Ziua animalelor de laborator. Exploatarea cobailor, un rau necesar?

1

Oamenii sunt cel mai adesea indiferenti cand aud de problema cobailor, motiv pentru care, macar o zi pe an, este important sa constientizam necesitatea protectiei animalelor de laborator. In numele stiintei si spre binele omenirii si al mediului inconjurator, in laboratoare au loc adevarate masacre ale animalelor. Putem sa ne gandim la un exemplu concret: disectia broastelor in laboratoarele de biologie in timpul liceului, o experienta care a lasat multora dintre noi un gust amar. Unele dintre marile descoperiri ale medicinei s-au facut experimentandu-se pe animale, acestea fiind infectate cu boli, injectate cu toxine, aduse la stadii anume ale unor afectiuni.


Marile descoperiri ale medicinei – cum ar fi vaccinul antirabic al lui Louis Pasteur, în 1885 – se realizează prin infectarea unui numar mare de câini şi iepuri cu această boală, iar obţinerea antitoxinei difterice, descoperita în 1891, se face după injectarea porcilor de Guineea cu toxina difterică.

In UE, se estimeaza ca 31% dintre animale sunt folosite in cercetarile de laborator. 8% sunt folosite in evaluari toxicologice sau de siguranta a produselor, testari care sunt menite sa micsoreze riscul de a dauna sanatatii oamenilor sau mediului.

 Doar dupa anul 1970 a inceput sa se vorbeasca mai pe larg despre abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator. În secolul XX, utilizarea animalelor în scop experimental se extinde, depăşind domeniile farmacologiei şi fiziologiei, fiind folosite şi în domenii cum ar fi psihologia, testarea produselor cosmetice, testarea diferitelor produse medicamentoase şi a altor produse de larg consum.

Primatele sunt folosite pentru aprofundarea studiilor despre modul in care functioneaza creierul in vederea tratarii bolii Parkinson, studiile pe soareci contribuie la dezvoltarea unor noi tratamente pentru leucemie si limfom, iepurii si bovinele suporta teste ale vaccinelor impotriva cancerului cervical, iar laptele de capra este folosit in dezvoltarea agentilor de coagulare a sangelui. In jur de o treime din medicamentele administrate de veterinari animalelor sunt folosite si la tratarea oamenilor.

Astfel, in fiecare an, pe 24 aprilie, asociatiile si-au stabilit o zi in care sa desfasoare actiuni de educare a populatiei, prin care sa atraga atentia si producatorilor de cosmetice asupra faptului ca desi sunt create special pentru experimente, animalele de laborator sunt totusi fiinte vii.

Organizatiile care apara drepturile animalelor de laborator sustin ca rezultatul experimentelor lasa de dorit si ca s-ar putea recurge excluderea testelor pe fiinte vii. Acestea doresc ca animalele sa fie considerate fiinte vii, cu drepturi, si nu simple instrumente de cercetare. Totodata, exista temeri majore cu privire la cresterea interesului stiintific pentru manipularea genetica si clonare, experimente realizate, bineinteles, pe animale. S-ar putea evita folosirea animalelor de laborator prin adoptarea unor alternative precum tehnica “in vitro”, studiile fiind realizate pe culturi de celule sau tesuturi.

Nu am atasat imagini sau video la acest articol, deoarece tot ceea ce am avut ocazia sa vedem pe internet este mai mult decat socant si greu de suportat mai mult de cateva minute. In masura in care aveti posibilitatea, va recomandam sa evitati achizitionarea produselor care au fost testate pe animale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria S. spune

    Va citesc de multa vreme si vad, in sfarsit,un articol intelept, menit sa trezeasca vreo constiinta „subtire”, caci cele grosolane, indobitocite nu se desteapta nici daca aceleasi experienze ucigatoare s-ar face pe propriile odrasle. Gradul de civilizatie al unui popor se masoara si prin modul de a trata animalele, de la mic la mare, fie ele de laborator sau de camera sau de gradina. Dumnezeu a pus in ele viata iar omul n-are dreptul s-o sacrifice nici macar in numele stiintei !! Stiinta care contravine credintei (romanii se lauda ca-s 75 la suta ortodosci !!) si implicit legilor vietii, e oarba si falsa si fara folos. Cand Romania isi v-a rezolva in mod corect (nu ca si Ucraina, in mod criminal si fatarnic !!) problema cainilor si pisicilor vagabonzi, vom putea spune ca e pe drumul civilizatiei.
    Nu-mi face placere si nici cinste sa vorbesc in termenii astia despre tara mea, dar n-am de ales.
    Cordiale urari de bine de la Verona (IT) !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate