WC-uri cu spectatori în baia renovată a unei grădinițe din Piatra-Neamț sau o strategie cu bătaie mai lungă?
„Grupurile sanitare sunt comune pentru copiii de ambele sexe la grădiniță și creșă și numărul lor este în funcție de numărul de copii pe unitate“, conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020.
Aceasta este explicația dată de primarul Andrei Carabelea cetățenilor nedumeriți cu privire la faptul că WC-urile din baia renovată a grădiniței nr. 2 din Piatra-Neamț nu au pereți despărțitori pentru a asigura o minimă intimitate preșcolarilor.
Am verificat textul Ordinului MS 1456/2020 pe care îl puteți citi și dumneavoastră aici – click sau mai jos, în documentul extras din Monitorul Oficial. Acest ordin a fost dat în timpul ministrului Nelu Tătaru și e semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan. În realitate, acest act normativ nu schimbă mare lucru față de ceea ce era înainte, adică Ordinul ministrului sănătății nr. 1.955/1995. Această frază „Grupurile sanitare sunt comune pentru copiii de ambele sexe”, în cazul grădinițelor a fost mereu în vigoare după Revoluție. Deci nu s-a inventat apa caldă în 2020.
Modelul WC-urilor fără pereți despărțitori a devenit viral în urmă cu ceva timp, după o postare a primarului de Craiova care arăta o baie similară cu cea de la Piatra-Neamț. La fel ca Andrei Carabelea, și primarul Craiovei a adus argumentul „normelor în vigoare” care spun că grupurile sanitare sunt „comune”, prin urmare, în logica edililor, nu au pereți despărțitori.
Limba română e cu adevărat fascinantă și unul dintre cele mai interesante aspecte este că același cuvânt poate avea mai multe înțelesuri, însă ține și de bunul simț să aplici înțelesul așa cum trebuie într-un context dat. Noi nu vorbim limba edililor, proiectanților, arhitecților și miniștrilor, însă în poporul din care facem și noi parte prin „grup sanitar comun” înțelegem o toaletă mixtă (fete/băieți), adică în acea toaletă care conține chiuvete, WC-uri, duș pot intra și băieți și fete. Pentru cei care au stat în cămine studențești, sau chiar în spitalul județean, mai există și altă noțiune de grup sanitar comun, adică o baie la capătul holului, una pentru femei, alta pentru bărbați, deoarece camerele/saloanele nu dispun de baie individuală.
Având în vedere că vorbim despre copii preșcolari și de o presiune mare pe personalul didactic să îi supravegheze, formularea din anexa ordinului de ministru nu e chiar scandaloasă și putem spune că are un oarecare sens: aceeași educatoare/îngrijitoare nu poate fi în două băi simultan.
Fractura de logică apare în momentul în care de la toaleta mixtă se ajunge la WC-uri care nu asigură o minimă intimitate copiilor. Suntem totuși în secolul 21, nu în comunism, nici în Evul Mediu și nici pe timpul romanilor. Normele de igienă sunt făcute ca să prezinte un anumit standard de respectat – în principal cel legat de numărul de WC-uri, chiuvete și dușuri la numărul de copii înscriși, însă legile nu trebuie să transpună și logica, și bunul simț. Edilii din țară care au fost puși să explice de ce nu sunt paravane despărțitoare au precizat că normele nu prevăd pereți despărțitori.
Așa o fi?
Am citit cu atenție ordinul de ministru și, aplicând logica și bunul simț, am constatat că normele prevăd acești pereți despărțitori. Chiar și uși.
Art. 7, alin 11 spune: „(11) Pentru efectuarea curățeniei și dezinfecției prin ștergere a grupurilor sanitare sunt utilizate 4 ștergătoare/lavete de culori diferite, stabilite prin proceduri interne, privind efectuarea dezinfecției grupurilor sanitare: una pentru mânerele ușilor cabinelor closetelor și pentru mânerul lanțului de tras apa din rezervor/bazinul WC, a doua pentru pereții și ușa cabinei, a treia pentru colacul vaselor closetelor și a patra pentru podeaua acestora. Ștergătoarele vor fi spălate, dezinfectate zilnic, individual, într-un lavoar destinat acestui scop din oficiul de curățenie și înlocuite periodic/la nevoie. Personalul care efectuează operațiunile curente de curățenie și dezinfecție va urma cursurile de însușire a noțiunilor fundamentale de igienă, cu respectarea legislației în vigoare.”
Așadar, dacă normele nu prevăd într-adevăr pereți despărțitori între WC-uri, cum ar putea, atunci, să impună ștergătoare dedicate ușilor cabinelor closetelor și pereților cabinei?
Prezentăm alăturat o imagine cu o baie dintr-o grădiniță din România, de la noi. Un mic paravan între WC-uri ar asigura atât intimitatea copiilor de sexe diferite și celor mai timizi, cât și posibilitatea personalului didactic de a supraveghea micuții.
Întrucât e clar că aceste norme sunt destul de interpretabile și vag formulate, ar trebui luată totuși în calcul posibilitatea instalării unor paravane, chiar și simbolice, între aceste WC-uri de la grădinițe.
Monitorul-Oficial-Partea-I-nr.-787Desigur că nu este prima baie de gradiniță din Piatra-Neamț făcută fără intimitate pentru copii – lucru total greșit din punctul nostru de vedere. Un copil mic se poate murdări când folosește toaleta, poate avea un semn distinct, o cicatrice sau alte particularități, lucruri ce ar putea stârni amuzamentul celorlalți copii și de aici până la bullying nu mai este decât un pas.
Una dintre explicațiile pe care le-am auzit (neoficială, o presupunere a unora, dacă doriți) ar fi accea că micuții trebuie lasați să descopere singuri care le este rolul în functie de gen si să își asume astfel propria identitate sexuală, lăsânduli-se posibilitatea de a alege ce gen vor fi când vor putea decide singuri acest lucru.
Anii ’90, Republica Moldova, Orhei. Wc ul de la autogara era o încăpere lunga, cu aprox 6-7 vase wc dispuse pe o latura, despărțite între ele de câte un paravan de max 80 cm astfel încât puteai avea o privire de ansamblu asupra a tot ce se întâmplă. Acolo am văzut cel mai mizerabil loc de pana acum, dar ceea ce m-a frapat cu adevărat era ca niciunul nu se sinchisea de asta și ignorau ceea ce mi se părea de neacceptat. Acela era modelul sovietic implementat cu brio în toate tarile fostei URSS. Cred ca fobia de ruși de acolo mi se trage, nu de la ce ne-au făcut în timpul războiului sau după.
întrebări:
1)Aceste compartimentări au existat înainte de începerea lucrărilor?
2)Există compartimentări la pisoare în grupurile sanitare pentru adulți?
Aceasta idee fantastica ar trebui implementata foarte rapid la primarie, pentru ca primarul insusi sa beneficieze de o astfel de toaleta.