[VIDEO] Repetabila povară- cum își bat joc unii rromi de țărișoara noastră

1

Într-o frumoasă zi de 2 martie, zi în care parcă revine cheful la viață văzând soare și oameni plimbandu-se cu ghiocei sau zambile în mână, te gândești ca tot omul care a hibernat 3 luni să ieși din casă, să te deconectezi.

O iei frumos la pas prin oraș, cu gândurile tale, zambind ștrengărește animat de vreo amintire sau un gând care ți-a zburdat preț de câteva secunde prin minte, și parcă te lovește brusc o placă de beton în cap: în fața ta, la doar cațiva metri, un cetățean mai rrom, tocmai se ridică satisfăcut de pe vine după ce a lansat un proiectil mirositor în plin văz, la colțul unui bloc..

Ți se duc naibii zen-ul, admirația pentru zambile, pofta de mâncare și chiar de viață, și nu poți să nu te întrebi cum de am ajuns să găzduim asemenea fenomene, atâția ani. Te apucă dracii, revolta, dezgustul și îți vine să te iei de turul pantalonilor și să te tot duci, numai să nu-i mai vezi.

Desigur, ar fi imoral să generalizăm, sunt și familii rrome care nu deranjează, care muncesc, care își țin copiii în școli și casele curate, dar…prea puțini. Oamenii ăștia pare că se nasc distructivi și oricât ai vrea să îi înțelegi, să îi integrezi, să îi aduci pe un făgaș normal, nu se poate.

Și-au pus amprenta asupra noastră, asupra imaginii noastre, și oricât ar susține (tot ei) că sunt discriminați, noi suntem de fapt cei care purtăm stigmatul rușinii, prin alte țări, mulțumită loc. În Europa, rromii, țiganii = români, români care fură, tâlhăresc, înjură, scuipă semințe, cerșesc, își fac nevoile în spațiile publice, ș.a.m.d, dar la finlul zilei se urcă în merțan.

Cu bunătatea nu am rezolvat nimic: le-am dat ajutoare, le-am dat locuințe sociale, le-am oferit locuri de muncă, asistență medicală, dar în zadar. Nimic nu e bine, nimic nu e suficient, vor mai mult, mai multe drepturi, mai multă toleranță, mai mult din orice, fără nici cea mai mică disponibilitate de a da ceva în schimb. Nu știm care ar fi soluția, dar parcă ne-am săturat ca un neam de nomazi să se c..e la propriu în munca noastră.

Am vrea să încheiem spunând că acest articol e un pamflet, însă nu e. Începe să ne fie rușine să spunem că suntem români, iar lucrul acesta e de-a dreptul dureros.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Iulian spune

    PAI Da , că. Noi nu avem păduri ori. râpe cum au fost cele din Poland. sau Ukraina pe. unde sa i pitim. ,Cel de joaca in clip e in UK , Policeman de langa El mai mult că Sigur e Indian se observă că e mai brunet. și atunci se explică Empatia , plus faptul că sunt înconjurați , Acolo cu Încingerea e mai slăbuț de la POLICEMAN , Dealtfel se Știe. Cazul. Romanului Răposat. In urma K 1 de la club Sau al celui care ia scăpat pe British de Atentatori , că după sa de a explicații la Station POLICE Ptr că ia bătut cu lada .
    .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate