Apa care este livrată consumatorilor trece prin conducte murdare. Cu toate acestea, compania Apa Serv funcționează LEGAL. Cum este posibil?

3

Într-o emisiune în care l-am avut ca invitat pe directorul Apa Serv, Vlad Angheluță am ridicat și problema legalității companiei în condițiile în care se cunoaște faptul că apa livrată beneficiarilor trece printr-o serie de conducte nu doar depășite ca termen de viață (matusalemice am putea spune), dar și îngrozitor de murdare.

R: Explicați-mi, vă rog, cum funcționează compania pentru că eu nu înțeleg cum funcționează legal. Aveți majoritatea instalațiilor depășite ca termen de viață. Dacă într-o zi s-ar duce directorul de la DSP și în afară de politică și PNL s-ar apuca să aplice legea, ar trebui să vă închidă. Cum să livrezi apă populației prin niște conducte care sunt murdare?

V.A: Nu este adevărat, ar face un abuz (n.red: DSP-ul) dacă ar face treaba asta pentru că aici ei când fac auditul, monitorizarea apei potabile vorbim doar de ceea ce curge la robinet, ce este prelevat ca probă și analizat. Atunci, în cazul respectiv, dacă sunt încărcări peste normele în vigoare pentru potabilitatea apei, atât pe fizico-chimic, cât și pe microbiologic, categoric acele zone în care avem probleme se vor închide, vor fi notificați utilizatorii – aici avem o mare responsabilitate. (…) Eu vă pot informa chiar din activitatea noastră curentă – pentru că am avut și cazuri speciale în câteva rânduri în care anumite scări de bloc au fost notificate asupra faptului că apa potabilă are încărcare microbiologică din cauza unor infiltrații, dau un exemplu – și punctual în 2-3 scări de bloc, împreună cu DSP-ul am luat măsura notificării de urgență a oamenilor, folosirea apei doar în scopuri menajere, nu ca apă potabilă. Sunt excepții, sunt 2-3 cazuri de când eu sunt la companie, cazuri excepționale, dar nu vorbim că DSP-ul nu își face treaba din punctul ăsta de vedere. Atât noi, cât și DSP-ul avem două programe separate de audit al potabilității apei, facem analize separat.

R: Pentru că aceste conducte de apă sunt depășite și murdare, în momentul în care ai oprit apa și i-ai dat drumul din nou, o perioadă de timp acea apă nu este potabilă, dar o beau bătrânii, o beau copiii…Dacă se ajunge vreodată la o problemă de sănătate publică pe așa ceva?

V.A: Uitați că eu de când am condus compania nu am scăpat niciodată lucrurile de sub control, chiar dimpotrivă: cele mai mari bugete care s-au alocat au fost pentru laboratoarele de analiză – pentru că acolo trebuie să avem tot timpul reactivi de calitate, timpi de analiză foarte rapizi când vorbim de microbiologic și vă spun că din județ suntem cei mai buni pe analiza apă, iar – repet – auditul pe care-l face DSP nu ni-l comunică nouă.

Noi avem un program cu ei, dar ei fac de multe ori analize la sesizări, până la controale inopinate la anumite puncte de consum și niciodată nu ne dublăm sau, Doamne ferește să avem o înțelegere să facem aceste analize în tandem. Deci, deocamdată, la momentul respectiv la care vorbim noi acum, lucrurile sunt ok, sunt foarte ok și lumea trebuie să înțeleagă că apa este potabilă chiar dacă circulă prin niște conducte vechi.

Dau un exemplu: dacă, Doamne ferește, o conductă care este făcută sită, dintr-o avarie sau combinație de avarii, are infiltrații de la o pluvială, să dăm un exemplu, pe o conductă de apă menajeră, atunci sunt semne de întrebare. Eu sper să nu ajungă conductele așa de vechi și pentru asta avem nevoie de programe de investiții foarte serioase pe care noi acționăm atât cât ne sunt puterile, dar vă spun că aceste programe de investiții trebuie să fie substanțiale și – cum am mai spus-o de atâtea ori – nu ajung bugetele cumulate ale tuturor localităților și Consiliului Județean să poată acoperi nevoia de schimbare a acestor rețele de distribuție în tot județul, pe toată zona de operare.

R: Cert este că atunci când se oprește apa, o bună perioadă de timp nu este potabilă, punct.

V.A: Eu vă spun că apa este potabilă în tot ce am măsurat noi.

R: Da, dar dvs. NU măsurați după o avarie, imediat.

V.A.: Dacă apa are o anumită turbiditate – și este de înțeles – pentru că este specificul care apare imediat după intervenția la o avarie majoră, dau un exemplu – categoric și conductele noi care sunt, la un moment dat și vorbesc despre primii 10 ani de viață din ce spun specialiștii, au depuneri de săruri minerale. Și asta e din cauza apei care diferă, dar noi avem o apă calcaroasă.

R: Dacă după o intervenție vă confruntați cu o problemă de sănătate publică, vă dați seama că vă duceți și dvs. și domnul de la DSP …la „plimbare”?

V.A: Eu cred mai mult decât oricare în responsabilitatea funcției pe care o exercit, de asta încerc să am proceduri și un mod de lucru cât mai aproapiat de standardele în vigoare și să nu intrăm în aceste poezii. Avem o responsabilitate uriașă vizavi nu doar de apa potabilă, ci și de epurarea apei uzate, ambele au consecințe deosebit de grave atunci când avem incidente care atrag inclusiv răspunderea penală a celor care sunt în lanțul de decizie atunci când intervenim la avarii, când gestionăm avaria, când finalizăm avaria ș.a.m.d.

Materialul video poate fi urmărit mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Costel spune

    Degeaba comentăm că nu publicați. Am comentata acum câteva zile în urma unui material publicat de dvs. că ApaServ a avut profit în această toamnă la care eu am spus că nu este posibil. Nu este posibil că sunt foarte multe avarii la care se intervine foarte greu și am dat exemplul celor două avarii de pe str. Zorelelor din Dumbrava Roșie semnalate de mine din 29.10.2023 prin care s-au scurs cel puțin 100 mc de apă și care nici astăzi 1 decembrie nu sunt rezolvate.

  2. Emilian Barbu spune

    Corect ar fi sa spuna cate analize, din cele aproximativ 50, se fac pentru potabilitatea apei la laboratorul CJ ApaServ. Ca sa iesim din poveste si sa intram in realitate.

  3. Marian spune

    Ii arat eu ca minte. De cate ori se opreste apa in Dumbrava Rosie minim 5 ore apa e maro!
    Am observat ca nu imi publicati comentariile. Macar spuneti ca sa nu ma mai agit. Am email afisat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate