Coroane de flori pentru „nobila doamnă de la Crucea Roșie”, Viorica Agarici

0

Voluntarii de la Crucea Roșie Neamț și Asociația „Femeia contează” au organizat astăzi, 3 iulie, în gara din Roman, un eveniment dedicat comemorării eroinei Viorica Agarici, marcând astfel și Ziua Crucii Roșii Române.
Fost președinte al filialei Roman a Crucii Roșii Române, Viorica Agarici a avut curajul de a deschise vagoanele din „trenul morții”, în gara Roman, în care se aflau sute de cetăţeni români, evrei din Iaşi deportaţi spre lagărul de la Călăraşi.
De asemenea, pe parcursul evenimentului voluntarii au desfășurat o serie de activități utile: au efectuat demonstrații de acordare a primului ajutor, au măsurat tensiunea arterială, au distribuit pliante și au discutat cu persoanele interesate despre locul și rolul Crucii Roșii Române în plan intern și internațional.

Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ”pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie”.
Dimitrie Ghica, Nicolae Crețulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, un grup de oameni cu suflet nobil ,sunt semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române.
Primul preşedinte al CRR, care îşi avea sediul într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti, a fost prinţul Dimitrie Ghica (1876-1897).
În 1919, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) adera la Liga Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, în 1954, la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii, de la Viena, în 1965 şi reactualizate, în 1985, au stat la baza întregii activităţi a SNCRR, începând cu 22 decembrie 1989.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate