Aurel Dumitrașcu – 60, evocat la Biblioteca Judeţeană „GT Kirileanu”

0

Biblioteca Judeţeană „GT Kirileanu” a organizat în 13 noiembrie, un eveniment dedicat omagierii scriitorului Aurel Dumitrașcu, care în acestă lună ar fi împlinit 60 de ani. Manifestarea coordonată de scriitorul Adrian Alui Gheorghe a reunit oameni de cultură, și prieteni care au păstrat vie memoria poetului Aurel Dumitrașcu.
Adrian Alui Gheorghe: Este vorba de o evocare și o omagiere a unui poet, al unui om al locului, al unui scriitor care face onoare literaturii române de azi. E un eveniment greu pentru mine, pentru că, dincolo de latura afectivă care mă leagă de Aurel Dumitrașcu,  cu care am copilărit și am crescut împreună e și cealaltă latură de administrator a unei postumități literare. Cred că este mai ușor să-ți faci propriul destin literar și este mai dificil să administrezi un destin al altui scriitor. Ideea este că, din 91-92, de când am început acestă aventură a editării operei lui Aurel Dumitrașcu, într-o bună colaborare cu familia sa, am știut la ce mă înham și în același timp am mizat pe valoarea lui Aurel Dumitrașcu pe care eu o știam, o simțeam”.
Momentul omagial a fost continuat de criticul literar Vasile Spiridon care a făcut o fișă de dicționar a lui Aurel Dumitrașcu.
”Înainte de a vorbi despre poezia sa ar trebui să discutăm despre portretul pe care îl lasă posterității, un portret care este conturat de colegii săi de generație. Aurel Dumitrașcu s-a distins în cadrul generației sale prin infexibilitatea morală. Dacă îi citim memoriile, găsim acest lucru și mă gândesc aici la „Carnete maro” în care este cuprinsă perioada debutului, găsim un stil de scrisori foarte dur, cu mediatorul (între el și cenzură), Mircea Sântimbreanu și unde își precizează foarte clar opinia sa despre ce ar trebui să scrie și cum ar trebui să scrie un poet”
Un alt moment emoționant și intim în cadrul manifestării a fost oferit de fratele poetului, Ionel Dumitrașcu. Acesta și-a reamintit cât de greu i-a fost scriitorului Aurel Dumitrașcu să treacă peste moartea tatălui său, dar și de faptul că și-a presimțit moartea timpurie.
Evenimentul a beneficiat și de o expoziţie de carte şi manuscrise din fondul „Aurel Dumitraşcu”, de la Biblioteca „Kirileanu”, dar și de lansarea mai multor volume sub semnătura poetului evocat.
Manifestarea a mai fost completată și de un moment artistic oferit de actrița Camelia Paraschiv, care a îmbrățișat această meserie datorită unei promisiuni făcută poetului Aurel Dumitrașcu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate