Au falsificat licitația pentru 94 loturi de pădure din Neamț și au scăpat doar cu amendă… asta înseamnă să fii șmecher de la Neamț

2

După ani de zile în care tot am scris de cum se aranjează licitațiile de lemn din Neamț și de cum niște șmecheri au scos din funcțiune prelucrătorii locali de lemn ca să fie doar ei în pădure și să facă ce vor, iată că se simulează intervenția instituțiilor…

Deoarece evidențele erau mult prea clare ca să se mai poată trece cu vederea, s-a făcut un fel de investigație prin care s-a dovedit că firma Forestar / Romanel a trucat licitarea a 94 loturi de lemn fasonat din pădurile Neamțului, licitație organizată de cine altcineva decât de Direcția Silvică Neamț.

Dacă dumneavoastră cei care citiți acum ați aranja o licitație pentru trei coșuri de gunoi și un gard ați fi luați pe sus cu mascații, ați aprăea pe buletinul de știri și vai de mama voastră. În cazul de față s-a optat pentru amendarea de către Consiliul concurenței a firmei Forestar SA din Neamț cu suma de 1.439.069 lei și a celorlalte două firme care au participat la aranjarea licitației cu câteva sute de mii lei. Direcția Silvică Neamț nici usturoi nu a mâncat, nici de aranjarea licitației pe care a organizat-o nu știa…

Amenda de 300.000 lei este ridicol de mică pentru cât s-a tăiat din pădurile din Neamț, ca să nu mai spunem că am văzut cu toții dosare penale deschise și oameni luați cu mascații pentru licitații aranjate cu valori de o mie de ori mai mici. Dar mai mult de atât ne uităm cui s-a dat amenda. Firmei Forestar SA din Neamț care este deținută de firma Romanel Holding Services SRL din București care este la rândul ei deținută de Universal Tradin Co. Las Unitco din Liban. Înainte cu câțiva ani responsabilă era o firma din Panama. Deci responsabilul final este cineva din Beirut – Republica Libaneză.

Povestea cu tăierea pădurilor Neamțului este veche. Începe în anul 1995 cu milioane de metri cubi de lemn tăiați ilegal, pe atunci defrișa la Neamț Omar Hayssam, și continuă până în zilele noastre. În tot acest timp s-au făcut multe dosare penale, dar cum s-au făcut așa au și putrezit prin anumite sertare. În această hoție suspectăm că sunt implicați oameni de la toate nivelele și din toate instituțiile.

Pentru cei interesați de subiect, recomandăm două din multele articole scrise de noi pe această tema:

Unde merg banii scoși din pădurile tăiate la Neamț

SUBIECT INTERZIS – Lemnul negru de la Neamț

PRECIZARI ALE DIRECTIEI SILVICE NEAMT  IN URMA  COMUNICATULUI DE PRESA AL CONSILIULUI CONCURENTEI PRIVIND SANCȚIONAREA A  3 COMPANII DE PE PIAŢA LEMNULUI PENTRU TRUCAREA UNEI LICITAȚII

Pe fondul boicotarii, de catre operatorii economici, a  licitatiilor de la sfarsitul anului 2015, ca forma  de protest fata de modificarile legislative privind vanzarea lemnului, in anul 2016, la licitatia organizata de catre Directia Silvica Neamt, in luna martie, pentru vanzarea lemnului fasonat, cei trei operatori economici ( Forestar SA, Nico Paul SRL si Saniral SRL ) au manifestat, prin ofertele de pret egale ca valoare, depuse in plic inchis, un comportament anticoncurential, neacceptat si netolerat de catre organizator: Directia  Silvica Neamt.

In acest sens, inca din timpul licitatiei, comisia de licitatie a sesizat similitudinea ofertelor,  a actionat in stricta conformitate cu Regulamentul de vanzare si a transmis toate datele, informatiile si documentele necesare, atat Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva cat si Consiliului Concurentei, institutie abilitata sa constate eventualele practici anticoncurentiale.

Recunoasterea faptelor de catre cei trei operatori economici si rezultatul anchetei efectuate de catre Consiliul Concurentei confirma inca o data suspiciunile constatate de catre comisia de licitatie si  oportunitatea  demersului de  sesizare a institutiilor competente.

Directia Silvica Neamt saluta finalizarea anchetei si isi reitereaza pozitia ferma in asigurarea climatului concurential si de transparenta pentru toate licitatiile organizate si pentru toti operatorii economici in aceeasi masura.

  Directia Silvica Neamt nu a tolerat, nu tolereaza si nu va tolera nici un fel de practici anticoncurentiale care sa afecteze licitatiile organizate pentru  valorificarea  lemnului.

BIROUL DE PRESA AL DIRECTIEI SILVICE NEAMT


aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Eu spune

    Sunt 94 loturi de lemn. Un lot poate să aibă și chiar un metru cub. De ce dezinformați…

  2. Ella spune

    In munti, spre Manastirea Sihla, o măicuţa mi-a spus ca se taie padurea , lemnul este pentru export caci este mai bine platit, asa vrea patriarhul deoarece are nevoie de multi bani pentru Catedrala Neamului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate