Vlogger din Neamț, dat dispărut pe net. Experiment social dus la extrem sau caz real?

5

UPDATE 23.11.2020

Pe speța presupusei dispariții a vloggerului nemțean, IPJ Neamț ne-a declarat: „La Postul de Poliție Români a fost înregistrată sesizarea unei persoane privind infracțiunea de înșelăciune. Dacă pe parcursul cercetărilor vor rezulta elementele constitutive ale altor infracțiuni, vor fi extinse cercetările și cu privire la aceste fapte.”

Completare:

Din cursul zilei de astăzi, 23.11.2020, toate seria de clipuri de pe canal dedicate dispariției lui Cornel sunt însoțite de textul „DISCLAIMER ANY RESEMBLANCE TO PEOPLE IN REALITY IS PURE COINCIDENTAL. FACTS AND EVENTS ARE FICTITIOUS.” (Trad. DISCLAIMER: Orice asemănare cu oamenii din realitate este o pură coincidență. Faptele și evenimentele sunt fictive.)

Atașăm mai jos capturi pentru a demonstra că acest disclaimer nu exista înainte.

***

Articol inițial:

De o săptămână primim la redacție mesaje prin care abonații canalului vloggerilor nemțeni Tiberiu și Cornel, cunoscuți pe YouTube pentru „Căsuța din pădure”, ne spun că s-a semnalat dispariția lui Cornel M. din comuna Români.

cornel muntenas
Cornel (stânga) – Tiberiu (dreapta) la Căsuța din Pădure / FOTO: Tiberiu și Cornel

Tot de o săptămână, pe canalul Tiberiu și Cornel, Tiberiu, împreună cu prietenul din București, Ionuț Ghiță, prezintă zilnic în video-uri căutările pe care aceștia le fac pentru a-l găsi pe Cornel care ar fi dispărut în pădurea de lângă căsuța pe care au renovat-o și a cărei poveste a construit, practic, comunitatea de abonați din jurul canalului de Youtube. Acest canal a adunat peste 400.000 de urmăritori.

În cadrul acestor filmări, cei doi au precizat că au anunțat dispariția lui Cornel la postul de poliție din comună și argumentează că persoana dispărută nu apare pe site-ul IPJ Neamț, deoarece, spun ei, „durează transmiterea datelor de la postul de poliție la județ.”

Întrucât situația părea la început una serioasă, am întrebat personal, în calitate de jurnaliști acreditați, la IPJ Neamț dacă a fost sau nu înregistrată o dispariție a lui Cornel M. din comuna Români.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț ne-a comunicat, oficial, că NU a fost înregistrată nicio dispariție. Apare, așadar, o primă inadvertență în ceea ce se prezintă pe internet și realitate.

Un tânăr jurnalist din Cluj a intrat pe firul poveștii și a prezentat cu argumente pe canalul său de Youtube de ce cazul dispariției lui Cornel nu este conform cu realitatea. (Puteți urmări toate video-urile pe această temă aici – click)

Familia lui Cornel, partenerii lui de Youtube și majoritatea cunoscuților neagă faptul că dispariția acestuia ar fi înscenată, creând emoție în rândul abonaților care se tem pentru siguranța, chiar viața lui Cornel. În repetate rânduri spun că situația este serioasă, nu este o farsă, și, mai mult, cer chiar sprijinul fizic al abonaților în căutări prin păduri.

Clipurile care arată căutările lui Cornel adună foarte multe vizualizari și, implicit, bani de la Google prin conținutul de reclamă, tocmai pentru că exploatează emoția și loialitatea abonaților. Ba mai mult, prin Tiberiu și Ionuț s-a distribuit și informația din care reiese că pagina personală de facebook a lui Cornel ar fi fost spartă (deci vorbim de accesare neautorizată a unor sisteme informatice) și se cere raportarea contului, lucru care, din nou, insinuează că ceva grav i s-ar fi întâmplat acestuia.

Ce se întâmplă în cazul unei dispariții în realitate, nu pe internet?

Familia sau aparținătorii trebuie să depună o sesizare la poliție, dacă aceasta nu s-a autosesizat din alte surse, și în baza acestei sesizări se creează echipe de căutare formate de multe ori din polițiști, jandarmi, pompieri, în funcție de specificul cazului. Dispariția persoanei apare în mod public alături de fotografie și alte detalii importante pe site-ul poliției la scurt timp de la sesizare. Nu se confirmă sub nicio formă acest decalaj între posturile locale de poliție și IPJ Neamț. Dispariția este un caz urgent și grav, transmis imediat anchetatorilor. Persoanele care au informații despre cazul persoanei dispărute trebuie să anunțe poliția sau să sune la 112.

Aceste lucruri NU apar în clipurile prezentate de Tiberiu și Ionuț aflați în căutarea lui Cornel.

Multe informații nu se leagă, apar probe ciudate (obiecte personale găsite care nu sunt anchetate de criminaliști), însă seria de video-uri continuă zilnic, adună vizualizari și abonați și, cel mai grav, îngrijorează o întreagă comunitate formată în mare parte din minori impresionabili.

Toate datele pe care le avem în acest moment ne conduc la ideea că ceea ce se întâmplă este un experiment social foarte reușit, iar dispariția nu se confirmă. Faptul că poliția nu este implicată în acest caz și nici nu are înregistrată dispariția lui Cornel este un argument care stă în picioare în ceea ce privește premisa unui experiment social.

Un asemenea experiment nu este primul din YouTube-ul românesc. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este farsa înscenată de vloggerul Selly presei din România. Vloggerul Selly a înscenat presei o farsă, inventând un accident care nu a avut loc în realitate și care a fost preluat, fără verificări, pe televiziuni și pe siteuri. (click aici pentru un articol pe această temă)

Iată de ce este important să fim echilibrați și să verificăm orice informație care vine de la o anumită sursă. Și, da, suntem de acord cu Răzvan, tânărul jurnalist din Cluj, adeptul aflării adevărului, care ne-a declarat: „Selly a avut un motiv și a făcut-o inteligent. Dispariția unei persoane e un eveniment tragic. Nu văd nimic amuzant în asta. De aceea am și pornit mini-ancheta. Sunt mulți copii care îi urmăresc și pot fi afectați emoțional.”

Întrucât nu a apărut încă un deznodământ al situației (Cornel este în continuare dispărut pe internet, nu și la poliție), nu rămâne decât să așteptăm ce va urma. Însă recomandarea noastră către urmăritorii acestei serii a căutărilor lui Cornel este aceea de a fi rezervați, de a nu se implica emoțional și de a verifica ceea ce li se prezintă ca un adevăr absolut.

Ceea ce trebuie să reținem: O dispariție a unei persoane este un caz deosebit de grav și trebuie luată în serios. În cazul unei dispariții, poliția trebuie anunțată, iar întreaga anchetă trebuie realizată de organele de cercetare. Persoanele care pot oferi un sprijin în căutări trebuie, la rândul lor, să colaboreze cu poliția, nicidecum în paralel prin video-uri sau postări pe internet care pot induce în eroare alte persoane.

Mai multe informații puteți citi pe betanovacluj.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. RObert spune

    Dupa ce a fost sesizata Politia pentru inselaciune, Tiberiu si Ghita au pus la toate videoclipurile din ultimele zile mesajul:

    ANY RESEMBLANCE TO PEOPLE IN REALITY IS PURE COINCIDENTAL. FACTS AND EVENTS ARE FICTITIOUS.

    Pentru cine nu stie engleza,se traduce astfel:Orice asemănare cu oamenii din realitate este o pură coincidență. Faptele și evenimentele sunt fictive.

  2. Simona spune

    În acesta comunitate YouTube Tiberiu și Cornel majoritatea copii. care sau panicat Așa ceva nu se face trebuie sa iasă adevărul la iveala sper ca legea o sa facă lumina în acest caz pana la urma toți 3 sunt vinovați plus membri famiililor

  3. Romani spune

    Dosare penale si amenzi sa primeasca,muntenas si asa e pe reabilitare

  4. Razvan D spune

    Ion Ghita este Videochatistul de la acces direct https://youtu.be/zRPp9m-xkNg. Foarte bine sa depuna lumea plangere si penala nu doar la sectie pentru inselaciune, de pe urma careia ei fac bani si prostesc copii. Urat au ajuns.

  5. Dumi J. spune

    Vin banii de la YouTube pe vizualizări 🐻
    Vin, cum să nu 😁

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate