronautului de servicu, Joe Acaba și a unicului cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

D-l Seamus McCague, mentor ARISS, un radioamator strălucit a acționat în calitate de maestru al ceremoniilor și a prezentat evenimetul și activitatea grupului de voluntari radio amatori din ARISS care au facut posibil acest contact cu ISS, în timp ce zboară la 400 km deasupra Pământului. Această stație este conectată la două școli din Irlanda și a doua în România pentru a permite elevilor să contacteze ISS.

Tot el a deschis și comunicarea către astronautul Acaba.

„India Echo 1, aceasta este India Sierra Sierra – Hei, aceasta este Stația Spațială Internațională, vă aud clar. Bine ati venit la bordul Stației Spațiale Internaționale.”, a spus astronautul american, de la aproximativ 400 km deasupra Glanmire și la o viteză de 28.000 km / h.

Elevii care au avut oportunitatea de a primi răspunsuri de la astronautul de serviciu au fost: Raluca Maria Ghilea, Andreea Vrabie, Tudor Covaci, Vlad Gubendreanu, Andi Enache, Alexandru Zaharia si Theodor Nichifor, care a fost moderatorul din rândul elevilor a activității și a stabilit contactul cu școala din Irlanda.

Întrebările propuse de elevii români au fost:

2. Raluca (17): What are some of the most interesting experiments that you have been a part of, in space?
4. Vlad (16): What is your favorite aspect of being in space?
6. Theodor (16): Is there a limit to the amount of water you can use & how do you get more?
8. Andreea (17): Is there a safe time limit in which an astronaut can be in space?
10. Andi (16): Is time passing slower for you than it is for us?
12. Alexandru (16): What changes does the human body go through while in space and after going back to Earth?
14. Tudor (17): What is the most difficult activity that you encounter every day?
16. Andreea (17): What do you usually do in your spare time?
18. Raluca (17): Does NASA plan any more updates to the station?
20. Theodor (16): If the colonization of Mars is reliable, when are we going to start moving there?]

Am avut fericirea să fie suficient timp ca toate întrebările să fie adresate și toate curiozitățile elevilor să fie satisfăcute. UN VIS ÎNPLINIT ! Apoi s-a mulțumit astronautului cu foarte multe aplauze, dar…cu părere de rău că experimentul s-a terminat”, a mai menționat doamna prof. Nadia Cîrcu,

S-au mai adresat mulțumiri celor care au făcut permis acest experiment și anume: Radio Amateur Satellite Corporations, American Radio Relay League, AMSAT Amateur Radio Satellite Corporations, apoi Agentiilor spatiale: CSA – The Canadian Space Agency, ESA -The European Space Agency, JAXA -The Japanese Space Agency, Roscosmos -The Russian Space Agency, si bineinteles NASA – The National Aeronautics and Space Administration care a dezvoltat multe programe pentru tânăra generație și a făcut posibil realizarea în scop educațional a acestui unic experiment.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. costel spune

    Ma bucur nespus ca sunt si copii inteligenti pasionati de stiinta.
    Bravo lor si profesorilor indrumatori.

  2. mickey999 spune

    Raluca (17): Does NASA plan any more updates to the station?

    Answer: I surely hope so! They promised me a condo here and all I got is a matchbox!

    Theodor (16): If the colonization of Mars is reliable, when are we going to start moving there?

    Answer: Only after the first McDonald’s or whatever Space Burger is built but no later than Black Friday …same year.

    🙂 🙂 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate