Zonele montane defavorizate în Politica Agricolă comună

0

Marti, 06 martie a.c., în sala Calistrat Hogaş din incinta Palatului Administrativ, domnul prefect Mihai Archip a participat la seminarul „Zonele montane defavorizate în Politica Agricolă comună. Prezent si perspective după 2013”, organizat de către Filiala Neamţ a Forumului Montan din România. Acest seminar a fost organizat în parteneriat cu Comitetul Judeţean pentru Zona Montană şi cu sprijinul Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Neamţ, a Asociaţiilor judeţene a Crescătorilor de ovine şi bovine şi a firmei T.C.E.3Brazi.


La întâlnire au participat preşedinţii asociaţiilor comunale ale crescătorilor de animale din zona de munte, alături de un grup reprezentativ de fermieri, reprezentanţii administraţiilor locale din zona de munte, directorii direcţiilor deconcentrate cu atribuţii în legătură cu agricultura montană, un colectiv de specialişti de la Vatra Dornei şi lectori.

Ordinea de zi a şedinţei a cuprins următoarele teme:

-doamna director Cornelia Mihai de la Autoritatea de Management – PNDR a prezentat propunerile Comisiei Europene care afectează zonele montane defavorizate din cadrul Politicii Agricole după 2013;

-reprezentanţii Institutului de Cercetare – Dezvoltare a pajiştilor Braşov au prezentat un material amplu intitulat „Pajiştile şi administrarea lor raţională” în cadrul căruia au vorbit despre starea actuală a pajiştilor montane şi posibilităţi de îmbunătăţire şi folosire raţională, despre măsurile de agro-mediu şi bune practici agricole în patrimoniu pastoral montan şi au prezentat Legea 214/2011 a pajiştilor şi amenajamentele pastorale şi implicaţiile lor;

-atestarea şi înregistrarea produselor alimentare tradiţionale din zona de munte;

– modernizarea stânilor, pas inevitabil în atestarea produselor tradiţionale din zona de munte;

– introducerea în C.O.R a patru ocupaţii din cadrul oieritului montan, pregătirea profesională  şi certificarea oierilor montani.

 „Este cunoscut faptul că potenţialul agricol al unei ţări, al unei zone, devine interesant atunci când i se adaugă un plus de acţiune. Un an agricol bun este ajutat de ploi şi soare, dar şi de subvenţionarea unor activităţi la timp, cât şi de evoluţia modului în care agricultorii români încep să-şi abordeze meseria.

Fermele mici, cum sunt majoritatea celor de la munte au nevoie de sprijin în organizarea grupurilor de producători pentru colectarea, procesarea şi vânzarea produselor, astfel încât cea mai mare parte a valorii adăugate să rămână la ei. 

Trebuie exploatate sectoarele pentru agricultura ecologică şi bio, produsele tradiţionale de calitate, care merită o atenţie mai mare, pentru că piaţa europeană este favorabilă acestor produse.

Creşterea animalelor face parte din cultura şi tradiţia muntenilor. Astăzi, mai mult ca oricând, renaşterea acestei tradiţii, dezvoltarea ei şi lăsarea ca moştenire generaţiilor viitoare, este o datorie sfântă.” a spus prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate