În Neamț, peste 5.000 de elevi nu au putut participa la cursurile online. Școlile s-au adaptat

0

Guvernul României a adoptat în ședința de guvern din 7 mai, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, o hotărâre privind suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 150 de milioane de lei pentru anul 2020, pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Obiectivul Ministerului Educației este să asigure accesul la activitățile didactice la distanță elevilor din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar.

Am solicitat inspectoratelor școlare să centralizeze situația elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziționarea acestora, va fi facilitată învățarea la distanță și pentru copiii din mediile defavorizate”, declara la acea dată Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

Domnul prof. Mihai Obreja, inspector școlar general al ISJ Neamț, a precizat că centralizarea pe Neamț este făcută și transmisă către Minister, care va face achiziția prin Oficiul Național.

La nivelul județului Neamț sunt aproximativ 5.000 de copii care nu au niciun fel de dispozitiv electronic, însă, dacă luăm în calcul și familiile în care există mai mulți copii, atunci numărul lor sare de 6.000. În momentul în care se face achiziția, Ministerul stabilește și niște criterii. Este posibil, în cifra pe care o avem noi, să fie și copii care provin din familii care au posibilități, chiar multiple. Atunci s-a cerut fără să se facă nicio anchetă socială. Școlile au raportat pe următoarea cerință: să fie copil fără dispozitiv electronic.

Totodată, domnul inspector general Mihai Obreja a precizat că, împreună cu autoritățile locale, cu sponsorii, s-a reușit distribuirea către copii fără posibilități a peste o mie de tablete.

Primăria Piatra-Neamț a oferit 300, Primăria Roman peste 200. De asemenea, cu sprijinul unui sponsor, vor fi livrate 150 de tablete la 10 școli din rural. Au fost distribuite echipamente informatice și de la școli către anumiți copii. Acolo unde nu au fost posibilități, profesorii, împreună cu reprezentați ai primăriilor au ajuns pe la casele copiilor pentru a distribui fișe de lucru, după care le-au luat. Feedback-ul a existat., a declarat inspectorul general Mihai Obreja.

Potrivit declarațiilor inspectorului general, la nivel de comune nu se pune problema lipsei curentului electric, însă sunt câteva cazuri izolate unde nu există acoperire completă în ceea ce privește accesul la internet, dar se depun eforturi pentru rezolvarea acestei probleme cu operatorii.

Nu se știe cu exactitate când vor ajunge tabletele puse la dispoziție de Guvern și care vor fi criteriile de selecție, însă acest termen depinde foarte mult și de reglementările din starea de alertă. Dacă se renunță la achizițiile directe și se va merge pe procedura obișnuită de achiziție unde pot apărea contestații, termenul ar putea suferi amânări. Mihai Obreja a mai precizat că nu se pune problema unei lipse de pe piață a acestor dispozitive.

De asemenea, inspectorul general a menționat că s-a făcut și o comandă pentru măști, care se pare că vor sosi în curând.

Achiziția deja s-a făcut și vom primi măști pentru toate unitățile școlare din județ, pentru cele două săptămâni de activitate pe care le vor avea elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, dar și pentru perioada examenelor. Măștile vor ajunge zilele acestea, urmând să le distribuim și noi în școli.”, a menționat prof. Mihai Obreja.

De aceste măști vor beneficia la intrare și la ieșire toate persoanele care intră în incintă, de la cadre didactice, personal auxiliar, până la elevi. Materialele dezinfectante vor fi puse la dispoziție de primării.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate