AUR Neamț – „Vor fi victime din cauza muntelui Cozla” (VIDEO)

0

În ultima conferință de presă de la AUR Neamț, Carmen Dolhescu a ridicat o problemă reală de care autoritățile locale se cam feresc să vorbească: alunecările de teren de pe Cozla.

Subiectul despre care vreau să vorbesc astăzi se referă la dealul Cozla, munte îi spunem noi, pentru că este împădurit, dealul „pe care l-am luat la picior” cum spunea Calistrat Hogaș, că asta este cea mai bună modalitate de a cunoaște munții – să îi iei la picior efectiv, că te regăsești în tine însuți. Lucru pe care nu prea poți să îl mai faci luând-o la pas pentru că ești surescitat și agresat de drumurile rupte, prăbușite, de betoanele, cazematele care sunt construite, care sunt fără sens și probabil singurul lor rost este acela de a îngropa bani.

În afară de acest aspect estetic deplorabil, dar și de fond, de fapt de spălarea banilor, pentru că îmi asum ceea ce spun, mai există un aspect, acela al securității, care ar trebui să primeze în orice construcție, ori se pare că aceste construcții s-au făcut doar cu scopul de a manevra foarte mulți bani fără a se lua în vedere riscul care este asupra orașului prin aceste construcții.

Și am să vă spun de ce, istoria acestui deal Cozla, că la noi aici în dreapta noastră îl vedem de pe fereastră, eu îl văd chiar de la mine de acasă, atunci când mergem pe stradă și îl vedem de pe fereastra de acasă, când mergem pe aleea spre cimitir sau mergem spre parc, e ca o sabie a lui Damocles deasupra capetelor noastre și acesta nu este un modus vivendi. Nu putem trăi așa, e ca și cutremurul, nu știm când se va întâmpla, dar de întâmplat se va întâmpla categoric, așa și cu acest deal. În 1897 o bucată din dealul Cozla s-a prăbușit, moțul respectiv, când era neîmpădurit, era un deal chel și de ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că oamenii au început să sape gropi, inclusiv primăria cariere de piatră, apa s-a infiltrat neavând unde se scurge, a prins strat argilos și s-a deplasat înspre zona sudică, respectiv Ștefan cel Mare (a fost afectat un număr de sub 30 de case). Oamenii au scăpat cu viață atunci, erau puțini locuitori pe strada Ștefan Cel Mare. (…)

Mi-a atras atenția, nu am știut până acum, am ajuns în țară după o perioadă de timp și am luat la pas Muntele Cozla și am rămas îngrozită de betoanele care sunt turnate acolo fără sens și fără rost, fără a se integra în natură și fără utilitate, practic. Mergeți să vedeți, dorm boschetarii în ele chiar pe primul platou, de la Colibele Haiducilor, iar la primul nivel, numit Belvedere, sunt niște betoane deosebit de periculoase mai ales pentru copii. (…)

Ulterior mi-a picat în mână, cum s-ar zice, un raport al doctorului Sorin Baciu, care este doctor în cadrul departamentului de geologie, din Iași, unde a făcut și facultatea și care pentru o perioadă scurtă a fost la Piatra-Neamț. A lucrat ca muzeograf la Muzeul de Științe Naturale (…). Avertismentul lui Sorin Baciu spune: „Vor fi victime pe Strada Ștefan cel Mare”, articol publicat în presă în 2014. (…) În același articol spune că dacă nu ar fi plecat în 2005 la Iași, „ctitorii așa-numitelor obiective turistice din vârful muntelui ar fi avut probleme în a-și pune în aplicare mărețele planuri de distrugere sistematică, estetică și structurală a acestei comori a orașului nostru.

Administratorii acestui oraș trebuie să înțeleagă că trebuie să înceapă să securizeze acest deal. (…) Trebuie să facem ceva ca administrația să devină conștientă.”, a declarat Carmen Dolhescu.

Pentru declarația completă, urmăriți materialul video de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate