Vineri, 25 noiembrie , ”Opriți violența împotriva femeilor!” – un eveniment organizat de OFL Neamț

2

eliminarea-violentei-ofl-neamt

Organizația Femeilor Liberale Neamț organizează evenimentul ”Opriți violența împotriva femeilor!”, vineri, 25 noiembrie, începând cu ora 17:00, în sala de ședințe a Hotelului Ceahlău. Lectori vor fi doamna Lidia Avădanei- cercetător științific și doamna Liliana Spătaru –psihoterapeut, iar la eveniment vor participa candidații liberali la alegerile parlamentare.

Violenţa împotriva femeilor este recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În România, femeile reprezintă peste 70% din cazurile de violenţă fizică în familie. În aceste condiţii, este posibil ca fiecare dintre noi să cunoască cel puţin un caz de violenţă asupra unei femei. Ziua de 25 noiembrie este dedicată eliminării violenței împotriva femeilor la nivel mondial și vine să sublinieze efortul comun pe care trebuie să îl facem pentru ca societățile în care trăim să elimine orice formă de discriminare și de violență la care la care sunt supuse femeile în jurul nostru. Prin acest eveniment, Organizația Femeilor Liberale Neamț transmite un mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, anomic şi deviant”, a declarat dr. Mihaela Meleșteanu, co-președinte OFL Piatra Neamț.

În anul 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat 25 Noiembrie ca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi non-guvernamentale să organizeze în acea zi activităţi menite să sensibilizeze opinia publică.

În cadrul celei de-a IV – a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei începând din 1981. Aceasta dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

ADUNAREA GENERALĂ a desemnat ziua de 25 noiembrie drept Zi internationala pentru eliminarea violentei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale să organizeze în această zi activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme (rezoluţia 54/134 din 17 decembrie 1999).

Acesta a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.

Conform studiului FRA – Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene din 2014, în România 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani, încadrându-se în media la nivel european: 24% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea partenerului, iar 14% dintre femeile din România au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul.

Legat de experienţa de violenţă în copilărie, un procent de 24% dintre femeile din România spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani.

Violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei. 6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat.

2 Comentarii
 1. anca spune

  dar ” femiile” astea liberale acu` s-au gasit sa faca niscaiva conferinte In preajma alegerilor?????Nu am auzit de alte actiuni ale lor pana acum…

 2. mickey999 spune

  „Violenta sexuala” din partea partenerului??? Nu inteleg . Daca nu-i place de ce nu spune de la inceput inca inainte de a sari din textile??

  Eu cred ca femeile sint posedate…da,da…

  Apropo…cu multi ani in urma , un copil, presupun ca un copil , a scris stingaci cu creta pe unul din trotuarele ce marginesc bulevardul Mihai Eminescu urmatoarele cuvinte pline de adevar… redau exact asa cum a scris pustiul ala :

  „FEMIILE ARE DRACI”

  „Femiile” nu femeile … fenomenal pustiul chiar si in stingacia cu care a scris !

  🙂 🙂 🙂 🙂

  Publica-l baiete nu-l mai cenzura din inertie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate