Cristian Sauciuc, clarificări despre problemele transportului public din Piatra-Neamț (VIDEO)

3

Infrastructura rutieră din Piatra-Neamț, plină de șantiere, dă bătăi de cap și companiei Troleibuzul, cea care asigură transportul public în municipiu. Deși dispune de autobuze electrice noi, din păcate transportul public nu reușește să atingă nivelul maxim de eficiență pentru călători din cauza gropilor, stațiilor și altor probleme care nu depind direct de companie.

Managerul Troleibuzul, Cristian Sauciuc, rămâne la părerea că aceste proiecte de infrastructură trebuiau implementate, însă municipalitatea ar fi trebuit să acorde o mai multă atenție cu privire la ceea ce lasă constructorul în urmă.

Deși s-a anunțat recent că s-au reluat lucrările prin oraș, foarte puține îmbunătățiri se observă.

„Apar probleme mecanice și la autobuzele noastre, la fel cum apar și la cetățeni. Am văzut un domn care căzuse cu mașina într-o groapă pe o arteră din Piatra-Neamț. Puteau fi lucrurile făcute mai bine dacă cineva era interesat de cetățenii acestui oraș. Din păcate, s-a văzut un dezinteres total al conducerii primăriei față de cetățeni.”, spune Cristian Sauciuc.

Din ce declară managerul Troleibuzul, autobuzele electrice noi încă nu au probleme mecanice și șoferii merg cu grijă, pentru a le proteja cât mai mult. Însă dacă situația din oraș continuă la fel, probabil vor apărea curând și defecțiuni mecanice, iar costul reparației unui autobuz electric este semnificativ mai mare decât al unui autobuz obișnuit.

„Sper să se termine lucrările. Mobilitatea urbană nu funcționează. Nu există, de fapt. Eu sunt destul de circumspect. Până nu văd, nu cred. Vreau să fie totul terminat și în momentul acela vom putea și noi, de la Troleibuzul, și cetățenii să ne dăm cu părerea dacă e în regulă sau nu. Să se termine odată. Toți cetățenii sunt nemulțimiți de modul în care merg lucrurile aici, în municipiu și cred că e puțin bătaie de joc, pentru că lucrurile nu se fac cum trebuie.”, a precizat managerul Troleibuzul.

Întrucât unul dintre scopurile principale ale acestor proiecte este acela de a încuraja folosirea transportului în comun în detrimentul mașinii personale, apar și situații cel puțin bizare. Spre exemplu, pe varianta orașului, este o stație de autobuz în zona pieței centrale, iar următoarea stație este la circa 2 km distanță, pe lângă stația de salvare, lucru care nu reușește să „încurajeze” folosirea transportului în comun în lipsa unor stații intermediare pe această rută.

Din acest punct de vedere, Cristian Sauciuc a ținut să explice faptul că amplasarea stațiilor nu depinde de compania Troleibuzul, ci sunt decizii care se iau prin ADI Urbtrans la solicitarea primăriei: „Nu există „nu se poate”. Se pot depune acte și face stații mai dese astfel încât să nu merg sute de metri pe jos pentru a ajunge unde am nevoie.”

Nici afișajul orarului autobuzelor nu este mai strălucit în aceste stații inteligente, însă, din nou, nu e atributul companiei de transport. Troleibuzul încearcă să remedieze, chiar dacă rudimentar, aceste deficiențe prin afișarea orarului pe hârtii tipărite în stații pentru că „orarul de pe afișajul electronic nu corespunde cu cel al Troleibuzul”. Pe bună dreptate, călătorii sunt revoltați, mai ales că vorbim de stații care au costat cât un apartament/bucată și nici în ziua de astăzi nu funcționează cum trebuie. Teoretic, există un centru de comandă al administrației locale care ar trebui să asigure înregistrarea corectă a programului pentru afișajul electronic. Acest lucru, însă, nu se întâmplă.

„E vorba de incompetență. Nu știu exact ce contract s-a semnat cu cei care au instalat softurile în stații, pe de altă parte noi încercăm să ajutăm prin acele foi, ca acum 15-20 de ani. Mi se pare penibil, dar nu sunt eu în măsură să rezolv problema. (…) Lucrurile sunt făcute dezorganizat. Parcă e un sat fără câini. Asta nu înseamnă că totul la Troleibuzul este perfect. Eu îmi asum lucrurile pe care nu le facem corect și cred că așa ar trebui să facă toată lumea care are un cuvânt de spus în acest oraș.”, mai spune Cristian Sauciuc.

Deci, până când apare luminița de la capătul tunelului acestor proiecte smart, nu vă mai bazați pe afișajul electronic din stații, ci uitați-vă, ca acum 20 de ani, pe programul afișat pe hârtie ca să știți când vine autobuzul pe care îl așteptați.

Vă invităm să urmăriți materialul video pentru mai multe clarificări despre transportul în comun din Piatra-Neamț:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Nanu spune

    Acestia nu au decat interesul sa-ti ceara bani ptr tot traseul , chiar daca mergi doua statii ,ca acesti indivizi daca merg la piata sa cumpere un kg de carne , oare vanztorul il obliga sa cumpere vaca sau porcul intregi ?

  2. Calator spune

    Sunt multe autobuze cu defecte mecanice in circulație: ambreiaj, motor, etc. Pe parte de mizerie, să zicem că sunt acceptabile dacă îți setezi f jos standardele.
    Partea nasoală e că nu se sinchisește nimeni să le repare. Adică, înțeleg, azi îți vibrează motorul ca dracu, dar să facă la fel și după 1-2 săptămâni… E clar că îi doare în cot de genul ăsta de defecțiuni.
    Apropo, de ce pe ruta M7 sunt numai cadavre de autobuze, pe când spre scoli normale sunt majoritar noi?

  3. Spatariu Margareta spune

    De la Stația din fața Gării, nu de la Gară, cea înspre bibliotecă, uluitor este că pentru Mărăței Garofița nimic nu circulă, noi facem cumpărături mai ales de la supermarketurile de pe lingă autogară, am făcut întindere musculară, este revoltător.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate