Viitorul distribuției apei potabile în Neamț

0

După cum știe toată lumea, în județul Neamț sunt mari discuții pe tema problemelor generate de rețelele depășite ca durată de viață din cauza cărora sunt sistări dese ale livrării apei în special în zona Roman și Târgu Neamt.

Am studiat în amănunt problema, opiniile pro și contra, dar și suspiciunile din spatele fiecărei acțiuni și vom emite în cele ce urmează o opine jurnalistică. Timpul vă va dovedi dacă ce spunem noi este adevărat sau dacă ceea ce vă spun alții se va concretiza.

Există la nivel național un plan nedeclarat foarte clar și public ca în România să rămână doar câteva companii de apă și acestea să fie regionale pentru a putea atrage mai multe fonduri și a gestiona mai eficient resursele. Ideea este una bună, dar din păcate suntem în România, iar aceste companii sunt coordonate politic, deci cel mai probabil se vor transforma în niște centre regionale de sifonat bani publici și europeni.

Mai departe în acest plan, actorii principali sunt oamenii care stau fără apă și care sunt folosiți pentru a crea presiunea necesară desființării unor companii cum este ApaServ și preluarea serviciilor de către alte companii mai mari, dar tot de stat.

Mai apar în acest plan și politicienii care păcălesc oamenii că prin trecerea la nu știu ce altă companie se va rezolva imediat problema apei și tabloul manipulării este complet.

Desigur că nu se va rezolva nicio problemă, deoarece orice companie care operează un sistem depășit ca termen de funcționare și ciuruit tot va avea încontinuu aceleași probleme.

Desigur că nu se pot rezolva lucruri decât punctual și temporar pentru că investițiile necesare doar pentru schimbarea conductelor principale de apă din Neamt care sunt depășite și ciuruite ar necesita un buget pe care nu și-l permite nicio companie de apă din România.

Desigur că prețul apei va creșe încontinuu, deoarece avem inflație și orice om cu minimă cultură economică e conștient că nu există investiții fară profit, deci companiile de apă vor fi obligate la investiții masive în rețelele care sunt terminate și doar o mică parte din banii atrași din surse externe, cum ar fi cele europene, pot fi folosiți la înlocuire de rețele, majoritatea fiind destinați extinderii și eficientizării livrării și epurării apei.

În cazul în care cineva crede că niște politicieni se pun la o masă și gândesc lucruri ca să fie mai bine oamenilor, în opinia noastră, visează frumos. Politicienii se pun la masă de regulă ca să păcălească oamenii în scopuri electorale și să pună mâna pe cât mai multe resurse pe care apoi să le sifoneze cel puțin parțial prin firmele de casă.

În concluzie, se dorește o centralizare regională a distribuției de apă potabilă, ceea ce în teorie nu e rău, dar in România, cu actuala clasă politică, nu are cum să fie o mișcare de succes în interesul cetățenilor. Oricum, până la realizarea acestui plan mai este mult, deoarece nu e simplu de pus în practică, dar între timp o mulțime de politicieni, consultanți, formatori de opinie etc. se vor chinui din răsputeri să păcălească oamenii cu soluții miraculoase de rezolvare a problemei livrării apei potabile, soluții care în realitate nu există.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate