13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

0

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ organizează o serie de activităţi menite să marcheze Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită pe data de 13 octombrie, potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În acest an, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, UNISDR (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction – Biroul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor) a iniţiat proiectul „Women and Girls: The in/Visible Force of Resilience” (Femei şi fete: O forţă de rezistenţă vizibilă/invizibilă), prin intermediul căruia se doreşte evidenţierea rolului femeilor şi tinerelor în cadrul procesului de gestionare/restaurare a climatului de siguranţă înainte, în timpul şi după producerea dezastrelor, respectiv adaptarea comunităţii în faţa stihiilor naturii/schimbărilor climatice.
Scopul acestui proiect, care pune accentul pe VOLUNTARIAT, este reprezentat de promovarea egalităţii de şanse dintre bărbaţi şi femei, acestea din urmă fiind caracterizate drept „furnizori eficienţi de informaţie”, empatice, motivate, personaje puternice, implicate în lupta pentru reducerea dezastrelor.
În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va organiza o serie de activităţi cu caracter public, menite să sensibilizeze opinia publică asupra riscului pe care îl presupune producerea unor dezastre. În ziua de 12 octombrie, în fiecare detaşament de pompieri (Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ) va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, activitate la care pot participa copii, elevi dar şi adulţi care vor să cunoască tehnica specifică aflată în dotarea inspectoratului nostru pentru gestionarea diverselor tipuri de situaţii de urgenţă. Cu această ocazie vor fi prezentate exerciţii demonstrative cu tehnica din dotare, dar şi modul de comportare a cetăţenilor în cazul producerii unor dezastre.
Personalul Inspecţiei de Prevenire va transmite către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din toate localităţile afişe şi pliante care vor fi distribuite în localităţile pe care le deservesc. În ziua de 12 octombrie, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ, câteva eleve vor participa la activitatea de distribuire a 2000 de pliante în municipiul Piatra Neamţ.
În cursul zilei de vineri (12 octombrie), cu sprijinul Primăriei Municipiului Piatra Neamţ, doritorii pot participa la realizarea de desene tip Graffiti în albia pârâului Cuiejdi, amonte de Podul din zona Unic, ale căror temă principală o va constitui Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Pe data de 13 octombrie, cu sprijinul Galleria Mall Piatra Neamţ, va fi organizat un Concurs de Graffiti, cu aceeaşi temă, în parcarea subterană a mall-ului.

Informaţii specifice despre judeţul Neamţ

Judeţul Neamţ este unul dintre judeţele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor produse în ultimii ani, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, a căror tendinţă este de creştere atât în privinţa frecvenţei de manifestare, cât şi a intensităţii acestora. Pe teritoriul judeţului nostru riscurile generatoare de situaţii de urgenţă pot apărea prin manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase (inundaţii, secetă hidrologică, ploi cu caracter de aversă, grindină, ninsori abundente şi viscolite care blochează circulaţia auto, intensificări ale vântului), prin producerea unor incendii la fondul forestier, prin producerea unor avalanşe în masivii muntoşi din judeţ, dar şi prin manifestarea unor fenomene distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren). De asemenea, riscurile de producere a unor situaţii de urgenţă pot fi de natură tehnologică (riscuri industriale, riscuri de transport şi depozitare de produse periculoase, poluarea apelor, prăbuşiri de construcţii, instalaţii sau amenajări, eşecul utilităţilor publice, muniţie neexplodată), de natură biologică (epidemii, epizootii), dar şi riscuri de incendiu. Toate aceste riscuri sunt identificate şi analizate în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor de pe teritoriul judeţului Neamţ (postat pe site-ul instituţiei www.ijsunt.ro), astfel încât, toate structurile cu responsabilităţi în managementul situaţiilor de urgenţă, împreună cu autorităţile locale, să poată preveni, limita şi înlătura eventualele situaţii generatoare de riscuri, dar şi urmările declanşate prin manifestarea acestora.
Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de hazarde naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc care intervin atunci când situaţia o impune. La gestionarea situaţiilor apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor militari intervin şi membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate, servicii ce îşi desfăşoară activitatea în subordinea Consiliilor Locale, cât şi echipele de intervenţie din cadrul deconcentratelor cu funcţie de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Centrul Operaţional Judeţean îndeplineşte permanent funcţiile de monitorizare, evaluare, înştiinţare, avertizare, prealarmare şi coordonare tehnică operaţională a intervenţiilor în situaţii de urgenţă. În scopul gestionării şi prevenirii situaţiilor de urgenţă, Inspecţia de Prevenire desfăşoară zilnic activităţi de pregătire a organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, inclusiv al protecţiei civile, populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi al comportamentului pe care trebuie să îl adopte la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate