Ziua mondială pentru asistență umanitară

0

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 19 august, a Zilei mondiale pentru asistență umanitară, şi aduce un omagiu tuturor acelora care îşi asumă riscuri şi sacrificii personale pentru a reduce suferinţa şi a ajuta victimele conflictelor, violenţelor sau dezastrelor naturale. În anul 2015 şi-au pierdut viaţa în zone afectate de situaţii de criză 109 lucrători umanitari, iar până în luna iunie a acestui an, bilanţul tragic se ridică la 24 de persoane.

România condamnă cu fermitate atacurile și amenințările îndreptate împotriva lucrătorilor umanitari şi solicită respectarea necondiţionată a dreptului internaţional umanitar, inclusiv asigurarea protecției civililor.

Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare şi îşi asumă contribuţii concrete în procesul de partajare a responsabilităţii statelor în sfera umanitară. Participarea României la Summit-ul umanitar mondial de la Istanbul, din luna mai 2016, a constituit o etapă importantă în angajarea activă a ţării noastre la eforturile comunităţii internaţionale de gestionare a crizelor umanitare.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), peste 130 milioane de persoane sunt afectate de conflicte şi dezastre, în peste 40 de state ale lumii. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistenţă umanitară în 2016 este în acest moment de 21.9 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 33%.

Data de 19 august a fost aleasă Ziua mondială pentru asistență umanitară, prin rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistenţă a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak, şi rănirea a peste 100.

Ziua mondială pentru asistență umanitară are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa activităţii umanitare şi a cooperării internaţionale în acest domeniu.

În anul 2016, Ministerul Afacerilor Externe a acordat suma de 375.000 euro sub formă de asistenţă umanitară pentru atenuarea efectelor generate de conflictul sirian asupra copiilor din Siria și asupra refugiaților sirieni aflați pe teritoriile statelor învecinate Siriei.

În perioada 2014-2016, România a acordat asistenţă umanitară în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, unui număr de 12 state aflate în diverse situaţii de criză precum: conflictele din Siria şi Irak, conflictul din estul Ucrainei, cutremurul din Nepal, inundaţiile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, epidemia virusului Ebola.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate