Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul

0

Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 martie.
Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea, la Constantinopol. La trei ani după naşterea lui, Isaac, tatăl său, a murit, lăsând în testament ca tutore al fiului său pe împăratul Leon Isaurul, fiind rudă a sa. teofan2La vârsta de 12 ani a fost logodit cu Megalusa, o copilă de vârsta lui. Când mama sa a murit, a moştenit o mare avere, iar tatăl logodnicei i-a cerut insistent să îndeplinească cele rânduite în vederea căsătoriei. Numai că cei doi tineri au hotărât în ziua nunții să trăiască în deplină curăție şi au împărțit mare parte din avere săracilor. După moartea părinților, s-au hotărât amândoi pentru viața monahală, soția primind numele de Irina în Mănăstirea Prinkipos, iar Sfântul Teofan a intrat în Mănăstirea Polihroniu, în Singriania. Teofan s-a dus în ţinutul Cizicului la Cuviosul Grigorie şi a zidit în locul numit Polihronie o mănăstire în care timp de şase ani a copiat diferite lucrări, refuzând să conducă mănăstirea.
În anul 814, împăratul Leon Armeanul (813-820) a început lupta împotriva cinstirii sfintelor icoane şi dorind să îl atragă şi pe Teofan de partea lui, l-a chemat la Constantinopol. Toate încercările împăratului au fost zadarnice.
Teofan a fost ţinut doi ani în temniţă şi apoi exilat în insula Samotrace din arhipelagul grecesc. La vârsta de 50 de ani s-a îmbolnăvit grav şi după mai multe zile de suferinţă a trecut la Domnul.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate