ACUM: Pacienți operați, evacuați pe tărgi sau în cârje pentru a face loc cazurilor COVID-19 (VIDEO)
Mai mulți pacienți de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor”, din București, sunt evacuați în această seară în regim de urgență. Majoritatea sunt preluați de aparținători pe tărgi, în cârje sau în scaune cu rotile. Evacuarea vine ca urmare a unei decizii ca unitatea să devină spital suport COVID-19. Ordinul este semnat de șeful DSU, Raed Arafat, și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Unii dintre pacienții operați sunt din afara Bucureștiului. Aceștia sunt fie trimiși acasă sau mutați într-un alt spital, dacă starea de sănătate nu permite îngrijirea la domiciliu. Aparținătorii declară că au fost anunțați de relocare în jurul orei 18.00. Șeful DSU argumentează că ordinul de evacuare vine ca urmare a aglomerării zonelor de UPU din toate spitalele din capitală, situația fiind una critică.
„S-a luat decizia de tranformare a lui în spital pentru COVID. Situația în unitățile de primiri urgențe este serioasă, pentru că astăzi dimineață a trebuit să trimitem pacienți în alte zone, chiar cu un avion militar. Suntem pe cale a de porni al treilea tir de terapie intensivă la ‘Babeș’ și se lucrează și noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât cea la care era conectat, decizie luată pentru siguranță. În UPU mai avem pacienți care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiți și acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unitățile respective primesc și alți pacienți care ajung, așa că după analiză, Spitalul Foișor are o secție de terapie intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen.”, a spus Raed Arafat la Antena 3.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, își cere scuze pentru toate neplăcerile pacienților.
„Îmi cer scuze pacienților și aparținătorilor care au avut neplăceri. Situația e destul de importantă la nivelul Bucureștiului. Operațiunea a început la amiază. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienți. Sperăm ca disconfortul să fie cât mai mic. Urgența impune o acțiune imediată. De multe ori acțiunea poate să fie imperfectă”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în direct la postul Digi24, potrivit stiripesurse.ro.