Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, a XXI-a ediție. Prezentarea următoarelor formații participante

0

În perioada 2 – 7 august judeţul Neamţ va fi gazda celei de a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. Organizatorii, Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, au lansat invitaţii mai multor ansambluri folclorice din întreaga lume. Au confirmat grupuri reprezentând cultura tradiţională din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina).

Vor fi prezente şi două formații care activează în România, dar reprezintă comunităţi ale minorităţilor conlocuitoare: Ansamblul de dansuri al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia.

Nu vor lipsi grupurile care să reprezinte folclorul românesc – Ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Mai jos, prezentarea următoarelor formații participante: 

***

ANSAMBLUL DE DANSURI „BIRTVISI” (Georgia)
Ansamblul Coregrafic „Birtvisi” a fost fondat în Tbilisi, în 1998.
De la înființarea ansamblului, directorul său artistic și principalul coregraf este Giorgi Gulvardashvili.
Ansamblul a avut o participare activă în festivaluri și concursuri republicane și internaționale, obținând numeroase diplome și premii. A fost laureat la manisfestări de prestigiu, cum ar fi: Youth Center for Cultural Relations „Folkart” (2004); Folklore International Festival Nazili, Turkey (2004); Bulgaria Silistra International Festival (2005).
Ansamblul Georgian „Birtvisi” are o activitate susţinută, participând an de an la manifestrări artistice în ţara lor, precum şi în străinătate, în Bulgaria, Turcia sau Azerbaidjan.

***

ANSAMBLUL DE DANSURI POPULARE „ZELENCIANA”, (Ucraina)
A fost înfiinţat în anul 1966, orgnizat de tânărul conducător Nicolai Ivanovici Cernomoreți, absolvent al cursurilor Casei ofițerilor din Cernăuți, apoi absolvent al Colegiului de cultură din Cernauți.
Primii participanți erau tinerii din sat, intelgenția și școlarii claselor mari. Repertoriul conținea dansuri bucovinene, moldovnești, ucraiene, rusești și compoziții coregrafice. Dansurile, energice, erau renăscute din folclorul local.
În anul 1980, ansamblul a participat la Festivalul din Edineț, Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, apoi, în 1986, la Festivalul din Zacarpatia, iar în anul 1988, la Festivalul „Lesini djerela” din Vinița.
Pentru stăruința în lucru, inițiativă, entuziasm, în anul 1990, colectivul artistic al ansamblului a primit titlul de „Ansamblu Popular” al ţării.
În anul 1996 ansamblul a fost invitat să participe la festivalul “Bucovinschi zustrici” din Polonia. În ultimii ani, artiştii ucrainieni au prezentat spectacole folclorice în oraşe din Ungaria, România și Ucraina.
În prezent, Ansamblul de dansuri populare „Zelenciana” aparţine de Casa de Creație din satul Zelena, localitate din apropierea oraşului Cernăuți.

***

ANSAMBLUL FOLCLORIC „MIORIȚA” (Ucraina)
Totul a început acum 60 de ani, în localitatea Boian, când seara, pe Prut şi stelele se aprind pe cer, iar la Casa de cultură se adunau persoanele care au făcut prietenie pentru totdeauna cu arta dansului.
În 1955 a fost creat ansamblul de dans popular al Casei de Cultură din satul Boian, bazat pe colectivele folclorice.
Primele concerte au fost în faţa agricultorilor, pe scena raională – primele aplauze au rămas pentru totdeauna în inimele membrilor echipei de dans.
Cei mai activi participanţi din prima echipă au au fost: Ilie Ignatiuc, Eleonora Svecla, Liudmila Moroz. Eforturile întregului grup nu au fost în zadar. În 1967, pentru progresele semnificative în dezvoltarea artei de amatori, colectivul a primit titlul de „Аmator al Poporului.”
În prezent ansamblul este condus de profesoara Maria Basaraba. Repertoriul ansamblului este divers şi include dansuri populare locale din satul Boian, care demonstrează ritualurile, tradiţiile şi costumele specifice ale boincenilor: „Ţărăneasca”, „Bătuta”, „Hora”, “Coasa” şi altele.
Ansamblulul conține 136 persoane, fiind structurat pe două categorii de artiștii: formația principală (48 de dansatori) și șase grupe pregătitoare (88 de participanţi). În plus, unii membri au format colectivul etnofolcoric „Fagurel”, care se ocupă şi cu cercetarea istoriei, culturii satului natal.
Din anul 2017, Ansamblul “Miorița” colaborează cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernauți.
Jocul ansamblului e bogat şi în chiote şi în strigături pline de haz şi voie bună. Căci ce e jocul fără de chiot şi strigătură? E ca pomul fără frunze… e ca noaptea fără lună… Strigăturile ocupă un loc important în viaţa ansamblului. Conţinutul lor emană: dragostea de viaţă, îndemn de omenie, sănătate morală, prietenie aleasă şi hărnicie boincească.

*Sursa: www.culturaneamt.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate