DOI ÎNCARCĂ, DOI DESCARCĂ, NOI CU DRAG MUNCIM!

16

Ne-am obişnuit, deja, cu o viziune şi un stil de lucru la Piatra Neamţ. Dacă ar fi vorba de necesitate, de remedii urgente(fie criza cât de rea), anumite lucrări merită făcute. Dar mai ales acolo unde este cazul! A te afla în treabă, în plin sezon turistic, este altceva. În parcul central, botezat juvenil, „al Tineretului”, toate păreau în bună-regulă. Nici măcar Curtea Constituţională a României nu ar fi găsit ceva de reproşat unui loc destul de proaspăt pavat şi amenajat cu câţiva ani în urmă. Cu toate acestea, au fost scoase de la locul lor nişte pavele în bună stare, pentru a se pava din nou, cu alte pavele(vezi foto nr. 1 şi foto nr. 2) Care să fie motivul acestui act, aparent gratuit, lipsit de sens?

CALITATE PROASTĂ, ÎNAINTE DE TOATE!

Vechea Curte Domnească din vecinătatea Bisericii stefaniene Sf. Ioan Botezătorul a suferit câteva transformări fericite, în urmă cu aproape un cincinal: locul a fost pavat cu dale de piatră, au fost instalate bănci pentru cei osteniţi şi jardiniere atent îngrijite, iar din loc în loc, felinarele stradale împejmuiau piaţeta. Era o imagine agreabilă, pentru concitadini şi turişti. Cu toate acestea, fără să fi supărat pe nimeni, vechiul paviment a fost înlocuit cu altul, de o calitate îndoielnică. Abia instalate, noile pavele de ciment au cedat penibil(vezi foto nr. 3 şi foto nr. 4).

Prima concluzie, a oricărui trecător, este că s-a lucrat grăbit, în bătaie de joc, cu materiale de proastă calitate, cârpeala şi superficialitatea fiind vizibile de la mare distanţă(vezi foto nr. 5 şi foto nr. 6).

Oare pe ce alei private au aterizat fostele pavele de piatră, din piaţeta bisericii?

TEXT ŞI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

COMPLETARE ART :

Pentru a nu apare nici un fel de confuzii sau interpretari aducem clarificari despre calitatea pavimentului . Acesta , cu exceptia unei centuri in jurul turnului este tot facut dintr-un soi de beton amprentat , vibopresat impreuna cu alte agregate . Desi arata ca piatra nu are nici o legatura cu agregatele de cariera debitate sub forme de dale . Deci vorbim de materiale de constructie ieftine care nu au nici o legatura cu arhitectura istorica a zonei . Un fel de balci pe care unii il numesc „punerea in valoare a zonei istorice” .

telegram ziar piatra neamt
Citește și
16 Comentarii
 1. Mihai spune

  mai lasati in pace terenurile si cafenelele din parc uitati va in curtea teatrului si vedem ca dupa o asa zisa receptie se sapa din nou ,,,,,,,,,surpriza,,,,,,, ma intreb… cand se reabiliteaza teatrul,,,,,,,,,,, au uitat inginerii vreo lopata si acum o cauta,,,,,..cauta ,,,

 2. nationalistu` spune

  ADMIN : Nu are legatura cu subiectul .

 3. popa gheorghe adrian spune

  @dumping
  Stimate domn, ceea ce spuneti dvs. nu se poate juridic deoarece constructia urmeaza terenul. Ii pot obliga sa ridice pavelele. Mai mult decat atat proprietatea e in litigiu si ce fac ei e ilegal. Important e sa-mi dea terenul la CEDO, ori, echivalentul cum spuneaq domnul Gaidau, la banii astia chiar renunt la restituire in natura si las visul cu ochii primarului sa-si faca cafenea si toaleta pentru boschetii spoleiti in dolari.
  Domnu Janel Iosub culege roadele muncii sale. Este primul om care dupa 4 ani de munca si bani cheltuiti reuseste sa aiba un job bine meritat.

 4. dumping spune

  popa gheorghe adrian spune:
  19 august 2012 – „La ce bun se pregatesc baietii astia cand terenul este revendicat, iar ce fac ei este total ilegal. DA CE NE MAI MIRA CAND STEFAN PRIMESTE NUP LA DNA BACAU, iar HUMESCU MANUEL este prieten foarte intim al primarului. Dar, personal, vad si o treaba buna, cand am sa iau terenul, am sa-l iau la cheie, cu pavele platite din banii cetatenilor orasului. TRE SA MAI CASTIGE SI ALTCINEVA DE PE URMA PROSTILOR.”
  Cand o sa iei tu terenul inapoi,parca vad ca o sa te puna sa platesti poate investitiile facute. poate chiar asta e ideea, sa nu iti permiti sa-l platesti si „sa ramana” tot lor!
  PS- ce se mai aude de domnul Janel Iosub???? a cam disparut din peisaj… inainte de alegeri era destul de „vehement”, acum…?

 5. popa gheorghe adrian spune

  Multumesc d-lui Sorin Gaidau pentru cuvintele alese. Inca de la inceputul demersului meu dumnealui a fost alaturi de mine. Ca intre timp au existat unele derapaje, cred ca este de domeniul trecutului iar buna credinta trebuie sa ne uneasca. In fata golanilor, a miliardarilor de carton si al politicienilor interlopi trebuie sa ne unim si sa nu le dam satisfactie prin comportamentul si dezbinarea pe care am creat-o. Este adevarat ca postaci precum „nationalistu” care in viata lor n-au avut decat mamaliga si au dormit cu chirie, ori regimul Iliescu le-a dat o casa la pret foarte modic – in realitate casa lor fiind construita pe terenurile altor proprietari deposedati abuziv de comunisti – nu pot fi convinsi ce inseamna dreptul de proprietate intr-o Europa Occidentala, ori intr-o Uniune din care pretindem ca facem parte. Este foarte greu sa intelegi pe cineva care are cand tu nu ai. E greu intr-o societate ca a noastra unde se FURA CA IN CODRU sa intelegi ca au fost si oameni cinstiti care au avut afaceri prospere din munca cinstita. Este foarte greu sa te aliezi cu o persoana ce poarta o suferinta ca a mea cand vezi ca altii fura proprietati pe care nu le-au avut niciodata. DAR, PENTRU A DISOCIA CELE DE MAI SUS, TREBUIE CA INTELECTUL SA TE AJUTE, IAR „CREIERUL SA NU AIBA DIMENSIUNEA UNEI NUCI CARE INNOATA IN LICHIDUL CEFALORAHIDIAN”…cum spunea Vadim Tudor

 6. Florin Constantin Roca spune

  Se pare că domnul Gaidău și domnul Iosub sunt singurii „avocați” ai urbei noastre,vă felicit domnilor împreună cu ziarul nostru, dacă imi permiteți să mă asociez și eu. Este adevărat că domnul Ștefan nu are o vină directă dar din calitatea sa de primar este direct răspunzător pentru echipa dumnealui pe care o conduce chiar dacă unii sunt de un profesionalism îndoielnic.
  Nici eu nu sunt deacord cu calitatea proastă a tuturor produselor de la fabrica PDL-istă de la Suceava,dar e un mod sigur de a mai aduna bani la pușculța de partid PDL pentru zilele negre care vor veni.
  Mai multe aspecte arhitectonice le-am contestat din ambientarea acestei piețe,soclurile aplicate pe Muzeul de artă , Teatrului Tineretului și chiar în pasaj care au înlocuit piatra naturală pe care o găsim din abundență prin ținutul Neamțului.
  Am fost auziți de reprezentanții administrației prin protestul meu și al altor cetățeni onești iar balustradele de inox și sticlă au fost înlocuite cu altele din fier mult mai potrivite cu ambientul, dar tot nu sunt deacord cu scara rulantă care nu se justifică doar pentru cei cinci metri care se puteau urca pe o scară placată cu piatră. Se poate urca de la Teatru Tineretului spre Turn, unde este o diferență de nivel de peste zace metri, iar Administrați Primăriei a considerat că cinci metri diferență de nivel este foarte obositor de urcat , nestimulând mișcarea. Oricum dacă nu i se va constui un acoperiș acelei scări rulante va fi o vacă de muls din bugetul local pentru firmele care se vor ocupa de întreținerea scării rulante care datorită intemperiilor se va uza și defecta în mod constant.
  Un alt aspect care trebuie luat în seamă de Administrația Primăriei P.Neamț este lipsa unui grilaj de siguranță, eventual din plexic cu o înălțime corespunzătoare deasupra intrării și ieșirii din tunel pertru că nu trebuie să așteptăm să se întâmple vreo catrastrofă, prevenția fiind mai ieftină și înțeleaptă.
  Pavelele vechi care au fost sustrase deoarece erau de o calitate superioară și se află montate actualmente în curțile unor apropiați ai conducerii Administrației Primăriei P. Neamț, dar nici o instituție abilitată plătită din bani publici nu se sesizează.
  Sesizez concentrarea Primăriei doar pentru centrul orașului, unde se schimbă borduri și pavele foarte des, trist este că cele de bună calitate sunt înlocuite cu altele de proastă calitate dar de fabricație PDL Suceava. Restul orașului, respectiv cartierele mărginașe sunt lăsate în paragină fără capace peste gurile de canalizare, trotuare, canalizare, astfalt. Și ei, adică cetățenii care locuiesc în catierele mărginașe sau anexe ale orașului au aceleași drepturi ca și ceilalți nu doar obligația de a plăti taxe și impozite.
  Felicit și susțin pe domnul Popa în demersul dumnealui de a-și dobândi terenul cu pricina sau cotravaloarea lui .Dacă Administrația Primăriei și-l dorește,să nu uite că acest drept este cosfințit prin Constituția României, iar actuala Administrație chiar dacă are un jurist dinainte de 1989, trebuie să înțeleagă că legile sunt făcute pentru a fi aplicate mai ales de Administrația Publică Locală,care este plătită din banii noștri și trebuie să fie un exemplu în respectarea legilor, eu însumi am un caz similar domnului Popa, iar Primăria se eschivează să achite cotravaloare terenului.

 7. nationalistu` spune

  Si daca va voi convinge ca nu am nici un fel de treaba cu aceasta administratie Stefan ce veti zice? Ca sunt de al bilderbergilor sau ce? Sunt multi care atunci cand nu au replica sau vor cu tot dinadinsul sa murdareasca,arunca cu din astea: „esti portocaliu,aperi scaunul pe care stai,esti apropiat al lui Stefan,aha! te-am prins ticalosule.” Cu astfel de comportamente se merge la psihiatrie.Nu poti fi in nici un caz formator de opinie.Si inca ceva.Scuzele se prezinta.Nu se cer.Prin clasa a saptea sau a opta inveti si asta.

  ADMIN : Domnule nationalistu sau alexianu sau ion caraion sau iosif vissarionovici sau Leo sau octombrica sau care mai sunteti si tastati de la acelasi calculator am si eu o mare dilema . De ce nu vrei tu sa respecti munca pe care o facem noi chiar asa cu scaparile pe care le avem ?

 8. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

  @cititor. Vă mulţumesc mult pentru informaţie. Din pacate, valorile şi profesioniştii sunt daţi deoparte, sunt ignoraţi tocmai pentru a-şi face loc tâlharii şi bandiţii politici cu abonament la banul public.

 9. cititor spune

  Vechiul paviment era din piatra de pipirig taiata in gater.Va repet :in oras este un ing.cu doctorat in reabilitari monumente,omul care a stat in dreapta actualului patriarh la consolidare patriarhiei.Pe el nu-l intreaba nimeni cum trebuie facur?.Va mai spun, ca este pietrar ,cu „antecedente” pina la strabunici in privinta constructiilor din piatra.Il cheama M.Niculita_

 10. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

  @nationalistu`. În articol este vorba de o anumită manevră, pe faţă! O afacere cu pavaj, cu pavele şi dale de piatră. Nu a fost pomenit numele nimănui. Când au venit bandiţii comunişti la putere au devalizat cam tot ce se putea fura. Dar la modul samavolnic, abuziv, pe faţă! Printre bunurile furate se află şi proprietatea d-lui avocat Adrian Gheorghe Popa. Terenul nu are sute de hectare dar valorează cel puţin un milion de euro. Sau un milion şi jumătate, mai corect. Sunt convins că terenul valorează mai mult(actualul Parc al Tineretului), dar la vreme de criză te mulţumeşti şi cu un milion de euro, în cel mai rău caz. Bunicul domnului avocat Gheorghe Adrian Popa, este celebrul Gică Popa, cel care a transformat locul respectiv în cel mai frecventat restaurant din Piatra Neamţ, cu cele mai bune şi proaspete produse! La restaurantul „LEUL şi CÂRNATUL” se întâlneau cele mai influente personalităţi politice şi culturale din Moldova! Acolo se consumau, la preţuri modice, produse de care concetăţenii noştri de astăzi nici măcar nu au auzit. La restaurantul d-lui Gică Popa(bunicul d-lui avocat Adrian Gheorghe Popa), şi numai acolo, se punea ţara la cale. Patronul dormea doar trei-patru ore pe noapte şi se străduia ca visele clienţilor să devină realitate! La restaurantul d-lui Gică Popa au evoluat numai invitaţi de calitate: MARIA TĂNASE, IOANA RADU, MIA BRAIA, celebrul iluzionist IOSEFINI, ZAVAIDOC etc. Gică Popa a transformat restaurantul într-un mic rai pe pământ! Şi-a mâncat sănătatea încercând să-i facă pe alţii fericiţi! Când încerci să minimalizezi şi să ridiculizezi valoarea unui astfel de loc trebuie să ai mari probleme cu capul, ori eşti plătit din bani murdari ca să denigrezi drepturile proprietarului. Într-o lucrare dedicată golăniilor locale, „COCOŞAŢII DE LA PIATRA NEAMŢ”, am prezentat extrem de cuviincios şi decent situaţia unor prăduiri de proprietăţi private, inclusiv modalitatea stalinistă de prăduire, pentru a doua oară, a proprietăţii d-lui Adrian Gheorghe Popa. Eu îi recomand d-lui Ion Necunoscutu, alias nationalistu, să citească povestea lui Ion Creangă, „PUNGUŢA CU DOI BANI”! Trebuie să fii tâmpit la cap ca să te laşi jefuit de prăduitori, dar să nu reacţionezi în nici un fel. Cu pavele, sau fără pavele, acel loc trebuie să revină proprietarului de drept, indiferent de faptul că voi fi bălăcărit din nou de către nişte schizofrenici, plătiţi din banul public pentru a nega evidenţele! Mai devreme sau mai târziu, contextul politic se va schimba dramatic pentru avocaţii prădăciunilor, dar mai ales pentru prăduitorii de ocazie, iar în Parcul Tineretului, va exista în viitorul apropiat unul dintre cele mai tari restaurante din Moldova, avându-l ca proprietar pe nepotul celui care a făcut celebră această locaţie: maestrul Gică Popa(Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace, că merită). Este regretabil faptul că un apropiat al edilului doreşte locuitorilor din municipiul Piatra Neamţ: „Am mai spus ca populatia de la noi trebuie lasata saraca,in pielea goala si sa-si rupa talpile in bolovanii de pe ulite.Prostului nu-i poti face bine nici cu forta”.. Îmi cer scuze pentru faptul că folosesc meniul în limba română, cu diacritice, dar îl recomand tuturor concetăţenilor români din Piatra Neamţ.

 11. Mihai spune

  asta nu e nimica , sa vedeti ce o sa iese din teatrul tineretului .e peticit tot asta datorita ingineriiei facuta de asa numitul ionut vacariu el a fost seful un om care urla si tipa asa a invatat el in cei sapte ani de acasa halal sef nu ati gasit altul ,,,,,,,,,, domnule,,,,,turcu ,,,,sau ,,,onorata primarie,,,,, rusine

 12. nationalistu` spune

  Atatea articole si observatii pe tema acelei piete de zici ca o fi vreun loc de cateva mii de hectare si in fiecare zi gasesti ceva nelalocul lui.Dar pentru sapte metri patrati sa tot discuti ani de zile nu inseamna decat ca ori ai vreo boala psihica ori vrei sa arunci cu orice pret cu laturi in capul cuiva.Nimic nu va convine in tot orasul asta.Am mai spus ca populatia de la noi trebuie lasata saraca,in pielea goala si sa-si rupa talpile in bolovanii de pe ulite.Prostului nu-i poti face bine nici cu forta.

 13. popa gheorghe adrian spune

  La ce bun se pregatesc baietii astia cand terenul este revendicat, iar ce fac ei este total ilegal. DA CE NE MAI MIRA CAND STEFAN PRIMESTE NUP LA DNA BACAU, iar HUMESCU MANUEL este prieten foarte intim al primarului. Dar, personal, vad si o treaba buna, cand am sa iau terenul, am sa-l iau la cheie, cu pavele platite din banii cetatenilor orasului. TRE SA MAI CASTIGE SI ALTCINEVA DE PE URMA PROSTILOR.

 14. x spune

  Dalele de piatra adevarata din curtea domneasca erau puse cind Vasile Pruteanu era prefect si erau de buna calitate(unde au disparut?) iar pavelele din parculetul din centru puse de cind Rotaru era primar si sunt perfecte de peste 10 ani,problema este ca fabrica Ymetrica Suceava are productie pe stoc si trebuie vinduta(a se vedea a cui e fabrica).Dale scoase din oras si borduri am vazut in Bistrita pe Valea mare dupa ultima vila construita(a unuia care are un mag de piase auto vizavi de Kaufland) unde se va incepe o noua constructie,cu bordurile sa consolidat malul piriului

  ADMIN : Firma care produce pavelele se afla in Suceava si este a unui domn pe nume Florin care doar face afaceri . Nu este nimeni din Piatra implicat in acea firma .

 15. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

  @nationalistu`. Înainte de toate, acest articol nu are nici o legătură cu compoziţia pavelelor. Cu alte cuvinte, dumneavoastră comentaţi fără să citiţi articolul. Sau nu l-aţi înţeles. Nu am nici un interes şi nici o plăcere să mor cu Ştefan de gât. Aţi dedus greşit. Vă înţeleg: poate aveţi de apărat un scaun şi doriţi să vă daţi cocoş dinaintea edilului. Nu numai că sunt rezonabil, sunt chiar delicat şi extrem de decent mai ales că în articolele mele nu l-am atacat pe dl. Gheorghe Ştefan ci anumite situaţii şi consecinţele unor lucrări, manifestări, investiţii. Nu am abordat niciodată problematica spinoasă şi ceţoasă a investiţiilor acestui edil, din dorinţa sinceră şi eminamente creştină de a menţine o atmosferă acceptabilă de posibil dialog, inclusiv cu dl. Gheorghe Ştefan. Cele mai murdare şi josnice informaţii privitoare la dl. primar parvin din intimitatea sa şi a unor vechi şi ceva mai noi colaboratori ai săi. Nu am folosit niciodată astfel de informaţii şi nici nu cred că le voi utiliza vreodată, indiferent de maniera jegoasă în care şi-a asmuţit slugile asupra mea. M-am ferit să-i reclam la CNA anumiţi colaboratori şi invitaţi pentru unele abateri deontologice grave din simplul motiv că s-ar fi lăsat cu amenzi şi mizerii pe care postul 1 Tv nu le merită(în perioada de dinaintea alegerilor locale din 10 iunie 2012 am fost atacat pe acel post de televiziune la…studioul electoral, deşi nu am veleităţi de politician şi nu am candidat vreodată). Dacă doream să-l ofensez pe dl. Stefan, dintr-un moft gratuit, o făceam demult, fără să am ceva special cu dumnealui. Am ajuns să refuz toate materialele, documentele, fotografiile şi filmuleţele care-l privesc negativ pentru că eu sunt din alt aluat decât dumnealui. Poate că alţii şi-ar dori asemenea „chiftele”. Eu mă mulţumesc doar cu ce descopăr pe teren, cu reportofonul, aparatul de filmat şi aparatul de fotografiat. În 2004 i-am adus d-lui Gheorghe Ştefan, aproape 100 de voturi, cam cât i-am adus şi lui Basescu. Între timp au apărut anumite derapaje, iar actualul edil nu mai este cel din 2004-2008. În ceea ce priveşte, d-le ION NECUNOSCUTU, degeaba v-aş corecta. E pierdere de vreme. Dacă greşesc, vă rog să mă corectaţi. Mulţumesc pentru comentariu.

 16. nationalistu` spune

  Ciment e una.Din ciment se face beton.Pavelele din poze sunt dintr-o roca.Amestecam ciment cu pavele,nu iese nici macar beton,dar macar demonstram ca sta cineva de pavaza in respectivul loc denumit”piateta” de catre autorul a ceea ce se vrea a fi un alt episod din serialul: mor cu Stefan de gat chiar de ar fi sa stau in turn o viata.Destul de descalificant pentru dumneavoastra domnule Gaidau.Cel putin mie-mi dati impresia ca paziti zi si noapte locul cu pricina doar pentru a mai da o copita administratiei Stefan.Departe de mine sa fiu un vajnic aparator al acestui primar.Insa a fi rezonabil,face parte din bunele maniere.P.S. Mi se pare destul de fortata expresia:”Bisericii stefaniene”.Exista cumva stefanienism sau stefanism si noi nu stim? Ce reprezinta stefanienismul? Observam destul de des in ultimul timp(ultimii zece ani)ca se deformeaza rau cuvinte ori se inventeaza unele doar din dorinta de epata.V-as ruga sa ma corectati daca gresec.Multumes!

  ADMIN : Pavelele sau mai corect spus pavimentul se face din ciment care datorita tehnicilor moderne de prelucrare se vibropreseaza si se obtin imitatii perfecte de piatra sau se poate turna direct in forma de beton amprentat . Nu prea cred ca la cum este crapat acel paviment este din piatra dar vom verifica si vom corecta articolul daca s-a comis o greseala .
  Locul cu pricina a ajuns dintr-un sit istoric un mare balci urbanistic si asta o zic specialistii si cred ca intelegeti total gresit sau aveti ceva cu domnul Stefan ca tot il bagati in orice discutie negativa . Chiar nu Stefan este de vina pentru tot ce se intampla rau in oras . Sunt oameni angajati si platiti cu multi bani care sa se ocupe de zonele istorice , sa faca planuri de urbanism si asa mai departe . Nu are nimeni pretentii la domnul Stefan sa le stie pe toate . Aici vina apartine unor incompetenti care ocupa posturi de profesionisti .
  Cel mai bine este sa nu va bagati in discutii care va depasesc deoarece riscati sa va faceti de ras . Exista „epoca stefaniana” si chiar s-a infiintat un centru de cercetare si documentare pe aceasta tema . Era foarte simplu sa dati o cautare pe google dupa „epoca stefaniana” .
  Va rugam ,incercati pe viitor sa comentati la subiect si sa va luati mai putin de autorii articolelor. Noi incercam in aceasta publicatie sa va aducem cat mai multe informatii si facem aceasta activitate cat de bine putem noi . E normal sa mai avem si scapari deoarece nu suntem PDL-isti , PPDD-isti sau USL-isti .Numai ei sunt perfecti si le stiu pe toate . Noi incercam doar sa va informam si cel mai important lucru sa va lasam sa va exprimati liber parerile . Va rugam respectati eforturiloe noastre .
  COMPLETARE RASPUNS : Am fost la fata locului . Autorul articolului are dreptate 100% e vorba de niste pavele ieftine facute din beton in combinatie cu agregate . Nici vorba de piatra . Pavarea intregii zone cu piatra ar fi insemnat multi bani si nu mai iesea profitul urmarit .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate