Vine Mos Craciun

1

Craciunul este o sarbatoare crestina, care are loc in fiecare an si reitereaza Nasterea Domnului. Aceasta sarbatoare crestina are radacini adanci in paganism, mai exact intr-o sarbatoare romana care marca solstitiul iernii.  Tot un obicei pagan era acela de a celebra cultul Soarelui (mithraismul) pe 25 decembrie, fapt care a impus suprapunerea cu aceasta sarbatoare crestina pentru a elimina obiceiurile pagane. Craciunul, ca sarbatoare crestina, devine practicat incepand cu secolul al III-lea, cand episcopul roman Hippolyt a stabilit, in anul 230, ziua Nasterii Domnului pe 2 ianuarie. In secolul al IV-lea Nasterea Domnului este reprezentata pentru prima data pe peretii catacombei Sf. Sebastian din Roma, scena care il prezinta pe Iisus ca un prunc  infasat, cu aureola, impreuna cu Iosif si Maria. Imaginea are ecouri in cultura egipteana, putand fi asociata cultului zeitei Isis.

In timpul imparatului bizantin Iustinian (527-565), ziua de 25 decembrie a devenit sarbatoarea oficiala a nasterii lui Iisus.

Poate cel mai cunoscut si indragit personaj al acestei sarbatori este nimeni altul decat Mos Craciun cel batran si cu plete albe care aduce cadouri copiilor cuminti cand ei dorm in noaptea spre 25 decembrie, cel care vine de la Polul Nord prin nameti, pe o sanie condusa de reni. Mos Craciun pune cadourile sub bradul frumos impodobit, caci copiii abia asteapta sa isi ajute parintii la impodobirea bradului si sa admire jocul de lumini. Acest mos bland si bun are o stransa legatura cu Nasterea Domnului, fiind un simbol al traditiei, al generozitatii si daruirii neconditionate. Pentru crestini, aceste cadouri primite de la Mos Craciun sunt similare cadourilor pe care le-a primit pruncul Iisus de la cei trei magi: aur, smirna si tamaie.

Mos Craciun este, de fapt, in traditia crestina, acel Craciun, sotul Craciunoaiei, care a gazduit-o pe Fecioara Maria in momentul nasterii pruncului Iisus. Craciun era cunoscut ca fiind un om rau la suflet si nu a acceptat ca Maria sa fie gazduita in casa, ci in grajd. De asemenea, Craciun i-a interzis sotiei lui sa stea langa Maria, insa Craciunoaia, facandu-i-se mila, a ajutat-o pe Fecioara la Nastere. Afland de aceasta, Craciun a pedepsit-o, taindu-i mainile. Se spune ca Fecioara i-a lipit mainile Craciunoaiei, a vindecat-o, iar Craciun vazand acestea a devenit un om bun, s-a pocait, a ingenunchiat in fata pruncului Iisus si i-a adus daruri. Din acest moment, Mos Craciun aduce cadouri in ziua Nasterii Domnului tuturor copiilor cuminti.

Nasterea lui Iisus, dupa postul crestin de 40 de zile, este un moment de bucurie, de impacare cu sine si cu ceilalti, de daruire si bunatate. Chipul lui Mos Craciun si primirea cadourilor de catre cei mici nu semnifica altceva decat parfumul sarbatorilor de iarna in care devenim sau ar trebui sa devenim mai buni.

Speram ca voua, celor care ati fost cuminti, Mosul sa va aduca ceea ce va doriti.

www.ziarpiatraneamt.ro va ureaza  un Craciun linistit, alaturi de cei dragi!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. cetatean_revoltat_apolitic spune

    Craciun Fericit , Multa Sanatate si sa NU „ingenuchiati” in fata CLANURILOR …..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate