Am fost mințiți? Castanii „bătrâni și bolnavi” sunt acum sursă de lemn bun pentru bănci și spații de joacă?! (VIDEO)

0

Vă era dor de vechii castani, un frumos simbol al municipiului Piatra-Neamț, devenit acum istorie? Vă mai amintiți cum s-a justificat tăierea lor de actuala administrație: erau „bolnavi”, „bătrâni”, „casanți”, „găunoși”, „periculoși”, cu durata de viață „expirată”? Și că în locul lor s-au plantat alții, mai trainici și mai frumoși, la umbra cărora probabil vor sta abia nepoții noștri? Bineînțeles, totul a fost făcut cu decizia veșnicilor „specialiști” (de la Asociația Specialiștilor Anonimi, căci niciun muritor de rând nu știe cum îi cheamă, cum arată sau dacă ei chiar există), după care se tot ascund cei din actuala administrație. Un video cu marea defrișare AICI – click.

După tăierea lor, nu s-a obosit nimeni din primărie sau de la altă instituție să explice pietrenilor ce se va întâmpla cu lemnul rămas de la „marea defrișare” a castanilor, însă dacă era să luăm de bună informația că erau putrezi și bolnavi, cei mai mulți dintre noi au apelat la sentimentul că probabil avem probleme oftalmologice sau am apelat la bunul simț și ne-am gândit că vor ajunge ori compost, ori lemn de foc, în cel mai bun caz.

Ei bine, domnul viceprimar Irimia a prezentat în urmă cu câteva zile „pădurea” de castani puși la pământ. 70 de metri cubi de lemn de castan, trunchiuri întregi, bușteni, duși pe Cozla. Cu această ocazie am aflat că bătrânii castani, cei casanți și periculoși pentru siguranța cetățenilor, vor fi transformați în scânduri pentru bănci, în elemente de cățărare, de joacă și alte „creații” care vor înfrumuseța proiectul de pe Cozla al viceprimarului Irimia, Uriașii lui Harap Alb (despre care puteți citi mai multe aici).

Cu rădăcinile în pământ, erau periculoși. După intervenția devastatoare a drujbelor, au devenit siguri pentru cei mici.

Aici nu criticăm proiectul tematic de pe Cozla, care chiar pare a fi unul interesant și creativ. Și nici decizia de a refolosi într-un mod util castanii deja tăiați, căci faptul e consumat. Doar ne întrebăm cum e posibil ca bătrânii și bolnavii castani să fie sursă de zeci de metri cubi de lemn, bun de lucru, pentru bănci și elemente de cățărare și joacă, despre care se presupune că trebuie să fie foarte trainice?

În altă ordine de idei, e bine, totuși, că a mai rămas ceva din acești castani și vor fi folosiți măcar la un parc tematic… Totuși, pietrenii nu uită și unii dintre ei nici nu iartă. Și ca să fim corecți până la capăt, tăierea castanilor a început în administrația anterioară, însă nimeni, până acum, nu a îndrăznit să îi taie chiar pe toți. Ăsta da curaj!

Priviți materialul de mai jos și trageți singuri concluziile:

Notă: Este evident pentru toată lumea că UNII dintre castani chiar erau putreziți în interior și chiar reprezentau un pericol. Dar alții par a fi sănătoși, cu trunchiul plin și, mai nou, ideal pentru mobilier urban! Cine răspunde pentru tăierea unor copaci care mai puteau aduce umbră măcar pentru câțiva ani? Dumneavoastră mai înțelegeți ceva din ce se întâmplă în acest oraș, la nivel decizional?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate