3 ianuarie 1871, este brevetat procedeul de fabricare a margarinei

0

La 3 ianuarie 1871, americanul Herny W. Bradley și-a patentat procedeul de fabricare a margarinei ce combină uleiuri vegetale (în principiu ulei de semințe de bumbac) cu grăsimi animale.

Materia primă din formula originală a margarinei a fost grăsimea de vită, iar 1871, Herny W. Bradley de Binghamton, New York, patentat un procedeu de fabricare a margarinei ce combină uleiuri vegetale (în principiu ulei de semințe de bumbac) cu grăsimi animale.


Penuria de grăsimi de vită și noile dezvoltări ale lui Boyce și Sabatier în hidrogenarea plantelor au accelerat folosirea metodei lui Bradley. Criza din anii 1930, urmată de Al II-lea Război Mondial, au făcut ca, până în 1945, margarina „originală” să dispară complet de pe piață, iar noile schimbări au făcut ca, până în 1950, margarina să  fie fabricată în totalitate din uleiuri și grăsimi vegetale.

În ultimele decade, s-au depus eforturi pentru îmbunătățirea margarinei cu accent pe partea de sănătate. Multe varietăți au renunțat la uleiurile hidrogenate si sunt fără grasimi. De asemenea, unele brand-uri au inclus în retețele lor si acizi grasi Omega-3 sau steroli de plante care pretind că reduc colesterolul din sânge.

Precizăm că originea margarinei începe odata cu descoperirea de către chimistul francez Michel Eugene Chevreul în 1813 a acidului margaric (numit după depozitele de mărgăritar ale acidului gras din μαργαρίτης greacă sau μάργαρον (Margarites / Margaron), ceea ce înseamnă perla-stridie sau perla, sau μαργαρίς (margarís), adică palmier, deci relevanța pentru acid palmitic). Oamenii de știință de la momentul respectiv au considerat ca acidul margaric, cum ar fi acidul oleic și acid stearic, ca fiind una din combinațiile celor trei acizi grași cunoscuti, care, în combinație, formează grăsimile animale. În 1853, chimistul structuralist german Wilhelm Heinrich Heintz analizează acidul margaric si constată că acesta este pur și simplu o combinație de acid stearic și acidul palmitic anterior necunoscut.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate