Solicitarea fondului clasei, la limita sau în afara legii?

26

De ani de zile, fenomenul solicitării „fondului clasei” s-a împământenit în mentalitatea părinților și cadrelor didactice din România și a devenit o „normalitate”, la fel ca „atențiile” acordate altor profesii liberale. În decursul timpului, s-a încercat intrarea în limitele legii a „fondului clasei”, după cum puteți vedea mai jos extrasele din metodologia step by step și Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011.

Cea mai la îndemână metodă legală de solicitare a fondului clasei este prin intermediul Asociațiilor de părinți, care, din punct de vedere legal sunt persoane juridice cu caracter non-profit, dar care trebuie să dețină obligatoriu sediu și cont bancar în vederea asigurării, conform legii, a transparenței fondurilor intrate și ieșite. Nimic rău până aici, orice părinte vrea ce e mai bun pentru copilul său, prin urmare, dacă își permite, poate oferi finanțări pentru a acoperi diferite carențe ale sistemului de învățământ când vine vorba de resurse materiale sau activități curriculare sau extracurriculare. Asociațiile de părinți au devenit astfel indispensabile sistemului de educație din România, oferind finanțări vitale în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor din grădinițe și școli. Asta când Asociațiile,  părinții și cadrele didactice chiar sunt de bună credință.

Un studiu de caz la nivel local, pe acest subiect, este la Școala nr. 5 din Piatra-Neamț, unde există alternativa Step by Step. Părinții novice în sistemul de educație, care își înscriu pentru prima dată copilul în acest ciclu educațional află, unii dintre ei destul de suprinși și depășiți de situație, că trebuie să achite un fond al clasei în valoare de 700 de lei.

organigramaDacă citim legea și aflăm că, în principiu, aceste fonduri sunt legale, ne mai liniștim, mai ales că la nivelul Școlii nr. 5 există într-adevăr, conform organigramei școlii, o Asociație a părinților. Problemele apar în momentul în care se jonglează cu legea, mai ales atunci când nu există transparență. Din punct de vedere legal, aceste sume trebuie virate în contul bancar al Asociației. Aceasta este unica metodă legală de finanțare a alternativei Step by Step prin așa-zisul „fond al clasei” care nu e o sumă deloc de neglijat, iar părinții sunt îndreptățiți să știe ce se întâmplă cu fiecare leu pe care îl donează. Din declarațiile părinților elevilor de la Școala nr. 5, cu dovezi în scris, rezultă că fondul școlii trebuie virat în contul bancar personal al unui părinte, deci al unei persoane fizice. Cum se poate oferi din punct de vedere legal transparență printr-un cont bancar al unei persoane fizice, nu știm… După cum nu știm nici cum justifică Școala aceste fonduri venite „cu manta” din partea Asociației de părinți.

Inspectorul Școlar General Viorel Stan a declarat pentru ziarpiatraneamt.ro că solicitarea fondului clasei este ilegală și că orice părinte care sesizează nereguli în acest sens poate trimite reclamații pe adresa personală de email viorel_stan2004@yahoo.com.

Dincolo de orice legi și metodologii stă mai presus Constituția României în care se specifică la Art. 32 alin. 4 „Învăţământul de stat este GRATUIT, potrivit legii.”.

__________________

METODOLOGIE Privind organizarea şi funcţionarea alternativei educaţionale Step by Step în unităţile de educaţie timpurie – învăţământ antepreşcolar şi preşcolar şi în unităiile de învăţământ primar şi gimnazial:

Finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară a grupelor/serviciilor de educaţie timpurie antepreşcolară, grupelor/grădiniţelor de
învăţământ preşcolar, claselor/şcolilor de învăţământ primar şi gimnazial în alternativa educaţională Step by Step se asigură:
– de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei , Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru cifra de şcolarizare aprobată;
– din bugetele locale;
din alte surse, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011 cu modificările şi completările ulterioare şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar alternativ.

Baza materială este asigurată din fonduri alocate de la bugetul de stat, din bugetele locale sau surse extrabugetare (asociaţii de părinţi, agenţi economici, donaţii sau sponsorizări).

Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011
Art. 8. – Pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

Art. 9.
(1) Principiile finantarii invatamantului preuniversitar sunt urmatoarele:
a) transparenta fundamentarii si alocarii fondurilor;
b) echitatea distribuirii fondurilor destinate unui invatamant de calitate;
c) adecvarea volumului de resurse in functie de obiectivele urmarite;
d) predictibilitatea, prin utilizarea unor mecanisme financiare coerente si stabile;
e) eficienta utilizarii resurselor

(6) Invatamantul poate sa fie finantat si direct de catre operatori economici, precum si de alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.
(7) Invatamantul poate fi sustinut prin burse, credite de studii, taxe, donatii, sponsorizari, surse proprii si alte surse legale

____________

Pentru o corectă prezentare a problematicii învățământului ”semigratuit” am cerut și punctul de vedere oficial al Școlii Gimnaziale nr. 5 din Piatra-Neamț de unde am avut sesizările conform cărora li s-a cerut părinților câte șapte milioane de lei vechi pentru achiziția de mobilier și rechizite.

Iată punctul de vedere oficial al școlii:

Urmare a sesizării părinților copiilor înscriși la clasa pregătitoare alternativa Step by Step, la Școala Gimnazială Nr. 5 Piatra Neamț, aduc următoarele precizări necesare :
-Alternativa educațională Step by step funcționează în Școala Gimnazială Nr.5 din anul 2006, la solicitarea părinților care preferă metodele educaționale alternative celor tradiționale.
– Conform metodologiei de funcționare Step by step, având în vedere că elevul petrece 8 ore la școală, clasa are nevoie de mobilier standard specific lucrului pe ateliere ( mochete, scaune și măsuțe), sală de mese dotată cu veselă și tacâmuri, precum și consumabile, materiale didactice corespunzătoare organizării procesului instructiv-educativ specific alternativei Step by step.
Finanțarea de bază, complementară și suplimentară a claselor se asigură conform legislației în vigoare: LEN Nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare, ROFUIP OM 5115/15dec. 2014, Metodologiei de organizare și funcționare a alternativei educaționale Step by step,după cum urmează:
1. De la bugetul de stat, prin MENCȘ, pentru cifra de școlarizare aprobată;
2. Din bugetele locale
3. Din alte surse
Ministerul Educației asigură prin cifra de școlarizare aprobată, atât spaţiul de învăţământ, cât şi salariile celor două cadre didactice ce colaborează la o clasă Step by step. De la bugetul local se asigură plata utilităților, amenajarea spațiului (clasă, sală de mese,spațiu de joacă) și formarea profesională a cadrelor didactice, pe principiile alternativei Step by step . În aceste condiții, Comitetul de părinți al clasei pregătitoare Step by step, urmează să se implice financiar în întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei, achiziționarea materialelor didactice specifice, precum și asigurarea condițiilor de masă și a contravalorii mesei de prânz la o firmă de catering unanim aleasă de părinți.
Concret, la Ziua porților deschise organizată de Școala Nr.5 Piatra Neamț în luna mai 2016, părinții copiilor de grădiniță au venit la școală și au vizitat clasele tradiționale și clasele Step by step, prezentându-li-se cadrele didactice și specificul alternativei Step By step. După finalizarea înscrierilor, pentru clasa pregătitoare au optat părinții a 25 elevi. După întoarcerea de la formarea profesională pentru Step, cele două cadre didactice au convocat în ziua de 1 august 2016 o ședință cu părinții unde li s-a reluat prezentarea principiilor Step by step, avantajele alternativei, dar și necesitatea de a se organiza pentru a demara comandarea mobilierului, achiziția mochetei, veselei și materialelor didactice specifice. Din experiența anilor trecuți, li s-a spus că ar fi necesară o investiție de 700 lei în mobilier și veselă și că acestă investiție se face pentru 5 ani. Li s-a amintit că plata mesei copiilor se va face lunar, în funcție de frecvența la clasă a elevului, iar rechizitele și materialele specifice se cumpără la începutul fiecărui an.
La ședință au participat, conform semnăturilor din procesul verbal încheiat în 1.08.2016, un număr de 17 părinți, alți 3 părinți sunând la telefon și confirmând că sunt de acord cu hotărârile luate la ședință. Prin urmare, părinții a 20 elevi din cei 25 înscriși au fost de acord să se organizeze să strângă banii și să facă achizițiile necesare, urmând ca toate chitanțele/ facturile să fie aduse și păstrate într-un dosar la domnii învățători, pentru consultarea de către celorlalți părinți. Având în vedere prevederile LEN Nr.1/2011, și ROFUIP /15 decembrie 2014 Art 249 și 251 (1),(2) și (3)prin care cadrele didactice nu au voie să se implice în strângerea și gestionarea nici unei sume de bani destinate modernizării bazei materiale a clasei, părinții prezenți la ședință au ales 3 reprezentanți și au decis să depună într-un cont deschis de ei, suma de 700 lei, hotărâtă de comun acord, și să demareze cumpărăturile necesare. După deschiderea contului de către reprezentantul părinților, numărul acestuia a fost făcut cunoscut de către reprezentantul părinților și trimis de învățător prin sms fiecărui părinte. Menționez că Școala Gimnazială Nr.5 Piatra Neamț are un ONG funcțional numit Asociația părinților Școlii Nr.5, dar fiind perioadă de vacanță și dotările clasei trebuind finalizate până la 12.09.2016, părinții au decis gestionarea mai rapidă a fondurilor prin acel cont deschis de ei.
Menționez că luni, 9 august 2016, părinții au decis o nouă întâlnire cu învățătorii clasei pentru a vedea stadiul investițiilor și cum decurge amenajarea sălii de clasă.
Este de subliniat faptul că în această perioadă, cu fonduri de la Primăria Piatra Neamț s-a înlocuit complet infrastructura electrică din spațiile de lucru ale școlii, pentru a asigura securitatea elevilor și a aparaturii IT din clase și s-au igienizat holurile și grupurile sanitare.
În speranța unei bune colaborări între Colectivul de părinți al Clasei pregătitoare Step by step cu învățătorii clasei, în limita respectării legislației în vigoare și a realităților financiare ale școlii, conducerea Școlii Gimnaziale Nr.5 Piatra Neamț este deschisă la orice sugestie de atragere a fondurilor extrabugetare prin viitoare proiecte europene.
Director al Școlii Gimnaziale Nr.5 Piatra Neamț
Prof. Mariana Roșanu

Concluziile redacției:
1. Se încalcă prevederile Constituției României care spune că învățământul de stat este gratuit, nu semigratuit. Nu se specifică nicăieri în Constituție că părinții trebuie să aducă bani sau că directorii trebuie să ceară fonduri pe la alte instituții pentru bugete. Nu. Constituția României spune că dacă duci copilul la orice școala de stat nu trebuie să mai vii cu niciun ban de acasă.
2. Colectarea de bani în contul unei persoane fizice în vederea efectuării de investiții într-o școală de stat este ilegală, cum de altfel este ilegal să aduni orice fonduri într-un cont de persoană fizică.
3. Implicarea unui cadru didactic în ilegalitatea de la punctul doi se cheamă instigare la înfăptuirea unei infracțiuni, faptă care este de asemenea ilegală.
4.  Școala este bine intenționată, cum de asemenea sunt bine intenționați și părinții care vor o educație cât mai de calitate pentru copiii lor, dar maniera de a-și atinge scopurile nu este tocmai cea mai fericită.
– Nimeni nu oprește un director de școală sau un cadru didactic să vină la o ședință de consiliu local, să se înscrie la cuvânt și să ceară cei 17.500 lei de care se fac vorbire mai sus și mai mult ca sigur consilierii locali nu ar vota cu NU la o asemenea cerință.
– Nimeni nu oprește părinții să se organizeze într-un ONG și să facă un mic proiect prin care să ceară primăriei printr-un HCL de asociere sau oricărui alt finanțator privat cei 17.500 lei.
– Nimeni nu oprește pe nimeni să ceară socoteală parlamentarilor din Neamț indiferent de culoarea lor politică pentru încălcarea Constituției prin subfinanțarea învățământului gratuit care este nevoit să devină semigratuit.
– Nimeni nu oprește presa să intre în război cu toți politicienii și să spună ”Gata! Așa nu se mai poate!”, numai că și presa locală, cu bune cu rele, nu prea poate să se ducă la ”război” pentru învățământ dacă cadrele didactice sunt timorate și nu mai au personalitate sau conducerile școlilor se tem pentru scaunele pe care le au și nu au curajul să apeleze la noi pentru a pune umărul cu toții să le fie mai bine micuților.

Cerutul banilor pentru anumite clase în învățământul de stat nu e doar o problemă pecuniară. În realitate acest sistem strică scara de valori pe care și-o creează un copil, îl destabilizează psihic și emoțional și îl educă total greșit. Copilul integrat în acest sistem de învățământ vede că în aceeași școală elevii cu părinți cu bani au o șansă în plus în ceea ce privește educația, sistemul gratuit și obligatoriu de stat favorizează copiii cu părinți cu bani, aceștia au bănci mai frumoase, clase mai îngrijite, doi educatori în loc de unul și așa mai departe.
Frustrările create în mintea copiilor cu părinți fără posibilități financiare sunt de natură să le afecteze toată viața și să le creeze o mentalitate antisistem, ceea ce nu e nici pe departe scopul unui unități de învățământ de stat.

Haideți să depășim cu toții modul superficial în care vedem lucrurile: că primăria nu are bani, că părinții nu ar trebui să dea, că directorii de școli nu știu să ceară, că e bine, că e rău etc. Haideți să empatizăm puțin cu un copil ai cărui părinți nu au bani și să ne imaginăm ce este în sufletul lui când colegul de la altă clasă sau grupă are o bancă mai frumoasă, un educator în plus și face alte activități. Haideți să ne imaginăm ce este în sufletul unui copil care pleacă acasă flămând pentru că părinții nu au bani, iar colegii lui rămân la școală și primesc o masă caldă. Haideți să empatizăm puțin cu micuții și să găsim soluții ca în școlile din Piatra-Neamț toți copiii să beneficieze în mod egal de educație și mai ales de condițiile în care se desfășoară procesul educațional.

M.I./I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
26 Comentarii
  1. Bacosca Antoanela Iustina spune

    Felicitari pentru ca ati spart gheata si ati scrie despre aceste ilegalitati!. Va rog sa insistati, poate asa se trezesc parintii, cadrele didactice si nu ne mai furam caciula unul altuia.

  2. anonim spune

    Foarte mult adevăr în acest articol, dar cine ia măsuri? Pentru că aceste lucruri se întâmplă sub nasul nostru și de multe ori le facem pentru ca să nu sufere copiii noștri. Chiar dacă nu sunt de acord, dau acest fond al clasei și atenții pentru doamna pentru a nu fi înjosit în fața clasei copilul

  3. Maria spune

    Trasferati copiii la scolile din mediul rural. :)) Acolo nu exista fondul clasei, nu exista mobilier nou, nu exista manuale. Si ce e mai important, profesorii de calitate care nu incap printre „mafiotii” din Piatra-Neamt se afla acolo. Fara gluma…

  4. Jolie Belle spune

    Din ce spun reprezentantii scolii reiese ca elevii vor utiliza mobilierul timp de 5 ani! Acesti copii nu cresc? La 10 ani vor sta tot la masute de clasa pregatitoare???

  5. Maria Ghiurca spune

    Era odata ca n povesti Valentin acum banii au disparut in buzunarele alesilor cine vrea sa invetr sa plateasca cine are nevoie de doctor sa plateasca au disparut timpurile cind invatamanrul era gratuit cind sanatatea era gratuita …..etc Nu Sint Bani Toti alesii trebuie sa aiba buzunarele plineeeee pt ei si neamuri trebuie inteleasa ac situatie.

  6. xx spune

    Cu citeva zile in urma tot aici prezentati dezastrul de la gradinita 5,mizerie,tavane cazute,bucatarie de groaza etc

  7. hitler spune

    Mai grav e ca unii profesori santajeaza elevii care nu dau bani la fondul clasei/scolii ca le scad nota la purtare. Cum poti sa ceri bani de la un copil care, financiar, depinde de parinti? Cum sa profiti de situatia scolara a unu copil ca sa scoti bani de la parinti???? Si la Dimitrie Leonida e la fel, numai blaturi, spagi si atentii. Directoarea trebuie luata la puricat.

  8. Absolvent al acestei școli spune

    Nu mi se pare normal sa lovim într-o asemenea scoala care face cinste prin rezultatele deosebite la nivel județean și național. Am petrecut 8 ani în aceasta scoala minunata și va asigur ca nu e asa cum se prezintă în acest articol. Și eu am făcut investiții în clasa în care am învățat, dar acest scoala mi-a oferit înzecit aceasta investiție prin carte și experiente uimitoare.

  9. Alexa spune

    Felicitari! In sfarsit se fac publice smecheriile de la Sc nr. 5! Sa intrebati conducerea scolii cum au strans pana in 2014, banii pentru clasele de step. Prin secretariat!!!!!! Scoala se ocupa de toate achizitiile! Mobila disparea dupa fiecare promotie de elevi, prezenandu-se parintilor, ulterior inscrierii, o clasa goala care necesita amenajare….
    Si sa nu uitam de comertul cu carti din scoli! Nu de putine ori m-am trezit ca trebuis sa achizitionez anumite carti. Si ce tehnici de vanzare au cadrele didactice!!!! Oare primesc comision?…sau o fi vreo obligatie de serviciu😆???!!

    1. Ana spune

      Da, se dau „comisioane”.

    2. cristina spune

      Daca mobilierul a fost achizitionat de parinti si acestia nu au vrut sa-l doneze scolii,normal ca si l-au luat cind copiii au terminat! Intrebati la Primarie daca in ultimii 5 ani s-au alocat bani ptr mobilier la scolile/gradinitele din Piatra Neamt.Raspunsul va fi NU! Stiti cum arata mobilierul dintr-o clasa dupa ce trece o promotie (adica 4-5 ani ) de copii ? Desenat,partial rupt,ptr. ca , nu-i asa , profesorii nu au voie sa certe odraslele noastre !Iar ingerasii de acasa se transforma uneori in colectivitate in mici dracusori ! Si nu sunt ei vinovati ! Vinovati suntem noi , parintii,care nu avem timp sa stam cu ei in parc sa se joace,sa-si consume energia,ii ducem cu masina pina in clasa daca s-ar putea,acasa stau cuminti („nu desena acolo! Vai ,mobila m-a costat…euro ! etc ) Si ei unde sa se „descarce”? La scola !

      1. Ion Agarbiceanu spune

        Bravo!

      2. Gabriel spune

        Dovada! Dovada solicitarii de bani la primarie si can u s-au primit. Copiii se manifesta asa cum sustineti pentru ca-i tinem in clase! Ce le ofera curtea scolii? Gudron si cateva banci rupte si acelea!

    3. Andita spune

      Si,si.

    4. Ana spune

      Haideti sa vedem cati bani se duc pe concursuri de muzica pentru copii, pe festivaluri, etc… bani de la bugetul local!

    5. Irina spune

      Este adevarat ceea ce a prezentat Alexa .

  10. marian spune

    Bun articol. Ar fi trebuit oprite comentariile.defapt la fiecare articol.numai tampenii.
    Cat despre fondul vietii…si parintii nostri au platit.dar parca nu le luau pielea de pe ei
    In vreo cativa ani eu sunt hotarat sa ma lupt cu sistemul.
    Apropo si la cresa se plateste jumate din masa copilului.7 lei pe zi parca.

  11. Valentin Miron spune

    Este total ilegal ! Este datoria primăriei și a inspectoratului școlar să administreze școlile,nu sunt scoli private !

    1. cristina spune

      Scolile sunt in administrarea primariilor ! Dar la Primarie prioritatile sunt altele : asfaltarea ( cum s-ar mai face bani ptr partid ?),asistatii social (aduc voturi,nu !) si nu scolile! Primarii care au respect,in primul rind,ptr scoala,aloca bani ptr modernizari ( vezi cum arata scolile din Alexandru cel Bun unde dl. Rotaru -cu toate pacatele lui -respecta SCOALA !).La Piatra….dl.Stefan respecta fotbalul,iar dl. Chitic…….

    2. Jolie Belle spune

      Nici la scoli private nu se cumpara mobilierul de catre parinti .

  12. Dana Dany spune

    Ups, s-a deschis cutia Pandorei….

  13. Jolie Belle spune

    Cine nu are, face credit la banca? Sau renunta sa-si mai dea copilul la scoala !?

  14. Yo spune

    Nu este cazul doar a Scolii 5, ci a tuturor scolilor, respectiv a gradinitelor… fondul scolii a existat si v-a exista… si sa nu uitam de cadourile pt. cadrele did. cu diferite ocazii (acum nu dam doar lu’doamna ci si la d-na director – ca da bine si la femeia de servici ca sa mai traga cate un ochi la copii nostri in pauze, etc)… sa nu uitam de miile de caiete si manuale suplimentare pe care tre sa le cumparam obligatoriu ca cele pe care le primesc elevii de la scoala cica nu-s conforme programei, ca-s proaste…etc… si mai nou tre. sa mai dam bani si pt. asigurarea pazei in scoala pt. ca nu se mai ofera „din oficiu” pe intregul program al elevilor…sistem de invatamant romanesc gratuit… din aceasta cauza sunt mii de analfabeti in Ro!!

  15. Radu Diaconu spune

    Dar nu s a inceput scoala

  16. Lock ForOther spune

    IN AFARA LEGII

  17. MARCEL spune

    Oare ? Cineva dintre Noi a crezut vreo Clipa ca Practicile lui Dom VUCEA au Disparut , au disparut pe un anumit palier , Nu mai poti in Ziua de AZi sa l ,sa i trimiti cu Cosnita ,ori sa ti faca Piata ptr ca i ti i au si banii ,iar pe deasupra partea aia cu cinci pe Dunga ori palma sa o primeasca invatatorul , profesoru ,dirigu , Ba s ar Putea ca Unii sa dea ei TAXA de protectie ! cva in stilu lui Dani Mocanu , T de te capiez .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate