AVIZE PRIVIND EXPLORAREA GAZELOR DE ŞIST

1

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

10 Mai 2013

PRECIZĂRI – AVIZE PRIVIND EXPLORAREA GAZELOR DE ŞIST

Având în vedere informaţiile vehiculate în ultimele zile în mass media in legatura cu problema gazelor de şist, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice face următoarele precizări:
1. Guvernul a acordat avize de mediu pentru activitatea de explorare (ce presupune prospectiuni), si NU pentru exploatare. Exploatarea este supusa unui alt set de proceduri de avizare si este un proces separat, independent de explorare si care nu poate surveni decat ulterior acesteia.

2. Explorarea NU implica folosirea procedeului fracturarii hidraulice! Activitatea de explorare a gazelor de şist nu diferă de activitatea de explorare a hidrocarburilor.

3. La initiativa guvernului, se vor organiza dezbateri publice, incluzand si autoritatile locale, grupurile parlamentare, societatea civila, organizatiile de mediu. Acestea vor viza exprimarea libera a opiniilor cu privire la eventualitatea exploatarii gazelor de sist. Toate parerile vor fi luate in considerare in procesul de luare a decizilor.

4. Actualul Guvern abordează acest subiect într-un mod total diferit faţă de guvernele anterioare:
a. Am luat decizii numai după ce am văzut rezultatele studiilor la nivel european care sa se pronunte cu privire la gazele de sist. Studiile comandate de Uniunea Europeana nu au confirmat riscuri majore asupra mediului si schimbarilor climatice.
b. Parlamentul European a respins impunerea unui moratoriu la nivel european. Intre timp, Marea Britanie s-a pronuntat in favoarea explorarii. Urmarim cu atenţie şi ne conformăm deciziilor adoptate la nivelul UE.
c. Noi impunem respectarea celor mai inalte standarde de mediu.
d. Înainte de a lua in calcul perspectiva exploatarii, vom proceda transparent si deschis, prin organizarea de dezbateri publice.

5. Explorarea gazelor de sist face parte din viziunea mai larga a guvernului in privinta intaririi statutului Romaniei ca actor in domeniul energetic si din strategia proactiva in acest sens, menita sa obtina independenta energetica a ţării noastre prin mai multi pasi (diversificarea surselor de energie, curatenia din sistemul hidro, cresterea participarii Romaniei la proiecte energetice etc).

În legătură cu avizele eliberate de Ministerul Mediului:
Agenţia de Protecţia Mediului Constanta a emis deciziile etapei de încadrare pentru SC CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL, pentru perimetrele Costineşti si Vama Veche, şi anume lucrări de prospecţiuni seismice – etapă în cadrul fazei de explorare, în vederea identificării resurselor.
Precizăm că pentru această etapă nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, deoarece nu prezintă riscuri de mediu la nivelul comunităților locale. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice monitorizează permanent această primă etapă pentru a nu exista niciun risc la nivelul comunităților locale privind protejarea mediului.
În ceea ce priveşte exploatarea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a iniţiat un moratoriu pe perioada elaborarii studiilor comandate de către Comisia Europeana. Între timp, Parlamentul European a respins moratoriul la nivel european privind gazele de şist.
Trecerea la exploatare se poate face numai după obţinerea acordului de mediu, care presupune evaluarea impactului asupra mediului și stabilirea condițiilor de siguranță și securitate privind protejarea mediului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mitik spune

    Mai suntyem independenti??? Adica mai este valabila independenta cucerita cu sange si sarbatorita pana in prezent la 9 mai? Prea mult ne raportam la C.E.- poarta puterii imperiale moderne care ne trateaza ca cetateni de mana a treia….
    Am observat ca de fapt nu de noi le pasa,ci de interesele lor pe teritoriul si bugetul nostru prin bancile mama si toate normele prin care ne-a falimentat economia romaneasca pentru a ne face piata lor de desfacere, daca muncim ca sclavii lor moderni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate