În vizită la Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț

0

Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț deține o bogată colecție de pești fosili, unică în lume, dar și exponate rarisime din flora și munții Neamțului.

Expoziția de bază care se deschide în fața vizitatorului începe cu regnul mineral și continuă, într-un mod firesc, cu cel vegetal.

Odată ce va păși în prima sală a acestui edificiu, vizitatorul va primi informații interesante  despre exponatele de mineralogie și petrografie care stau la loc de cinste în vitrine. Printre ele se remarcă chihlimbarul și pirita.

Chihlimbarul este  denumit și ambră, care în limba arabă înseamnă auriu. Culoarea lui poate varia, de la galben ca mierea, transparent , până la nuanțe de maroniu sau verde.
De asemenea, poate prezenta în interior bule de aer, cetină de brad, spori de mușchi, insecte. Un fapt interesant, în antichitate chihlimbarul era folosit pentru tratarea anumitor boli de stomac. Totodată, filozoful Aristotel clasa chihlimbarul alături de smirnă și tămâie. Obiecte de chihlimbar s-au găsit în mormintele faraonilor din Egipt și împăraților indieni.
Muzeul de Științe Naturale deține în colecția sa o mostră de chihlimbar provenită din zona Negulești, Neamț.

Pirita mai era numită și aurul nebunilor, deoarece căutătorii de aur înnebuneau de bucurie crezând că au descoperit aur. În comparație cu aurul, pirita este însă mai plastică și mai dură. Alte minerale cu care se poate confunda sunt marcasita și calcopirita.

Pentru cei interesaţi să afle mai multe informaţii de acest gen, şi nu numai, pot apela cu încredere la muzeografii din cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ. Deschis şi dedicat, personalul muzeului vă va împărtăşi cu drag din cunoşținţele lor.

Muzeul, care deține un tezaur geologic, floristic şi faunistic, merită cu siguranță vizitat.  Adulții, dar în special copiii vor fi plăcut impresionați.

Despre alte lucruri interesante care se regăsesc în expoziţia permanentă a Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ vom vorbi într-un alt articol.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate