De vorbă cu Anton Măzărianu, CEO COMES, omul care a reînviat industria și fotbalul la Neamț (VIDEO)

0

Minunile tehnologice produse de compania COMES SA pe platforma Săvinești sunt deja cunoscute de aproape toți nemțenii, iar echipamentele fabricate aici sunt o resursă importantă pentru industria chimică și petrochimică din țară, dar și de peste hotare. COMES Săvinești este unul dintre principalii producători de echipamente industriale, sub presiune, de mare tonaj, din Europa de Est și, ca să folosim o expresie mai plastică, „e pe val”, având oportunități extraordinare pe mai multe continente ale lumii.

După închiderea relațiilor economice cu zona ex-sovietică, COMES SA a reușit să acopere pierderile ducându-se spre alte piețe de pe glob. Comenzile de milioane de euro vin din partea clienților care au nevoie de echipamente unicat, clienți care fie apelează direct la COMES, fie sunt identificați prin intermediul târgurilor de profil sau cu sprijinul echipei de marketing a companiei.

Anton Măzărianu, CEO COMES, este omul care, alături de echipa pe care a format-o în jurul său a reușit, în opinia noastră, să facă cea mai mare performanță pentru județul Neamț: a reînviat industria pe platforma Săvinești și a dus-o în topul național, fiind singura companie din țară care produce, în exclusivitate, echipamente industriale de peste 50 de tone.

În ultimii ani, COMES SA a reușit performanțe de neegalat în România de la Revoluție încoace. Foarte multe premiere în industria de după 89 au avut loc pe platforma Săvinești și, dincolo de investițiile de milioane de euro în continua retehnologizare a companiei COMES, pentru nemțeni sunt cu adevărat spectaculoase imaginile cu transporturile agabaritice care părăsesc platforma Săvinești și se îndreaptă spre mai multe destinații din țară. Despre ultimul transport de acest gen puteți citi mai multe aici – click.

În ciuda performanțelor incredibile ale companiei COMES, există și neajunsuri. Pe de o parte, infrastructura rutieră este o mare problemă când vine vorba de a transporta echipamentele produse la Săvinești care pot cântări chiar și peste 150 de tone și cu lungimi impresionante, de zeci de metri.

Statul român ar putea să ne ajute într-un singur mod. Să ne rezolve partea de infrastructură din țară, asfel încât noi, aceste produse ale noastre, și nu numai ale noastre – mai sunt și alte companii din România, să poată fi transportate corespunzător pe drumurile noastre.”, spune Anton Măzărianu, care a precizat un detaliu foarte important, și poate mai puțin cunoscut de nemțeni:  această companie are ZERO contracte cu statul român.

Pe de altă parte, o mare problemă este deprofesionalizarea de pe piața muncii din România. Nu mai există specialiști în domenii industriale, școlile profesionale sau universitățile de profil sunt aproape inexistente, iar cei care ar putea pune umărul, cu profesionalism, la dezvoltarea industriei din Neamț sunt plecați peste hotare: Soluția ar fi să repatriem românii noștri care au plecat în ultimii 10-15 ani și să beneficiem de ceea ce au învățat în străinătate.(…)Deja am trei angajați care au venit din Italia, sunt unii care își doresc să se întoarcă acasă. Nu ne permitem să greșim.Trebuie să avem oameni de calitate, specializați în ceea ce fac. Să repatriem frații noștri de peste hotare care să contribuie la dezvoltarea țării. Producția aduce plus valoare țării.”

Anton Măzărianu este și omul care a reînviat fotbalul la Piatra-Neamț. După un parcurs descendent al echipei Ceahlăul, implicarea lui Anton Măzărianu în finanțarea echipei a reușit ceea ce părea imposibil în urmă cu 2-3 ani: am fost anul acesta extrem de aproape de intrarea în Liga 1 și singura echipă din Moldova din Liga 2.

Despre motivele care l-au făcut pe Anton Măzărianu să investească în echipa pietreană, acesta a declarat:A fost, să zic așa, un moft al meu de a face ceva și pentru comunitate, să dau ceva comunității înapoi, cum ar trebui să facem mulți dintre noi. Sportul disciplinează, ne scoate din fața calculatoarelor și a altor îndeletniciri, înseamnă sănătate. Dacă ar fi câte un om de afaceri care să pună umărul la dezvoltarea unui sport la noi în județ am fi în cu totul altă zonă.”

După cum se știe deja, echipa Ceahlăul a fost la 1 punct distanță de calificarea în play-off, adică de șansa de a accede în Liga 1. Acum are asigurată menținerea în Liga 2. Cu toate acestea, au existat voci printre suporteri care s-au declarat dezamăgiți de faptul că echipa nu a reușit să facă pasul spre Liga 1, pierzând din vedere ce înseamnă partea de finanțare.

Din declarațiile lui Anton Măzărianu, se pare că menținerea unei echipe în Liga 2, pentru un sezon, necesită un efort financiar de circa 1.5 milioane de euro. În tot acest sezon în care Ceahlăul a oferit momente spectaculoase suporterilor săi în Liga 2, Anton Măzărianu a fost aproape singur în demersul său de finanțare. S-au alăturat câțiva sponsori din mediul privat, însă promisiunile autorităților locale de a sprjini financiar echipa de la Piatra-Neamț s-au dovedit a fi vorbe în vânt. Nu putem cere performanță de Liga 1, cu un buget „pe avarie”, suportat aproape în exclusivitate de un singur om.

„Dacă ne raportăm la ultimul sezon nu am primit niciun ajutor concret (n.r. de la autorități). Sunt foarte supărat pentru că au fost niște promisiuni la începutul sezonului care din anumite motive nu au reușit să și le țină. Sincer vă spun că dacă aș fi știut că în acest sezon nu voi fi sprijinit, nu eu, echipa de autorități, nu aș mai fi continuat în Liga 2.”

Deși e încă afectat de faptul că Ceahlăul nu a reușit intrarea în play-off la doar 1 punct distanță, Anton Măzărianu se declară extrem de mulțumit de ceea ce a reușit echipa să facă în acest sezon:

„Eu per ansamblu sunt mulțumit de cum a evoluat echipa, sunt mulțumit de staff, de antrenori, chiar dacă sunt voci că să schimbăm antrenorul. Eu nu schimb antrenorul ca pe șosete, nu există așa ceva. Orice antrenor trebuie să aibă continuitate dacă vrem să îi vedem rezultatele. Nu pot să îl ții 2-3 meciuri și apoi să îl schimbi. Totuși am terminat prima echipă sub linia de play-off, poate chiar nici nu speram la începutul sezonului să ajungem acolo și în raport cu bugetul pe care l-am alocat și faptul că nu am avut niciun sprijin în acest sezon sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat.(…) Anul trecut încă jucam în barajul de promovare.”

În privința așa-zisului sprijin promis de autorități, să sperăm că se va schimba ceva în acest sens, atât în atitudine, cât și în luarea unor exemple de bune practici. Există echipe în țară, cu aceeași structură ca cea a Ceahlăului, chiar și în ligi inferioare, care au primit fonduri substanțiale din bugetele locale (1-2 milioane de euro). Anton Măzărianu și Ceahlăul nu au cerut primăriei sau Consiliului Județean să comită ilegalități, ci au cerut un sprijin financiar care în alte județe se poate oferi, doar la Neamț nu, din motive care țin mai mult de birocrație, chichițe funcționărești, incompetență sau pur și simplu de ochelari de cal.

„Am început să apărem și noi la televizor, să avem echipă de fotbal la televizor. A început din nou să se vorbească de Piatra-Neamț. Orașul începe să crească, județul începe să crească. Vin echipe, suporteri, se cazează, aduc bani, se antrenează aici când joacă în deplasare. Sunt niște beneficii de imagine a zonei. Avem o echipă de Liga 2, puteam avea o echipă de Liga 1, dacă ar fi fost susținută. Era altă vizibilitate.”, spune managerul COMES SA.

Anton Măzărianu nu face politică, și nici afaceri cu statul. Face, în schimb, performanță și o face cu gândul la binele și dezvoltarea comunității.

Vă recomandăm să urmăriți materialul video în integralitatea sa, pentru a vedea că în județul Neamț mai există speranță, încă mai există oameni cu viziune, ancorați puternic în realitate, care văd lucrurile dincolo de profit și care înțeleg că pentru a face performanță trebuie să investești, să aduci lângă tine specialiști în adevăratul sens al cuvântului și că atunci când ai ajuns aproape de locul spre care ai aspirat e bine să întorci binele tău și către comunitate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate