[VIDEO] Cum a transformat-o libertatea pe ursoaica Anca, relocată de la Piatra-Neamț la Zărnești

0
Anca

După 25 de ani de captivitate, de trai pe betoane și între gratii metalice, Anca, ursoaica salvată de sanctuarul Libearty din grădina Zoo de la Piatra-Neamț, a învățat în această primăvară să caute insecte în pământ, muguri de arbori și iarbă proaspătă. Pentru orice urs din sălbăticie, toate acestea constituie o sursă de hrană importantă datorită proteinelor pe care le conțin.

Anca s-a adaptat de minune în libertatea sanctuarului de la Brașov. Stă departe de ochii lumii și acum preferă spațiile liniștite, în mijlocul naturii.

Pe 23 aprilie se împlinește 1 an de când Anca a părăsit definitiv gratiile de la Piatra-Neamț. Imagini de la relocarea ei găsiți aici.

Cel mai probabil, Anca a fost născută în captivitate, la un circ. Se pare că, la un moment dat ea și sora ei, Ina (aflată din anul 2014 la Sanctuarul Libearty) și-ar fi atacat dresorul. Apoi au fost vândute Grădinii Zoologice din Piatra Neamț. Timp de 20 de ani, Anca și Ina a împărțit o piscină, un adăpost și spațiul de plimbare. Practic, amândouă și-au trăit viața doar pe jumătate. Țarcul avea un singur bazin, un bârlog și un teren „de plimbare”. Singura soluție pe care au putut să o găsească administratorii a fost ca ursoaicele beneficieze de cele puse la dispoziție, cu rândul. După mai mulți ani, în care Asociația „Milioane de Prieteni“ a făcut sesizări către autorități, acestea au decis să aprobe transferul ursoaicei Ina în sanctuarul Libearty. După alți patru ani, iată că și Anca a primit șansa să se bucure de natură, alături de sora ei. ”, spun reprezentanții sanctuarului din Zărnești.

Libearty este cea mai mare rezervație de urși bruni din întreaga lume. Are 69 de hectare de pădure de stejar luată în concesiune pentru 49 de ani de la Primăria Zărnești, care a devenit astfel partener în acest proiect. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate