Festivalul Dacic „Petrodava”: Atelierul Officina scriptoria va oferi o parte de istorie scrisă şi reprezentată vizual

1

În perioada 26-27 mai, în cadrul Festivalului Dacic „Petrodava” Atelierul – Officina scriptoria oferă o parte de istorie scrisă şi reprezentată vizual care va încanta întreaga audienţă, de la mic la mare.

Mai multe replici după obiecte de uz casnic din viaţa cotidiană civilă şi militară din antichitatea romană se află în compunerea atelierului, de exemplu: replică a celebrei hărți a Imperiului Roman de la începutul secolului V p.Ch., Tabvla Pevtingeriana, replici după recipiente pentru păstrat uleiuri, parfumuri, cerneluri; obiecte de igienă și întreținere personală (strigilis, bureți naturali), accesorii și obiecte de podoabă (fibule, ace de păr, piepteni), obiecte cu caracter magico-religios (tabella defixiones), însemne și reprezentări ale puterii imperiale romane (imagini și busturi de împărați) etc.

Un alt punct de atracţie în cadrul atelierului îl reprezintă modul de realizare a scrisului în antichitate pe suporți de papirus, pergament și tăblițe cerate. Grafia latină este prezentată în acest cadru în cele mai mici detalii, începând cu pregătirea instrumentelor de scris (styli), prezentarea literelor și cifrelor latine, precum și modul de redare a acestora pe suport de papirus cu cerneală sau pe tăblițele cerate prin incizarea cu ajutorul obiectelor ascuțite.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    D-le Iosub, de ce se numeste aceasta manifestare „Festival Dacic”, daca tot ce ati descris in articol reprezinta cultura romana?!Dacii nu foloseau parfumuri, nu faceau busturi de imparati si nu cunosteau scrierea!Nici daca s-ar numi „Festival Roman” nu prea ar avea legatura cu Piatra Neamt , de vreme ce Dacia Romana nu se intindea pana aici!Sigur, daca e vorba de „paine si circ” , vorba romanilor, nu mai are importanta adevarul istoric.Sper ca veti aproba comentariul , e bine sa-l vada si cetatenii…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate