Alambic de Arte – editia II

46

In Parcul Tineretului din Piatra Neamt, în cadrul evenimentului organizat de fundatia Alambic de Arte, au fost prezenti artizani, numeroase trupe locale, oameni care „mâzgălesc”, fotografi, etc.
Evenimentul nu a avut prea multa legatura cu arta adevarata , cu fotografia adevarata sau cu muzica adevarata, dar aceste manifestari sunt intotdeauna punctul de pornire a tinerilor artisti sau pasionati si cum orice drum incepe cu un pas , acest gen de activitati speram sa fie cat mai multe si mai mari, pentru ca de aici incepe o dezvoltare serioasa pentru multi dintre tinerii pietreni si nu din fata unui calculator sau de la o „bericioaica” .
Mai mult kitch decat arta, exponatele acestor tineri aveau un element pe care nu il gasim la nici un targ cu obiecte autentice ale mesterilor populari sau la o expozitie de arta . Majoritatea exponatelor erau lucruri facute cu suflet , pasiune si inocenta .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
46 Comentarii
  1. Anca spune

    Doar atat: Imi pare rau ca nu ma inspira o bucata de lemn, ci un gen muzical si ca lucrez din suflet, fara sa incerc sa copiez pe cine stie cine.
    Am zis vreodata ca sunt artista sau doxata in domeniu? Nu, si nici nu voi fi in viitorul apropiat, dar voi continua sa muncesc.
    Am precizat vreodata ca ce fac e unic si nemaivazut? Ba poate fi foarte fumat, dar daca la asta ma pricep si-mi place, asta voi continua sa aprofundez. Si daca v-am ofensat cu femeile goale suicidale, nu caut sa multumesc pe fiecare in parte.
    Nu cred ca despre kitsch-ul ‘stereotip’ se vorbeste in articol. In cazul asta suntem cu totii niste adepti ai bibelourilor de pe televizor, pentru ca ma indoiesc ca oricine din discutia asta a creat ceva nou si nemaigandit pana acum.
    Ma cunoaste cineva din spatele tastaturii in persoana? Atunci de ce atata noroi aruncat?
    Cu asta ma retrag din discutie (nici nu stiu ce mai caut pe aici de fapt, raspunzand inutil).
    Servus.
    PS: D-le AVOCAT, in continuare refuz sa ma falesc fara sens cu niste realizari pe care probabil ca le-ati desconsidera pentru ca nu includ niciun premiu Pulitzer. Daca sunteti chiar atat de interesat de propria-mi persoana din perspectiva unui profesionist, intrebati-l pe dl. Dinu Lazar mai multe sau contactati-ma personal.

    Asta a fost ultimul meu raspuns. Continuati cu noroiul ala, face bine la piele.

  2. Madalin Grigore spune

    S-o scurtam: Autorul articolului a catalagat KITSCH anumite lucrari (nu toate). Sunt de acord, au fost Kitsch-uri prezente acolo.

    Altii (expozanti, parinti probabil, rude) nu mai pot de mandrie si orgoliu si se tot agita pe aici. Cam despre asta este dialogul pe scurt.

    Mi se pare interesant un articol de acest tip, care spune lucrurilor pe nume, asta in contextul in care presa, atunci cand vine vorba de manifestari „artistice” aplica reteta neutra a laudelor standard, un fel de lins in dos ipocrit ca toata lumea sa fie fericita.

  3. Adi spune

    Probleme de organizare au fost multe, va garantez :), dar nu ii poti baga pe toti in aceeasi oala. Au fost cativa oameni f deschisi si care s-au zbatut f mult sa iasa cva, dar au fost multi care nu aveau nicio treaba cu nimic si de aceea au fost atatea probleme, neintelegeri, atata lipsa de comunicare etc.
    Cine a avut ochi si urechi a reusit sa distinga o incercare reusita de una nereusita. Nimeni nu isi ia aere, doar ca e normal sa te enervezi atunci cand esti bagat in aceeasi oala cu toti..si etichetat drept prost (in domeniul tau).

    ADMIN : De organizare nu am discutat nimic deoarece a fost mult mai buna decat la multe „etno-vernisaje” de „artisti snobi” pupati in strafundurile dosurilor de „critici lascivi” din Neamt .

  4. mamaeinvatatoare spune

    Este o analiza exacta a ceea ce domnul Iosub a spus in toate comentariile domniei sale, in post-urile noastre publicate sau nepublicate, pentru ca aceasta este a treia mea postare… Dar dumneavoastra domnule AVOCAT inca nu v-ati exprimat parerea decat cu privire la arta fotografica… Am inteles ca in opinia dumneavoastra arta fotografica este doar aceea pe film si ca in acest caz daca ea, arta fotografica, se manifesta in forma ei digitala nu mai este arta, inteleg eu rau? 🙂
    Cat despre faptul ca nu am primit critici decat din partea acestui cotidian (DIGITAL), pe care si dumneavoastra il sustineti cu inflacarare, dar care desi nu este tiparit pe hartie totusi il cititi si va multumim.
    In OPINIA MEA gresiti fundamental blamand de-acum evenimentul in sine si nu faptul ca au participat la el oameni mai mult sau mai putin amatori, faptul ca aici au fost atatea suflete AMATOARE de arta in orice fel se manifesta ea, spune destul de mult. Ai putea sa-ti expui parerile, sa comunici lucrurile care ti s-au parut tie ca au lipsit, domnule AVOCAT matale inca te ascunzi dupa nick-name asa ca n-am sa binevoiesc nici tura asta sa-mi fac numele public.

    Reintorcandu-ma la domnul Iosub, dumneavoastra spuneti ca se face analiza pe text dar se face analiza pe sensul pe care il dati dumneavoastra frazelor, ba chiar si definitiilor pe care le dati, pentru ca articolul dumneavoastra, desi l-ati publicat la rubrica Articole/Stiri Locale, il denumiti in definitia pe care ati dat-o din „DEX” EDITORIAL… Iar site-ul dumneavoastra il denumiti ZIAR desi spuneti ca nu vreti sa fiti denumit jurnalist…
    Ca proaspat intrat/i in tagma asta a jurnalistilor va rugam sa aflati informatii cu privire la eveniment, sa va documentati si sa ne spuneti ce a lipsit, ce am putea imbunatati, artistii pot sa ceara singuri critica daca o doresc, noi vrem sa stim ce nu a fost corect in organizare.

    Ca sa ne combateti (pe noi organizatorii) cel mai bine ar fi sa vedeti cum faceti sa aduceti atat de multa lume intr-un singur loc folosind fondurile in care noi ne-am incadrat ca buget… Ce parere aveti? Sprijiniti tinerii artisti? Ne spuneti si noua celor care am organizat (doar niste amatori de arta si mestesugareala) unde am gresit, ca sa putem imbunatati la anul? 🙂 CRITICATI-NE EVENIMENTUL PUNCT CU PUNCT SI EXPLICATI-NE UNDE S-A GRESIT DAR NU IMPROSCATI CU NOROI ARTISTII !

    P.S. Pun pariu ca am sa castig foarte multi bani in momentul acesta pentru simplul fapt ca am pus ramasag cu un prieten ca nu veti publica nici aceasta replica pe care o dam dar o catalogati drept atac la persoana si nu la informatia pe care o dati dumneavoastra si o interpretati eronat. 🙂

    ADMIN : Daca a fost respins un comentariu inseamna ca ati batut campii cu gratie .
    .
    Manifestarea a fots OK , locatia a fost foarte bine aleasa , vizitatori au fost , chiar este superb sa vezi ca tinerii mai fac si altceva in afara de a pierde timpul pe retelele de socializare , toate exponatele aveau o picatura de suflet si multa pasiune ….. nu inteleg unde ati citit dumneavoastra ca au fost probleme de organizare .

  5. Madalin Grigore spune

    As mai adauga legat de dialogul de mai jos, ca nu sunt de acord cu o afirmatie a administratorului.

    „Nu exista nimic mai frumos din punctul meu de vedere decat talenutul si pasiunea stangace a unui copil si nu este nimic mai pur decat sufletul pe care il pune acel copil in ceea ce face dar sa fim seriosi nu e vorba de arta.”

    Exista multi teoreticieni ai istoriei artei care au incercat sa defineasca frumosul facand apel fix la simtul artistic INASCUT si NEALTERAT al copiilor si manifestarile lor. Este vorba mai ales de copii de varste foarte fragede – prescolari – pana sa fie integrati in sistemul de educatie – moment care altereaza cumplit atat gusturile unui copil cat si judecatile sale native estetice cat si justificarea actului creativ.

    In materie de justificare, copilul deseneaza la inceput din pura placere si instinct. Este actul artistic cel mai sincer subjugat strict placerii estetice si guvernat numai de reguli estetice. Pe parcurs, din pacate, ca noi toti invata ca un desen ii poate aduce aprecieri. Este momentul cand arta capata o dimensiune sociala si antreneaza ORGOLIUL personal in dauna esteticii pure.

    Se poate afirma ca artistul matur are mai multa experienta dar de multe ori are si mai putina sinceritate in manifestare iar arta este influentata din ce in ce mai vizibil de aprecierile celorlalti, aspecte mercantile, finaciare, logica, moda, pragmatism etc. De cele mai multe ori artisti mari ai omenirii au fost caracterizati tocmai de faptul ca si-au pastrat sinceritatea unui copil. Vezi Brancusi si exemplele pot continua la infinit.

    Parerea mea asadar este ca arta copilului mic (prescolar) este cu adevarat ARTA. Acea manifestare pur estetica nealterata de orgoliu sau avantaje sociale.

  6. Madalin Grigore spune

    Ar trebui clarificate niste lucruri. KITSCH-ul este o notiune foarte controversata. S-au straduit multi teoreticieni ai istoriei artei sa ofere o definitie kitsh-ului. Putem cita la nesfarsit variante. La final exista 3 modalitati pentru a identifica kitsch-ul:

    1. repeta STEREOTIPURI SI CLISEE
    2. ii lipseste originalitatea
    3. este de multe ori REPRODUCTIBIL, produs in serie sau masa dar asta nu exclude de pe lista obiecte/manifestari kitsch unicat care se pot incadra la primele 2 puncte.

    Vorbesti despre manele Anca M. Uiti insa ca manifestari de tip: „dark”, cranii, femei goale cu tendinte suicidale, vampiri :), obiecte artistice influentate de o miscare muzicala indiferent care este aceea (rock, pop etc) toate aceastea sunt stereotipuri la fel de lipsite de originalitate ca bibelourile bunicilor.

    Am dat click de curiozitate pe blogul tau si ce am vazut? Imagini afisand alte clisee – putem gasi milioane de „produse artistice” reprezentand femei in cadre clar-obscur/suicidale/diafane pe internetul contemporan, asociate de cele mai multe ori unui gust muzical.

    Kitsch-ul nu se rezuma asadar nici la bibelourile bunicilor, nici la rapirea din serai sau manele si se manifesta la fel de pregnant chiar si in astfel de genuri „artistice”. Singura diferenta intre aceste genuri de kitsch la noi este data doar de numarul de persoane care gusta aceste kitsh-uri. In alta tara cei care gusta kistch-urile de acest tip sunt majoritare datorita educatiei diferite.

    Asadar termenul folosit in articol mi se pare folosit destul de corect, a fost exact impresia mea generala cand am aruncat un ochi pe acolo.

  7. AVOCAT spune

    ANCA M. Macar pentru mine sau ceilalti care citesc aici nu poti sa dai un link catre aprecierile unui profesionist facute la adresa unui tanar artist care a participat la Alambicul de arte din parc ?
    Te rog sa nu te superi dar daca nu exista astfel de linkuri , popular vorbind inseamna ca „va luati grade singuri” ceea ce nu ar fi tocmai frumos .
    Eu nu cred ca la cati copii talentati am vazut acolo , niciunul sa nu poata arata o cronica scrisa de un critic de arta la adresa sa .
    Chiar ar trebui sa lamuresti acest lucru pentru ca eu nu mai stiu ce sa cred si tind sa dau dreptate autorului acestui articol.

  8. Anca M spune

    D-le AVOCAT, nu cred ca e locul sau momentul sa incepem sa ne falim cu ce realizari avem fiecare in parte. Probabil ca asupra acestui aspect ar fi trebuit sa reflecteze cei care au scris articolul, desi nu stiu ce relevanta are asta cu un review al unui festival marunt.
    A fost frumos, spontan, colorat, dar nu de prost gust general (kitschos adica) dupa cum se mentioneaza in articol. Forma de prezentare nu a fost cea mai distinsa, dar trebuie sa privim dupa ea.
    Ceea ce a scris Cristian e putin dezinformat: nu e vorba de un muzeu, ci de o expozitie a unui grup de nemteni in Venetia.
    Dar vad ca s-a deviat de la discutie si s-a ajuns la a se arunca cu noroi selectiv, asa.

  9. AVOCAT spune

    Vad ca se stinge discutia cand vine vorba de interviuri , exemple sau cronici scrise de critici de arta .
    Asta dovedeste ca intradevar nu prea au ce arata decat ca sunt buni la a gasi greseli gramaticale dar eu nu prea inteleg ce treaba are asta cu arta .
    Cred ca ma depaseste dezbaterea aceasta.

  10. Adi spune

    Discul de aur il iei daca vinzi mult nu daca esti bun….ce concluzii tampite ! Vreti sa spuneti ca marii compozitori de la universitatile de muzica nu fac arta doar pt ca in domeniul muzical nu au vandut cat INNA ? VOI GANDITI ?!?!

    ADMIN : Era unul dintre multele exemple prin care poate fi recompensat un artist .

  11. Cristian Udrea spune

    Imi place ca desi am renuntat la opinie in aceasta dezbatere inutila, ati ales totusi sa imi publicati cuvintele si sa adaugati o alta contra inutila. In fine, toate bune. Mult succes. Eu ma retrag.

    ADMIN : ?

  12. Cristian Udrea spune

    Deci vreau sa incep prin citatul urmator:
    „munciti si automotivativa ca anul viitor sa fiti mai aproape de notiunea de artist . Ceea ce ati facut voi este frumos dar este doar un inceput de drum fara valoare daca acesta este maximul pe care il puteti atinge .”

    SERIOS? Voi chiar credeti in chestia asta? Definiti, va rog, notiunea de artist. Un inceput de drum fara valoare? Eu nu stiu pe la ce fel de expozitii ale „marilor artisti” va plimbati dvs. dar va asigur ca acesti tineri talentati muncesc si pun suflet in ceea ce fac. Nu le faceti deloc cinste cu un asemenea articol sec si lipsit de orice urma de tact jurnalistic. Dar nah, fiecare are dreptul la exprimare.

    P.S. Daca tot invocati „patrimoniul national”, ca fapt divers, unul din „kitschurile” fotografice produse de o artista de la alambic a intrat in componenta unui muzeu de arta din Venetia.

    ADMIN : Nu ati obosit inca ? Desigur ca toti acei tineri au si realizari, dar haideti sa ne vedem fiecare „lungul nasului” cum spunea un comentator. Este remarcabil ca o fotografie se afla intr-un muzeu si ar fi interesant de stiut despre ce lucrare si despre ce muzeu este vorba pentru ca am un prieten care lucreaza la pompieri si a facut un plan de evacuare care se afla expus tot intr-un muzeu ( era o gluma ) .
    Daca vreti sa va certati cu cineva si credeti ca noi suntem cea mai buna alegere va propun sa va luam un interviu in varianta video in care dumneavoastra sa va spuneti toate parerile cu exceptia celor gramaticale, ca nu despre asta era vorba in articol, sau puteti si mai elegant sa cereti un drept la replica pe care noi sa il publicam cu tot respectul cuvenit pentru opinia dumneavoastra .
    Eu ma asteptam totusi sa veniti in aceasta dezbatere cu argumente si cu dovezi concrete ale valorilor artistice nu cu corecturi gramaticale .Ca sa nu cadeti in ipocrizie va propun sa postati cateva linkuri catre „ziceri” ale unor critici de arta legate de cei care au expus sau despre lucrarile lor . Cred ca asta ar fi in avantajul vostru, ca sa dovediti ca noi suntem exagerati in critica si ca altii mai buni si mai profesionisti decat noi apreciaza la justa valoarea lucrarile artistice expuse . Sau puteti in continuare sa faceti corectura pe text si …atat.

  13. Cristina I. spune

    Voi începe prin a spune că, citind articolul tău şi comentariile aferente, am ajuns la concluzia că, pe lângă faptul că nu eşti una din persoanele care să înţeleagă că arta este înţeleasă diferit de fiecare individ în parte, tu, prin acest „editorial” (cum am observat că insişti să numeşti aceste zece rânduri scrise fără diacritice) nu faci altceva decât să îţi expui umila părere formată fără vreo sursă reală de informaţii (aş fi fost bucuroasă dacă ai dorit să vorbeşti cu unul din organizatori, pentru a vedea exact ce şi cum s-a făcut). Aşa, dând o tură de parc cu, se pare, veşnicul tău simţ critic, ţi-ai format o părere inegală, bazată pe, probabil, câteva minute de atenţie fugitivă asupra celor ce se întâmplau în locul cu pricina.
    Ţin să subliniez faptul că, în cazul unui astfel de eveniment, nu un editorial era necesar, ci un articol obiectiv, scris de o persoană care înţelege cu adevărat că informaţiile trebuie să ajungă la oameni nefiltrate de mintea unui pseudo-jurnalist. Acum, bineînţeles, te invit să-mi citezi şi mie din bunul tău prieten DEX, din care am observat că ai servit câteva definiţii.
    Am observat, cu stupoare, că ai tendiţa să te contrazici. Acum, ca să ajungem la un nivel intermediar, o să îţi spun tu, chiar dacă eu mi-am lăsat numele mare la comentariu şi tu te ascunzi dupa 5 litere pricăjite.
    „Daca noi nu stim ce este arta va sugerez sa incercati sa vindeti o inregistrare a unei trupe sau orice obiect de arta pe un site destinat artistilor profesionisti si veti vedea daca prestatia sau rezultatul muncii artistice va este recunoscut macar nu neaparat vandut.”
    Îţi recomand călduros să asculţi câteva din înregistrările trupelor care au concertat sâmbătă, să-ţi faci temele ceva mai serios şi să afli că mulţi din artizanii prezenţi sâmbătă şi duminică în parc sunt oameni care vând nu doar la târguri, ci şi în mediul virtual, în România şi în afară. Ştiu din surse sigure că unii din ei au primit oferte de colaborări cu diverse magazine de bijuterii din străinătate. Asta ca să nu mai spunem că, din punctul meu de vedere, toţi acei oameni merită respect pentru munca pe care o depun; bineînţeles, cum n-ai avut interesul de a trece printre ei, de a le pune întrebări referitoare la munca lor, nu ai aflat că mulţi dintre acei copii lucrează noaptea. Nu cred că eşti tu cel care se află în poziţia de a critica această formă de artă, atât timp cât nu ştii cât de multă muncă trebuie depusă pentru realizarea unei singure piese decorative, de orice fel.
    Continuând în acelaşi ton (şi aşteptându-mă ca acest comentariu să nu fie aprobat):
    „Cred ca incurajarea are cine sa o acorde . Daca va deranjeaza acest articol aprofundati ceea ce faceti , munciti si automotivativa ca anul viitor sa fiti mai aproape de notiunea de artist . Ceea ce ati facut voi este frumos dar este doar un inceput de drum fara valoare daca acesta este maximul pe care il puteti atinge.”
    Cred că ai înţeles foarte greşit: aceşti oameni nu vor încurajare ci îţi cer, într-o manieră plină de bun simţ, părerea mea, presărată cu subtilităţi, să fii pentru o clipă obiectiv, să te pui în pielea lor. Spuneai într-un comentariu că au fost foarte mulţi copii prezenţi printre artizani: spune-mi şi mie, punându-te în pielea lor, cum te-ai simţi să citeşti aşa ceva? N-ar urla ceva în tine? Pentru că astfel de şocuri (pentru că asta produce un astfel de articol minţii unul copil) poate duce la un moment de întrebări legate de sine care să tragă după ele concluzii ce pot împinge o minte umană în stadiul de depresie (nu sunt suficient de bun pentru chestia asta, mai bine mă las, renunţ) şi în niciun caz să îi motiveze să evolueze.
    Sunt o persoană realistă. Pot să îţi spun că da, evenimentul a avut şi anumite probleme. Dar îţi cer, ca mare iubitor de artă ce te pretezi, să dai dovadă de un minim de respect faţă de ARTIŞTII care au fost prezenţi acolo, să înţelegi că munca lor trebuie apreciată (nu zic lăudată, dar în niciun caz nu trebuie numită kitSch pe un site de ştiri nemţene).
    Da, a fost o manifestare de amatori (AMATÓR, -OÁRE s.m. și f. 1. Cel care manifestă o plăcere deosebită, o predilecție pentru ceva. 2. Cel căruia îi place o artă, un sport, o meserie etc., de care se ocupă pentru propria sa plăcere, fără a o exercita ca profesionist. V. diletant. [Cf. fr. amateur, lat. amator].), la fel cum acest articol este scris de un amator şi nu de un jurnalist/editorialist profesionist.

    ADMIN : IOSUB ROBERT :
    In primul rand, oricat de critic este cineva, comentariul este aprobat pentru ca fiecare om are dreptul la o opinie, opinie care trebuie respectata si, dupa cum vedeti, cineva interactioneaza cu dumneavoastra, semn ca opinia dumneavoastra este importanta pentru noi si mai ales pentru cititorii nostri care trebuie sa aiba acces atat la argumente pro, cat si contra .
    Vad ca faceti foarte multe analize pe texte si ca sa va intorc aprecierile ar merge o intrebare de genul: Ce pregatire aveti dumneavoastra in jurnalism ca sa faceti analiza unei publicatii ? Ar fi penibil sa va intreb de ce va dati cu parerea …nu ?
    Daca aveti ceva concret de spus , nu analize gramaticale, si credeti ca va pricepeti si putin la jurnalism va rog sa folositi linkul http://ziarpiatraneamt.ro/trimite-un-articol-redactiei/ unde puteti sa trimiteti cate articole doriti dumneavoastra despre tinerii „artisti” sau amatori din Piatra Neamt , articole in care sa promovati ceea ce am criticat noi .
    Am fi foarte incantati de o astfel de colaborare si de promovarea tinerilor, numai ca deocamdata se pare ca avem parte doar de analize gramaticale si multa , foarte multa , gargara . Deci, va rog sa treceti la fapte si sa faceti articole in care sa va promovati , sa promovati orasul , sa promovati tinerii . Noi va asiguram de tot sprijinul nostru, indiferent de divergenta de opinii iscata .
    Asteptam ceva concret, caci doar comentarii din partea unora care se fotografiaza cu sticla de alcool si cu bicicletele de la PDL ne lasa total reci .
    Mai analizati o data articolul pentru ca am impresia ca unele pasaje au trecut neobservate . Noi am spus ca sunt ok aceste evenimente si sunt un bun start in dezvoltarea artistica a tinerilor, numai ca ce sa vezi ?…. opinia noastra este ca nu sunt opere de arta si nici peste 100 de ani niciuna dintre exponatele din cadrul acestei manifestati nu vor intra in patrimoniul national si nici trupele nu prea sunt in calcule pentru Discul de Aur . Iar aceasta opinie ramane in picioare, oricate greseli gramaticale veti gasi dumneavoastra in textele publicate de noi si oricat veti incerca sa duceti in derizoriu acest articol .
    Coborati cu picioarele pe pamant si realizati ca sunteti la un inceput de drum si nu va mai imbatati cu apa rece . Drumul spre titulatura de artist si spre patrimoniul national sau Discul de Aur este o cale care nu are nicio legatura cu Alambicul din parc si macar din respect pentru marii artisti ai Romaniei ar trebui sa nu va deranjeze faptul ca sunteti la inceput de drum si din pacate nu puteti fi inca macar comparati cu ei .

  14. mamaeinvatatoare spune

    ADMIN : Incepeti sa aveti probleme personale si sa bateti campii. Va rog ce aveti de comentat pe langa subiect, folositi rubrica http://ziarpiatraneamt.ro/sugestii-si-reclamatii/

  15. dumping spune

    Admin, sa luam partea buna a lucrurilor. lasand comentariile deoparte, care sunt destul de multe, sa apreciem faptul ca acesti tineri iau atitudine, si cred ca asta e cel mai important lucru!parerea mea!

  16. mamaeinvatatoare spune

    ADMIN : XXXXXX Chiar nu mai are nici o legatura cu subiectul . Devine personal .

  17. Mihnea spune

    „ADMIN : In final cineva care a inteles .”
    Da se pare ca eu am inteles, dar cred ca voi nu ati inteles. Nu cred ca este corect sa critici un eveniment de amatori la standarde de profesionisti.

    ADMIN : Pai tocmai asta se spune in articol ca este un eveniment de amatori care pune bazele unor posibile cariere artistice .
    Si cred ca ar trebui sa cautati in aceasta publicatie articolele in care criticam pe cei care se dau profesionisti ca sa intelegeti ca acest articol e departe de a fi o critica .
    Va recomand un articol critic ca sa aveti termen de comparatie http://ziarpiatraneamt.ro/au-inceput-corijarile-muzicale-la-piatra-neamt-si-intrarea-e-pe-bani/

  18. Claudiu spune

    „ADMIN : Cred ca vorbim discutii aici . Oricine poate avea orice opinie mai ales critica .”
    Oricine poate avea, intr-adevar, o opinie. Tu, ca jurnalist insa, ai obligatia de a-ti tine opinia pentru tine si de a ramane obiectiv in redactarea articolului.
    Singura chestie care se apropie de kitsch este calitatea acestui articol.

    ADMIN :
    1. Nu a spus nimeni ca este jurnalist .
    2. Cred ca faceti o confuzie intre jurnalist si editorialist . Daca nu stiti ce este un editorial va oferim definitia din DEX .
    EDITORIÁL2 ~e n. Articol de ziar sau de revistă care exprimă punctul de vedere oficial al redacției într-o problemă actuală și importantă; articol de fond.
    3. Daca aveti probleme cu explicatia cuvintelor „punctul de vedere” va pot spune ca se refera la o parere , opinie sau cum vreti dvs. sa spuneti .

  19. s spune

    zilei (ma scuzati)

  20. s spune

    Ce drept aveti dumneavoastra sa insultati munca acestor copii? Banuiti numai cata muca au depus pentru a ajunge sa cante asa, sa realizeze acele poze care pe multi tineri dar si pe batrani i`a lasat cu gura deschisa, pentru acele genti minunate lucrate superb dar si bijuteriile lucrate manual cu foarte multa grija si atentie? Da, acestia nu pot fi numiti artisti adevarati, dar sunt la inceput de drum cu o viata lunga inainte….credeti ca macar unul din miile de artisti ai lumii au fost numiti in acest fel din prima zi cand au vazut lumina lumii?

    ADMIN : Si cine a spus altceva ?

  21. Florin Constantin Roca spune

    Sincer mie mi-a placut pe o scara de la 1 la 10, cam de 8 cu indulgenta,eu zic ca a fost ok pentru inceput si sunt sigur ca anul viitor va fii mult mai bine.Am ascultat muzica abordata si am fost multumit de prestatia tinerilor ,chiar nu a fost rau bineinteles ca nu a fost perfect.Mi-au placut unele piese elaborate de tineri chiar am felicitat pe d-ra Adina care avea expuse diferite obiecte din piatra,mi-a placut si expunerea de sapunuri naturale,mai putin cu pictura ,poate sunt mai exigent ori ca am fost recent la cateva vernisaje de pictura.Oricum felicit tinerii care au avut curajul sa expuna si admir efortul lor de a sta o zi in soare ,sa fie amabili cu toti trecatorii sa nu mai zic nimic de pregatirea dinainte.Am fost si in alte tari la astfel de evenimente si eu zic ca merita felicitati toti tinerii care si-au sacrificat cel putin o zi pentru incantarea noastra a simplilor trecatori.Cat despre critica nu trebuie sa va suparati ,deoarece atata timp cat critica este constructiva este sanatoasa,important este sa nu mai repetati greselile pe cat posibil in viitor.Eu zic ca cei de la ziar au facut un lucru bun pentruca a prezentat munca voastra si insusi evenimentul iar daca va simtiti dojeniti putin inseamna ca va luat in seama.Va urez succes si va asteptam la anul cu o organizare mai buna si cu exponate mai de calitate si sa facem un eveniment de calitate la Piatra-Neamt.Felicitari!

  22. AVOCAT spune

    Un artist adevarat sau macar in devenire stie sa accepte critici chiar daca acestea sunt exagerate .
    Se pare ca modestia este un element lipsa la acesti tineri care vor sa ajunga artisti candva .
    Iar vina pentru aceste dezbateri interminabile o au actualii pseudo-critici de arta din Neamt care niciodata nu au criticat cu adevarat nimic si doar au pupat in fund pe toata lumea .Din aceste considerente orice critica legata de o activitate intitulata sugestiv „artistica” ni se pare nefireasca .
    Inainte de a scrie acest comentariu am cautat articole sau macar comentarii negative despre evenimente artistice locale ……. Oare suntem atat de perfecti pe cat ne dam sau nu prea stim sa ne vedem lungul nasului ?

  23. avfv spune

    ar trebui sa ai putine cunostinte in domeniu inainte de a critica ceva!!!!

    ADMIN : Cred ca vorbim discutii aici . Oricine poate avea orice opinie mai ales critica . Este scris in Constututie . Nu e nevoie sa fii politician ca sa critici politicienii . Nu e nevoie sa fii absolvent de Conservator ca sa critici manelistii . Nu e nevoie nici macar sa fii bucatar ca sa critici o mancare . De pe ce planeta ati venit dumneavoastra cu aceste idei ?

  24. avfv spune

    + daca tot sunteti voi artisti adevarati,profesionisti in mass-media macar sa faceti un articol calumea, sa aduceti niste poze demne de un articol adevarat, nu niste IMAGINI picate din cer!

    ADMIN : Cine a spus ca suntem artisti sau profesionisti ?

  25. Alexa spune

    S-au spus multe la început, și la final din câte se pare, toate se dau la întors. Tu, dragă admin, interesant mod de a-ți coti cele spuse.

  26. Cosmin Neculau spune

    CENZURAT ADMIN XXXXXXXXXXX Incepem sa deviem la subiect doar de dragul de a linka pagina ta de facebook Daca ai ceva de spus cu adevarat , nu doar sa te ascunzi dupa o tastatura si poti fi coerent in a promova o activitate pe care o faci tu sau colegii tai te rog sa ne contactezi si vom trimite pe cineva sa ia un interviu in care sa spui ce ai tu de spus si sa explici ce ai de explicat . Tel: 0233.222011 sau e-mail [email protected]

  27. AVOCAT spune

    Apropo de discutiile de aici . Arta fotografica reprezinta un amalgam de stiinta , lumini , umbre, filtre , multa practica si obligatoriu film . Modul in care se stramba unii cu aparate digitale si folosesc softuri facute de altii ca sa modifice o poza este arta doar daca esti ipocrit sa crezi ca folosind un calculator si un soft la care au lucrat mii de oameni creezi tu ceva .Arta se confunda de multe ori cu un hobi .
    Multi pictori isi cumpara uleiuri si oxizi si isi prepara singuri culorile iar ustensilele cu care picteaza sunt faurite tot de ei .
    Sa te folosesti de munca si stiinta a mii de oameni ca apoi sa zici ca ai facut o lucrare artistica e cel putin egocentrism daca nu snobism in forma pura .

    ADMIN : Nu se discuta nimic de fotografii in acest articol . Nu inteleg comentariul .

  28. Mihnea spune

    imi place ce vad, ma refer la comentarii, in primul rand evenimentul oricum nu era dedicat „profesionistilor” ci amatorilor(celor care fac asta din placere, nu ma refer la nivelul lor), si aproape toate trupelor care au cantat sunt recunoscute deja, ele au cantat in deschidere la altii importanti din tara si asta spune multe

    ADMIN : In final cineva care a inteles .

  29. mamaeinvatatoare spune

    „ADMIN : Cred ca incurajarea are cine sa o acorde . Daca va deranjeaza acest articol aprofundati ceea ce faceti , munciti si automotivativa ca anul viitor sa fiti mai aproape de notiunea de artist . Ceea ce ati facut voi este frumos dar este doar un inceput de drum fara valoare daca acesta este maximul pe care il puteti atinge . Daca va incanta cu ceva am vazut autointitulati artisti care fac vernisaje prin Piatra dar nu se ridica nici la jumatate din nivelul acestor copii care au expus dar cu tot respectul drumul catre arta e foarte lung .”

    Domnule admin, daca sunteti cunoscator in domeniul artei asa cum stiti sa folositi cratima(automotivativa) atunci „v-a” credem, si „neam” saturat de voi! 🙂

  30. Lucian spune

    XXXXXXXXXX CENZURAT – Indentitati multiple

  31. Adi spune

    Imi pare rau, nu ati abordat subiectul cum ar fi trebuit, din punctul me de vedere. Acum doar o dati cotita. Este doar parerea mea.

  32. Anca Mitroi spune

    „Ceea ce ati facut voi este frumos dar este doar un inceput de drum fara valoare”

    „Daca noi nu stim ce este arta va sugerez sa incercati sa vindeti o inregistrare a unei trupe sau orice obiect de arta pe un site destinat artistilor profesionisti si veti vedea daca prestatia sau rezultatul muncii artistice va este recunoscut macar nu neaparat vandut .”

    1. Nu inseamna ca daca nu vinzi, nu ai treaba cu arta (adunati toti pozarii de evenimente, pitipoance, nunti si botezuri si faceti o plecaciune in fata lor, ca oamenii aia fac bani cu carul)
    ADMIN : Mai citeste o data „este recunoscut macar nu neaparat vandut”
    2. In Romania bunul gust nu este nici promovat, nici vandut (de ce credeti ca acesti artisti prestigiosi de care tot vorbiti au si alt job – unul adevarat – pe langa pasiunea lor? si cu asemenea feedback nu o sa se vanda nimic in continuare)
    ADMIN : Un artist consacrat nu trebuie sa vanda neaparat in Romania . Arta nu are granite .
    3. Cat despre aprecieri la nivel national, se vede ca sunteti jurnalisti de Piatra Neamt si nu aveti nicio treaba cu ce se intampla in afara oraselului astuia mic (si afirm asta cu riscul de a parea cu nasul pe sus, dar este adevarat)
    ADMIN : E parerea dumneavoastra si o respect chiar daca nu e pe placul meu
    4. Criticile fondate sunt binevenite, atata timp cat sunt adevarate: asa ca scrieti articolase ca asta despre copiii aroganti cu Nikoane scumpe la gat si cu expozitii personale, pe care ni i-ati tot fluturat pe sub nas. Sau despre manelistii care canta in strand – aia sunt vanduti, apreciati la nivel national, artisti adevarati!
    ADMIN : Stati linistiti ca ne luptam cat de mult se poate cu snobismul dar deocamdata ei sunt majoritari …
    Buna treaba mai baieti. La mai multe articole!

  33. Anca Mitroi spune

    Si apropo, nu incercati s-o intoarceti acum cu „sunteti tineri si la inceput de drum, e mult mai bine decat blah blah blah”. Ati specificat clar: am fost pe langa si kitsch-ul a predominat. De curiozitate, unde a predominat kitsch-ul?

    ADMIN : Am sa fiu putin mai concret . Am vazut multe expozitii in care cei care expuneau erau copii . Nu exista nimic mai frumos din punctul meu de vedere decat talenutul si pasiunea stangace a unui copil si nu este nimic mai pur decat sufletul pe care il pune acel copil in ceea ce face dar sa fim seriosi nu e vorba de arta .

  34. Alexa spune

    Nu noi am înțeles greșit, ci cel care a scris articolul se contrazice singur!

  35. Cosmin Neculau spune

    Explicați-mi și mie ce înțelegeți prin „artiști adevărați” și „artă adevărată”.

    ADMIN : Halaucescu, Petrescu , Vadana …etc

  36. Anca Mitroi spune

    Repet, nu suntem artisti consacrati si aprob: multi suntem la inceput de drum. Dar nu incercati sa ne mai ascundeti sub apelativul „prietenos” de copii (adica naivi si fara experienta in traducere bruta), pentru ca multi din acesti „copii” sunt studenti, oameni cu joburi, in toata firea. Nu as vrea sa sune pompos sau infumurat, pentru ca nu ma cred nici artista, nici doxata in domeniu, dar multi din acesti „copii” au expus si in afara orasului si in afara tarii si au concertat la festivaluri de anvergura si au fost apreciati de oameni care stiu cu ce se mananca ceea ce fac ei. Cat despre copiii care au vernisaje prin orasel si se cred mari artisti, hmmm, unde au fost? M-am tot plimbat si nu i-am vazut.
    Voiati poze inramate cu sticla? O scena mare si spectacol de lumini? Oameni la costum? Lasati criticile ieftine si nefondate cu care generalizati evenimentul si dati un ban sau promovati-ne. Ca jurnalisti ar trebui sa fiti obiectivi, dar ce stiu eu: v-ati atins scopul de a starni reactii cu articolul asta si de a primi atentie, ca deh, asta-i media in Romania – degeneram adevaruri doar pentru putin rating.

    ADMIN : Adevarul 100% este ca a fost o manifestatie de amatori . Haideti sa nu o dam in patrimoniul national de acuma . Si la fel de adevarat este ca multi dintre copiii si chiar si profesorii care fregventeaza scoli sau licee de arta sunt paraleli cu ceea ce fac si nu trebuie incurajati pentru ca cine nu aprofundeaza pasiunea si nu munceste talentul nu face decat sa duca in derizoriu notiunea de „artist cu diploma” .
    Ca sa oprim odata discutiile in contradictoriu fara finalitate . Eu sunt unul dintre vinovatii pentru cateva vernisaje din Piatra Neamt si chiar am partea mea de vina in cea mai mare expozitie de pictura organizata vreodata in Piatra Neamt , expozitie unde au expus cateva sute de copii din tot judetul . Va spun ,pe cuvant, ca nu a fost nici o lucrare de artist ci doar „chestii” facute de copii ca nici kitsch-iri nu se pot numi pentru ca micutii nu prea stiau ei ce faceu acolo . A fost frumos , copii au primit premii , au fost bucurosi , parintii si educatorii au fost mandri , s-a facut si o carticica , dar haideti sa facem diferenta intre evenimente de amatori si terminologia de artist .
    In legatura cu promovarea se pare ca suntem singura publicatie din Neamt care promovam gratuit orice articol sau activitate ce vizeaza tinerii din Neamt cu minima conditie ca tinerii respectivi sau de preferabil adultii care se ocupa de educarea lor sa ne contacteze si sa ne solicite sprijinul . Ia incercati si voi sa ne cereti sprijinul sa vedeti ce se intampla dar sa nu va asteptati sa puteti coordona parerea noastra despre modul de clasificare a manifestatiilor sau sa va asteptati sa punem vreodata pe cei care au expus in parc pe aceiasi linie cu Iulia Halaucescu , sau Petrescu . Dar ce sa faci …toata lumea crede ca poate folosi fara probleme pentru orice setul de cuvinte „artist” , „artistic” , „arta” atata timp cat marii nostri critic de arta locali sunt Livescu si Strochi .

  37. Cosmin Neculau spune

    Să fim serioși, nu mai suntem în anul 2000. Ce device-uri mai sunt fără fonturi românești? Însă nu asta e ideea principală.

    De spus ar fi multe, însă se mai pierd din ideei pe internet. Ideea principală ar fi că sunteți pseudojurnaliști. Dacă dumneavoastră numiți acest text „articol” înseamnă aveți probleme. Mai multă informare nu strică 😉 Toate cele bune!

    ADMIN : Ati punctat exact . Nimeni nu trebuie sa incerce sa para ca este altceva decat ce este in realitate ….. incercati sa cititi http://ziarpiatraneamt.ro/codul-deontologic-al-ziarpiatraneamt-ro/

  38. Adi spune

    A fost imposibil. Trupele au fost nevoite sa isi faca sunetul, sa care echipamente, sa se descurce cu ceea ce era. Normal ca nu a sunat bine atat timp cat nu s-a adus ceea ce s-a cerut. In conditiile respective nici macar nu trebuia sa se mai cante pt ca a fost bataie de joc la adresa muncii lor. Imi pare rau ca spun asta, dar nu asa se incurajeaza o generatie…asa iti bati joc de ea si te folosesti de oameni intr-un mod foarte urat. Pacat.. atata munca si atatea sperante irosite pe o bataie de joc. Sunt in tema si stiu foarte bine ceea ce vorbesc. Imi pare rau ca nu a fost cum am fi sperat cu totii.

    ADMIN : A fost foarte bine si mult peste asteptari . Tinerii s-au ridicat mult peste nivelul unor asa zisi artisti locali . Dar de aici si pana la slefuirea unui talent sau a unei pasiuni drumul este foarte lung .

  39. Casteenseamiown spune

    Întrebări pentru cel ce a publicat acest articol :
    1.Ce calificări în domeniul artei deții pentru a spune că ce a fost la Alambic nu e „artă adevărată”, și în cazul acesta , definește te rog „arta adevărată”
    2.Dacă evenimente ca astea primesc asemenea feedback din partea media, cum sperați ca evenimente de genul acesta să se întâmple regulat ?

    Țin să reamintesc faptul că artiștii au fost în totalitate voluntari, fără a fi plătiți de nimeni și nimic, așa că , data viitoare dacă vă așteptați la ” artă adevărată” plătiți „artiști adevărați”, să vă cânte de la muzică clasică la manele , să facă „fotografii adevărate” și tot la ce vă așteptați.
    Sper ca un admin al site-ului sau chiar cel ce a publicat articolul să își facă timp să îmi răspundă la întrebări .

    Cu stimă,
    un cetățean curios
    ADMIN : Cred ca ati inteles total gresit . Apreciem ceea ce au facut tinerii si chiar este un pas foarte important pentru vitorii artisti . Orice drum spre titulatura de artist incepe cu un pas dar drumul e lung si plin de sacrificii , practica si multa munca .
    Tinerii care au expus sunt acum la nivelul de amatori dar asa a inceput orice artist . Faptul ca ei sunt al inceputurile unui drum nu le altereaza imaginea sub nici o forma .

  40. P spune

    Urât, foarte urât din partea celor care au scris acest articol, dar mai ales din partea celor care l-au aprobat. Este corect să existe păreri și păreri, dar de la o simplă părere, până la o manipulare generală, este o cale lungă de bătut. „Kitch” ar trebui numite, toate acele, așa-zise bâlciuri, la care se adună toată plebea orașului, la un mic, și o bere, că doar asta știe tot românul. Dar când vine vorba de artă, oameni, care chiar apreciază arta, și muncesc din greu pentru a o arăta, și a o face înțeleasă, și de plebe, și chiar de acești așa-ziși jurnaliști, care denaturează aceste bune interții, este un drum și mai lung de parcurs de copii aceștia, pentru că, până la urmă, sunt doar niște copii, copii,cărora nu le este frică să-și expună pasiunile, în fața voastră. Dar voi îi călcați în picioare, și le spuneți că toată munca lor, nu este altceva decât un „kitch”, să vă fie rușine, vouă tuturor, pentru că spuneți că poporul asta se duce de râpă, și chiar așa este, dar să aruncați piatra, cei care nu vă simțiți vinovați de această degradare intensă a țării, nu voi, care judecați, dar nu sunteți cu nimic mai presus decât cei care ne fac de rușine. S-a muncit mult pentru acest proiect, și da, nu a fost perfect, dar nu voi aveți dreptul să judecați, nu voi ați stat zi și noapte din cauza unor acorduri care nu ies, sau din cauza unor cercei care nu se lipesc.. din cauza unor poze care au trebuit editare, și a unor brățări ce ar trebui să arate perfect. Voi nu sunteți perfecți! Sunteți doar niște oameni lași, și vă este mult mai ușor să judecați, decât să faceți ceva, ce ar putea ajuta această societate ce cade în dizgrație, dar tot din cauza voastră. Nu sunteți cu nimic mai presus decât cei care o degradează. Mie nu mi-e rușine că că sunt român, mi-e mai rușine că sunt alții români, și care cu siguranță nu merită această onoare.
    Felicitări!

    ADMIN : Tinerii sunt la inceputul drumului in arta si nu pot produce decat ce se produce la un inceput de drum . Chiar si dumneavoastra care ati facut acest comentariu va luat 3 ani de zile sa invatati sa folositi furculita dar asta nu inseamna ca sunteti salbatic (a ) ci doar ca la inceputul oricarui drum nu iese totul cum trebuie si acesti tineri mai au de invatat pana la a deveni artisti .

  41. a spune

    un articol foarte prost… daca puteti sa criticati atat de mult, incercati voi sa organizati un eveniment la care sa participe numai artisti adevarati cu opere de arta adevarate 😉

    ADMIN 🙂 Nu credem ca exista prea multi artisti adevarati in Piatra Namt . Ceea ce vedem noi pe la unele vernisaje cu pretentii sunt doar niste demonstratii de snobism si atat .

  42. Cosmin Neculau spune

    Și pentru a continua cu observațiile, pentru un astfel de site diacriticele ar trebui să fie obligatorii. Vorbim și scriem corect românește, chiar dacă suntem în fața unui calculator. Sper să nu încercați să ștergeți comentariile sau ceva de genul. Sper să iasă cineva și să vorbească civilizat pe tema aceasta și să modifice articolul.

    „Evenimentul nu a avut prea multa legatura cu arta adevarata , cu fotografia adevarata sau cu muzica adevarata” a vorbit un om cu o vastă cultură. Fotografiile pe care le-ați văzut acolo sunt mai mult decât bune. Băieții care au concertat au muncit mult în ultima perioadă și chiar știu muzică. Recunosc, au mai fost și probleme, au fost și kitsch-uri, dar nu așa de multe.

    Urât din partea voastră!!!

    ADMIN : Folosirea diacriticelor pe internet face probleme utilizatorilor care nu au instalate in calculator fonturile romanesti .

  43. Anca Mitroi spune

    Uau, ca expozant m-am simtit tare bine citind articolul de fata si afland ca a predominat kitsch-ul si ca manifestarile au fost cam pe langa conceptul de ‘arta’. Intr-adevar, a fost si kitsch, dar NU a predominat, iar trupele au sunat foarte bine – probabil ca nu si pentru publicul de Piatra Neamt, care in mare parte e obisnuit cu guristii de la diverse terase care rasuna in parc.
    „exponatele acestor tineri aveau un element pe care nu il gasim la nici […] o expozitie de arta” – pot sa va asigur ca destui dintre noi au cantat/expus la evenimente si mai mari decat acesta, asa ca inainte sa aruncati cu vorbe ‘frumoase’ (ascunse sub o masca prietenoasa, cica) propun o informare mai atenta. Nu spun ca suntem artisti consacrati, nu, in niciun caz. Dar nu suntem nici kitschosi, nici pe langa.
    Ne pare rau ca nu v-am incantat la nivelul Rembrandt si Bach, dar putina incurajare lipsita de intepaturile astea (inutile, zic eu) n-ar fi deranjat.

    ADMIN : Cred ca incurajarea are cine sa o acorde . Daca va deranjeaza acest articol aprofundati ceea ce faceti , munciti si automotivativa ca anul viitor sa fiti mai aproape de notiunea de artist . Ceea ce ati facut voi este frumos dar este doar un inceput de drum fara valoare daca acesta este maximul pe care il puteti atinge . Daca va incanta cu ceva am vazut autointitulati artisti care fac vernisaje prin Piatra dar nu se ridica nici la jumatate din nivelul acestor copii care au expus dar cu tot respectul drumul catre arta e foarte lung .

  44. Cosmin Neculau spune

    Cam asta înseamnă manipularea prin mass-media.
    Voi ca jurnaliști nu ar trebuie să denaturați faptele. Ar trebui să fiți mai informați și mai obiectivi. Să vă fie rușine

  45. Cosmin Neculau spune

    Cine a scris acest articol? Acea persoană are vreo tangență cu arta? Știe cât au muncit unele trupe care au cântat? Acolo au fost talente, undele chiar foarte bune, care sunt cu mult peste mentalitatea „kitch-oasă” a pietrenilor!

    ADMIN : Vad ca e greu cu „artistii” . Daca noi nu stim ce este arta va sugerez sa incercati sa vindeti o inregistrare a unei trupe sau orice obiect de arta pe un site destinat artistilor profesionisti si veti vedea daca prestatia sau rezultatul muncii artistice va este recunoscut macar nu neaparat vandut .
    Fiecare trebuie sa isi cunoasca limitele si sa nu exageram pentru ca daca denumim „arta” munca si pasiunea acelor copii ce terminologie sa mai folosim cand e vorba de artistii ce au lucrari in patrimoniul national ?

  46. x spune

    Erau unii foarte scandalizati si vehementi chiar de muzuca ce se „cinta”.Le-am spus sa incerce miine sau zilele urmatoare ca atunci poate vine Guta si Adi minune si au plecat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate