Cum arată azi, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cimitirul din Piatra Neamț unde sunt cei care au trăit Holocaustul

1

Cu ocazia acestei zile la Piatra-Neamț ar trebui să ne amintim de cei ale căror familii au trăit din plin acest Holocaust și la dramele lor dar din păcate nu o facem.
Cum arată cimitirul evreilor din Piatra-Neamț ale căror familii au trecut prin acest coșmar, puteți vedea în pozele de mai jos. Un cimitir cu monumente funerare deosebite, un cimitir unde odihnesc unii dintre cei care au pus bazele orașului Piatra-Neamț, un cimitir care a fost abandonat pe un teren din spatele Spitalului Județean de Urgență.
Mulți pietreni nici nu știu de existența acestui loc în Piatra-Neamț.

Ziua de 27  ianuarie a fost declarată drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fiind decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.

Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.
Ziua Internaţională a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, au fost aduse omagii, s-au aprins lumânări şi au avut loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.
 „Naţiunile Unite nu trebuie să uite niciodată că au fost create ca un răspuns la teribilul flagel reprezentat de nazism”, declara în 2005 secretarul general al organizaţiei, Kofi Annan.

Tema manifestărilor organizate în acest an este „Rememorarea Holocaustului: Cereţi şi apăraţi drepturile omului”. Tema marchează aniversarea a 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid.

Acte cumplite de genocid au fost comise şi după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în Cambogia,  Rwanda şi în fosta Iugoslavie.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

Cuvântul Holocaust provine din limba greacă și înseamnă „sacrificiu prin foc”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelu spune

    In spatele SJU , mai exact. ,in spatele. secției PSH și IML și ce este. Acolo ,Intr o măsură. mai mica ,se găsește. și în cel dinspre Sărata , după. market L , mai mergi câteva sute de M , pe partea dreapta , o mică colină cu un gard de plasa sarma , Deh daca dom sa Dr Herman. Berkovich , ajungea și la P NT de la A 3 , poate i i spunea. lui Benjamin premierul lor ,sa aloce niste fonduri , Ptr o reabilitare , cum sa făcut la Borzogheanu. cu cele ale soldaților ruși , In rest cine sa mai știe că în P NT au trăit și a fost și o comunitate mare de evrei , Cine vrea să afle , vadă , este Dl cu Anticariatul in centru , Dl Nicolau , ori. pot ,că tot ii îndemnați la lectura , citi cartea EUGEN a lui GHERMAN E , care a locuit in Piatra , după stabilinduse la BC

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate