„Noaptea Muzeelor” 2018 surprinsă în imagini, la Piatra-Neamț

0

Noaptea Muzeelor” a revenit sâmbătă, 19 mai , cu o nouă ediție. Muzeele din Piatra-Neamț  și-au deschis porțile pentru o adevărată sărbătoare a colecțiilor și a creativității.

Și în acest an, Complexul Muzeal Județean Neamţ a propus publicului un program complex și atractiv, din care nu au lipsit expozițiile temporare de artă, insecte, ceasuri, dar și spectacole de teatru.

Unitățile muzeale din Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț au funcționat după următorul program:

  • 10:00 – 18:00, vizitarea s-a făcut cu taxă;
  • 18:00 – 24:00, vizitarea gratuită a tuturor obiectivelor muzeale.

Astfel, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă, a avut loc vernisajul expoziției „Colajul – mijloc de exprimare a ideilor, sentimentelor și emoțiilor”,  expresia finală a colaborării dintre Asociația „Centrul de excelență în dezvoltare personală Solomon” Brașov și Complexul Muzeal Județean Neamț.
În cadrul muzeului au fost expuse creațiile a 60 de elevi din patru licee: Liceul de Artă „Hans Mattis Teutsch” Brașov, Liceul de Artă „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul de Artă Sibiu și Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamț.

Potrivit organizatorilor, expoziția marchează cinci ani de la primul proiect dedicat Nopții Europene a Muzeelor intitulat „Emoții” (în 2014). Au urmat edițiile din 2015 – „Atitudini”, 2016 – „Poarta sufletului” și 2017 – „Tabu-uri și prejudecăți în artă”. Ideea acestui proiect este de a susține debutul artistic al tinerilor. Până în 2017, prin aceste evenimente, a fost sprijinit debutul artistic pentru un număr de 120 de elevi.

După vernisaj, vizitatorii au avut ocazia să interacționeze cu elevii celor patru licee participante în ateliere interactive ce au avut ca temă tehnica expoziției – colajul.

De asemenea, la Muzeul de Artă pot fi vizitate și expoziția de pictură  „Poezia culorilor”, semnată de Liviu Suhar, în premieră la Piatra-Neamț, dar și expoziția temporară „Însemne ale regalității române și Marea Unire”, înscrisă în calendarul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. În cadrul acesteia sunt prezentate coroana regilor României – „coroana României Mari” și mantiile încoronării din 15 octombrie 1922, creații de excepție ale tezaurului patrimoniului cultural național, aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș.

La Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, începând cu ora 18:00, trupa de teatru „Arlechino” (clasa a V-a A de la  Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra-Neamț) a susținut o reprezentație după schițele lui I. L. Caragiale, „ D-l Goe” și „O inspecțiune”.

Din trupa de teatru „Arlechino” fac parte copiii: Eric Acuculiței, Cristiana Antohi, Ana-Maria Apopei, Theodora Apopei, Bogdan Arnold, Dimitri Bogan, Ada Dumitrașcu, Călin Niță, Briana Urzică. Micuţii au fost coordonați de prof. de limba și literatura română Petronela Apetrei și prof. de teatru Iulia Diaconescu, de la Palatul Copiilor Piatra-Neamț.

De la ora 18:45, tot la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, publicul a avut ocazia să participe la  prezentarea expoziției temporare de pictură aparținând artistului Andrei Pennazio, un copil de 12 ani, care provine dintr-o familie mixtă, româno-italiană, extrem de talentat. Despre Andrei Pennazio și activitatea sa expoziţională, mai multe detalii găsiți aici.
Prezentarea lucrările expuse pe simeze a fost făcută de prof. Cristina Petrariu.

Ceva mai târziu, a avut loc vernisajul expoziției de ceasuri „Înțelepciunea vine cu timpul”, ediția a II-a, continuarea unui proiect desfăşurat de Complexul Muzeal Județean Neamț împreună cu colecționarul Romulus Lupașcu, în 2012. În fața publicului nemțean a fost expusă o colecție deosebită, mult îmbunătățită față de prima ediție, și probabil cea mai amplă, de ceasuri Omega din România. Colecția va fi găzduită de Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț până la jumătatea lunii august.

Tot în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț poate fi văzută și expoziția „Fasmidele, curiozități ale naturii” (organizată de Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați).

Despre numărul de vizitatori care au trecut pragul muzeelor din Neamț ne-a povestit domnul Lucian Uță, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamţ. Potrivit acestuia, după ora 18:00, în muzeele din Neamț au poposit peste 7.000 de persoane.

„Per ansamblu, vorbind doar despre programul de după ora 18:00, pe întreg  județul, am avut peste 7.000 de vizitatori, cu cifre mai mari, evident, la Muzeul de Istorie și Arheologie, la Cucuteni și la Artă (unde se regăsesc și expozițiile temporare). La cele trei unități muzeale am avut peste 800 de vizitatori, iar în jur de 600 au fost înregistrați la Muzeul de Etnografie și la Turnul lui Ștefan cel Mare și aproximativ 200 la muzeele mai mici. La Roman, a fost o situație un pic mai delicată, deoarece, în același timp, au fost și Zilele Orașului. De exemplu, la Muzeul de Artă din Roman, abia după ora 23:00, a început să vină valul de vizitatori, în aproape două ore erau deja înregistrați 400 de vizitatori.
La Cetate Neamț au fost aproximativ 450 de oameni, iar la Casa Memorială „Ion Creangă” în jur de 200.
Numărul de vizitatori se menține în trendul ultimilor trei ani, cu un plus la Turnul lui Ștefan cel Mare și cele două Pivnițe. Dacă vremea ar fost mai bună, pe segmentul 20:30-22:00, cred că am fi avut un număr mai mare de vizitatori
.”, a precizat  domnul Lucian Uță.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate