SUBIECT INTERZIS – Lemnul negru de la Neamț

3

romaneldepozit

Dintotdeauna subiectele legate de defrișări de păduri și furtul organizat de masă lemnoasă din munții neamțului au fost subiecte interzise, deoarece în spatele hoțiilor s-au aflat în permanență magistrați, procurori, oameni politici importanți, servicii, interlopi, polițiști și autorități.
Nu puține au fost dosarele deschise și apoi date dispărute pe la DNA Bacău sau prin alte sertare de procurori corupți. Dintre toate, totuși unu nu poate fi uitat, deși instituțiile statului în complicitate cu justiția independentă l-au îngropat. Dosarul ”Lemnul negru”. În acest dosar se vorbește de perioada 1995 – 1998 când au avut loc calamități naturale pe teritoriul județelor Neamț, Harghita, zona Oituz etc. Aceste calamități s-au transformat foarte repede într-o oportunitate pentru cei care vroiau să se îmbogățească și aveau și pârghiile necesare să o facă. Așa că, băieții s-au apucat de treabă și, cu mult sprijin politic de la cel mai înalt nivel, au estimat  cam cât lemn a fost doborât de vânt. Rezultatul estimării oficiale a fost unul halucinant… 4 milioane de metri cubi dați jos de vânt de ziceai că au trecut prin România cel puțin 40 de tornade. Mai precis, ca să înțelegem cu toții dimensiunea hoției, 4 milioane de metri cubi de lemn însemna la acea vreme cota de tăiere aprobată de Regia Națională a Pădurilor din România pentru o perioadă  de 30 de ani.
De aici începe șmecheria care, ca orice șmecherie serioasă din România, își are originile la Neamț sau cum spunea un om avizat ” De la Neamț se împute treaba ”.
Deși comercianții de lemn din toată țara au încercat să pună gheara măcar pe o parte din milioanele de metri cubi de lemn doborâte de vântul corupției, nu au reușit pentru că afacerea era concepută special pentru băieții de la Neamț. Mai concret, principalii beneficiari ai doborâturilor au fost societățile Petroforest, Romanel, Romforest, Foresta Tarcau, Forest Star, toate înregistrate în județul Neamț.
Firmele mai sus menționate au fost acuzate oficial cu dosare penale și tot tacâmul pentru că, în afară de ce ar fi trebuit să ia ca lemn doborât de vânt, au defrișat la ras păduri întregi din zona Giurgeului, Tulgheșului, etc. Șmecherii se foloseau de actele de la exploatările de doborâturi și tăiau hectare de arbori sănătoși transformând cele 4 milioane de metri cubi în 5 .
Mai mult de atât, defrișările au venit la pachet cu niște probleme extrem de ciudate, dar banii erau prea mulți și corupția prea mare ca să nu se mușamalizeze totul. De exemplu, Foresta Tarcau a construit un drum forestier pe malul pârâului Suhard, aruncând prundișul în apă. Conform unei mărturii pe care au avut-o și autoritățile la dosar „în zona cursului superior al pârâului Belchia, la confluența acestuia cu pârâul Kisgyor, au fost executate galerii de cercetare pentru minereu” care au scos din pământ minerale radioactive. Materialul radioactiv a fost acoperit cu steril care mai apoi a fost transportat de firme ca umplutura de drum.
Absolut toate dosarele penale făcute pentru faptele de mai sus nu au dus nici măcar la o condamnare și totul a fost mușamalizat cu sprijin de la cel mai înalt nivel.
După 5 ani de zile, în 2003, Garda Națională de Mediu și Garda Financiară s-au apucat din nou de controale din care au rezultat iar zeci de dosare penale care de asemenea nici până azi, în 2015, nu au dus la nicio condamnare.
Dacă e să punem cap la cap lucrurile deja începem să ne dăm seama că ar trebui să nu cercetăm prea mult faptele din acea perioadă ca să nu deranjăm serviciile. Mai precis, în acea perioadă, până în 2001, cel mai important serviciu din Neamț a fost condus de un domn pe nume Corduneanu care, după ce a plecat pe ușa din spate a serviciului, a devenit, printr-o coincidență, angajatul de nădejde al politicianului Culiță Tărâță care deținea Petroforest și Romforest, adică firmele ce beneficiase de milioanele de metri cubi dărâmate de vântul corupției și de a căror dosare penale nu a mai auzit nimeni nimic.
Ca să rămânem totuși la secțiunea lemne, pentru că cea cu servicii e sensibilă, imediat după scandalul ” Lemnul negru ” de care și acum se vorbește în șoaptă, a urmat o altă șmecherie marca Neamț de care, la fel, nu are voie să vorbească nimeni. Pe Valea Tazlăului, un alt bandit a dat iama prin păduri în perioada 2001 – 2004. Șmecherul devenit mai târziu inamicul nr.1 se numea  Omar Hayssam și controla firma SC GOLDEN WOOD SRL, cu sediul în Jud.Neamţ, Com. Tarcau, sat Cazaci. Desigur că și acest capitol a rămas strict secret și nu s-a lăsat cu nicio condamnare penală.
De la momentul Omar și până azi, defrișările ilegale au continuat la Neamț și au umplut buzunarele sistemului piramidal care funcționează nestingherit în continuare.
Dintre firmele de  care se vorbea în dosarul ”Lemnul negru” mai vedem încă și în zilele noastre activitatea prosperă a Petroforest al cărui ultim director e cercetat în stare de arest într-un alt dosar cu fraudare de fonduri europene.
Mai vedem că tot în Neamț taie mii de metri cubi Romanel romanelcare, deși are ca acționar principal o firma din Panama și datorii de 153.362.504 RON, nimeni nu vede absolut nimic.
Mai vedem de la Tarcău firma Forestar devenită SA și având ca principal acționar firma Romanel care are ca principal acționar firma UNIVERSAL TRADING COMPANY TS CORP PANAMA de care vă spuneam mai sus și desigur că la capitolul datorii are și aceasta puțin peste 83 milioane RON.
Mai vedem de exemplu că firma Forestar are în fiecare an pierderi de milioane de lei, mai precis, în 2014 de 10.724.141 iar firma care deține această firmă, adică Romanel, are și ea un profit cu minus de 23.810.272.
Deci, după cum observați în acest articol, am plecat cu povestea de la anul 1995 cu milioane de metri cubi de lemn tăiați ilegal, am amintit și de Omar Hayssam, de firmele care taie într-o veselie în Neamț, dar am ajuns la 2015 fără să vă putem exemplifica nici un condamnat penal și fără să mai știe cineva unde au dispărut maldărele de dosare.
Acum, că am ajuns în 2015 cu povestea, e bine de observat că vedem la Tarcău două firme, Romanel și Forestar, care sunt conduse de niște binefăcători din Panama care au avut anul trecut profit cu minus de 34.ooo.ooo RON și au adunat datorii de peste 235.000.000 RON. Peste un timp vom auzi și de aceste firme lucruri foarte frumoase și ne vom întreba de ce nimeni nu a spus absolut nimic și de ce nimeni nu a văzut absolut nimic.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. legio spune

    Am mai scris si intrebat cu ani in urma ,ca am intalnit noaptea intre orele 0-3 dimineata ,peridocurile ptr butuci incarcate cu trunchiuri de brad 60-80 cm in diametru, pe serpentinele defileului si cheilor si nimeni nu s-a sesizat , aceste remorci aveau numar de NT- MOB. Asta este opolitia si DNA-ul din zona . Nu va fie cu mirare ca si acum circula remorci cu butuci de brad si cherestea , numai noaptea , politia anunta hotii ca nu pot asigura paza si ordinea noaptea iar DNA-ul Bacau doarme,doarme,doarme, somnul le este usor ,datorita banilor din spagi.

  2. Matei spune

    pai s.m.i ul infractor de informatii…ce face?…8%pib din buget se duc catre ei?Cre i rolkul serviciului?Sunt partasi la jaf?C.I.A DE ROMANIA RUSINE HOTILOR!

  3. Mos Craciun spune

    E jale mare cu J mare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate