VIDEO: Aparținătorii așteaptă uneori ca proștii la UPU Piatra-Neamț să se îndure cineva să vorbească cu ei

12

UPDATE:

Despre acest caz am discutat astăzi cu cei de la UPU precum și cu conducerea spitalului iar în acest sens venim cu următoarele precizări:
Din punctul de vedere al spitalului, nu s-a încălcat niciun protocol medical. Pacienta a fost adusă cu o problemă cardiacă care s-a ameliorat și medicul de la UPU a respectat protocoalele medicale, a făcut ce analize se impuneau și nu a considerat necesar să se facă alte analize sau să cheme un medic de specialitate așa cum a solicitat aparținătorul.
Cei de la UPU ne-au explicat că ei se ocupă doar de urgență iar pentru ce nu este urgență, pacientul poate merge la un consult separat la ce medic dorește, sens în care de la UPU s-a recomandat să se adreseze medicului de familie.
De asemenea spitalul menționează că aparținătorul nu a vrut să ia pacientul stabilizat acasă pe motiv că acestuia nu i s-au făcut investigații suplimentare care din punctul de vedere al celor de la UPU nu erau investigații de făcut în regim de urgență. Pentru a rezolva situația, de la UPU s-a apelat la poliție, au venit la fața locului cei de la poliție, au discutat cu aparținătorul care în jurul orei 20.30 a luat pacientul acasă.

__________________________________________

În ultima perioadă am primit multe reclamații despre modul în care sunt tratați pacienții la spitalul din Piatra-Neamț și despre modul defectuos în care se comunică cu aparținătorii. Din păcate, multe dintre reclamații nu au la bază probleme medicale, ci probleme de comunicare, dar nici pe comunicare nu se mai poate da vina, ci pe management. Probleme de comunicare poți să ai o lună, două, un an, doi, dar dacă nu se rezolvă înseamnă că problema e în altă parte și am discutat asta de nenumărate ori, deci nu vom mai relua subiectul. E un mare dezinteres în a se pune la punct o comunicare umană cu pacienții, dar mai ales cu aparținătorii.

Spre exemplu, o doamnă și-a adus mama care se simțea rău la secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, luni, 16 ianuarie, în jurul orei 13.30. După aproape 7 ore, fiica pacientei încă aștepta să afle care este starea de sănătate a mamei. Am discutat cu dumneaei să înțelegem ce s-a întâmplat. Aparținătoarea ne-a declarat că s-a prezentat cu mama acesteia la UPU, a lăsat actele necesare pentru pacientă, informații despre tratamentul pe care îl urmează. Pacienta a rămas în UPU în acest timp, iar fiica a ieșit din clădire, în zona pentru aparținători.

„Pe la 16.25 m-au sunat și au zis – Veniți și o luați pe doamna. Este bine, tensiunea este bună, normală, rămâne cu același tratament. Eu de vreo două zile am văzut că se simte rău. I se învinețesc buzele, i se înnegresc unghiile, i-am măsurat tensiunea, îi urcă și îi coboară. A ajuns la 88 cu 44.

Fiind la 87 de ani, în cărucior cu rotile, n-am îndrăznit să chem salvarea. Zic, ce-o vrea Dumnezeu… Am adus-o cu un taxi, am dat toate detaliile și mi-au zis că e bine. Vin, o îmbrac, o găsesc pe scaun la triaj pe hol, în scaunul cu rotile și mi se spune că e liberă. Zic – dați-mi foaia, ieșirea, niște documente, niște acte. Cum demonstrez ce are, EKG? – Mi-au spus că nu îi trebuie nimic.

Am început să insist, au venit cu o foaie. Pe urmă au mai adus una, dar între timp am spus că eu nu o iau așa acasă până nu îmi dau actele care trebuie să demonstreze că a fost la spital. Eu o duc acasă cu taxiul. Dacă ea moare în taxi, cum demonstrez că a fost la spital?

Am ieșit afară din triaj și am lăsat-o acolo. Când m-am uitat, ea nu mai era, au băgat-o înăuntru, i-au făcut probabil o EKG și au venit cu două hârtii. Zic, dar cine i-a făcut EKG-ul, cine a văzut-o, ce medic? Nimic. După vreun sfert de oră, după ce am început să insist, au zis că medicul de la urgențe.

Dar cardiologul? Au zis că nu este nevoie de cardiolog. Cum e posibil, după atâtea ore? Are o etate, dar poate mai are zile! Au scos-o cu hârtiile, cu un brancardier. Hârtiile i le-au dat mamei, nu mie, dar ea este invalidă și are Alzheimer, nu este în gradul de a-și purta singură de grijă.

Acum (ora 20.00) au luat-o și nu mai știu nimic din ce se întâmplă. Chiar trebuie să murim dacă mai avem zile la triaj, în UPU?”, ne-a declarat femeia.

Această problemă la secția UPU a spitalului din Piatra-Neamț este, din păcate, extinsă la toate spitalele din Neamț pentru că instituțiile care ar trebui să oblige spitalele să se comporte profesionist sunt conduse de oameni puși politic și au peste 50% din personal la un nivel de incompetență gravă. La noi, în Neamț, dacă mergi în regim de urgență la un spital, în cel mai fericit caz pleci cu o rețetă, dar de acte medicale nici nu poate fi vorba. Ți se spune, poate, ce cred ei că ai, dar analize sau fișă medicală sau în clar ce medici sau asistenți s-au ocupat de pacient sunt doar vise. La Piatra-Neamț nu exista așa ceva. Personalul medical e mult prea plin de el, important și arogant.

Am încercat acum câțiva ani să facem un studiu de caz (click aici pentru articol) și am fost cu un pacient cu o ruptură musculară la toate spitalele din Neamț, iar pentru comparație și la spitale din județul învecinat, Harghita. Le-am arătat celor de la Neamț cu ce pleacă în mână un pacient care iese de la spitalul din Odorheiul Secuiesc, de exemplu, dar nu ai cu cine. Cei de la Neamț sunt un fel de semizei care nu pot fi deranjați și puși să facă hârtii. Vă mai arătăm o dată mai jos cum arată hârtiile cu care iese un pacient cu o problemă medicală nu foarte gravă de la un spital din alt județ.

Discuțiile despre modul defectuos în care se comunică la UPU și în mai tot spitalul din Piatra-Neamț sunt deja plictisitoare pentru că mai toți oamenii din Neamț au avut neplăcerea să afle pe pielea lor sau de la rude ori prieteni aceste lucruri. Din câte se pare, nu se vrea să se rezolve această problemă pentru că sunt unele cadre medicale care sunt un fel de vedete, un fel de mici zei care nu pot fi deranjați și nimeni nu pare să aibă bărbăția manegerială să deranjeze vedetele din spital.

La fel cum au angajat tot felul de nepoți, amante, rude sau asistente care nu știu pe ce lume sunt, dar au dat șpagă, ar putea angaja la spital, cel puțin la UPU, 2-3 persoane, să fie câte una pe schimb, care să se ocupe doar de comunicarea dintre cadrele medicale și aparținătorii care stau ca vai de ei și așteaptă ca proștii ore întregi să afle ceva. Sunt soluții simple, dar se pare că nu se vrea sau nu pasă nimănui, s-au dezumanizat toți cei care ar putea să facă ceva.

I.R.

PS: În cazul prezentat mai sus am vrut să verificăm măcar neoficial care e situația din punctul de vedere al cadrelor medicale. Poate sunt lucruri pe care aparținătorul le-a interpretat greșit sau nu le-a înțeles, dar la UPU am dat peste semizeii care ne-au explicat că trebuie să contactăm purtătorul de cuvânt sau să contactăm șefa de secție care desigur că nu era de serviciu. Așadar, dacă spitalul are de spus ceva, știe unde ne găsește. Noi am obosit să tot încercăm să fim apărătorii lor în fața celor care ne sună la ziar în condițiile în care ei fac pe interesanții și nu comunică.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
 1. toma ardelean spune

  Deja nu e nici o noutate modul lipsit de compasiune si umanitate cu care sunt tratati pacientii la Piatra Neamt. Se va ajunge pana la violente fizice daca nu se iau masuri. Chiar trebuie sa batem cateva „cadre medicale” ca sa inteleaga spagarii aia ca au depsu un juramant,totusi???? Sa le punem pistolul la cap? Imi povestea o amica ieri cum e tratat tatal ei la Contagioase….efectiv ca pe un animal . Lipsa totala de interes si de bunavointa. Il lasa cu orele nesupravegheat,ca de,Netflixul e mai important. Nu mai zic de Facebook. Chiar in halul asta de salbaticie am ajuns????

 2. Anonim spune

  Asta e educația cadrelor medicale de acolo se cred stăpâni ,însă să nu uite că sunt plătiți din banii noștri!

 3. John spune

  Faceti petitie la Ministerul Sanatatii, Guvern si Presedintie. Daca vor fi bombardati cu petitii vor fi obligati sa miste ceva.

 4. Dan spune

  Aici e vina lui Filimon, așa zisul manager. Am o groaza de lucruri de spus. Nimeni nu ascultă.Solutii sunt. PE CONT PROPRIU!

 5. Sabin Mihai spune

  Nu aveți ce le face celor care lucrează în spital, sunt stăpâni , tot ei hotărăsc cine trăiește sau moare, suntem ai nimănui in România.De ce nu pot face public mesajul?

 6. Probabil Anonim spune

  Mergi în Roman! Să vezi acolo comportament la Andrici SRL 😉 ! Se încalcă toate drepturile pacientului, drepturile salariale chiar și codul muncii !

  1. Didi spune

   Veniti sa vedeți in ce conditii stau lucratorii din UPU si dupa sa va intrebati de ce sta 7 ore in spital o batrana de 87 de ani. Sunt conditii groaznice, cu pacienti tratati pe holuri…verificati. Nu este spațiu, se renoveaza concomitent cu actul medical, sunt foile de caz stropite cu var. Si in acest miros…oameni lucreaza…….

 7. John spune

  Dacă se va face noul spitalul vreodata,sa nu se piermita nici unui cadru medical de la spitalul actual sa se angajeze sau sa vina cu transfer ,în acesta !
  Nu generalizez ,dar in acest spital sunt forte mulți incompetenți ,angajati pe baza altor criteri fata de profesionalism ,sunt tot felul de putori care clocesc pe bani mulți și se misca în reluare când ajungi pe mana lor !

  1. Costica spune

   Mergeti la Buhusi de Bacau sa vedeti cu cit respect si cu cita ordine se ocupa personalu de romini si romi farà nici o diferenta,nici la Roman nu pot spune ca sunt uau ..

 8. Maria spune

  Da,așa este ,își bat joc oameni și de aparținătorii lor. Sunt plătiți degeaba ,nu.și fac treaba ,decât să te duci la urgențe mai bine te tratezi singur,la spital la Piatra Neamț mori cu zile ,nici nu le pasă…..

 9. Nelu spune

  Medicul este obligat să dea copie doar dupa investigatii sau scrisoare medicala cu recomandari. Foaia medicala este un act medico legal, deci nu aveți voie sa l publicați, documentul nu este de interes public. UPU este pentru urgențe, daca durează 7 ore, nu esti o urgență, de asta a plecat cu taxi ul si acasă. La 87 de ani…..vrei să fii avion?

 10. Vasilica birsan spune

  Au dreptate, își bat joc de oamnei, nici nu te baga in semna, unele stau la cafele, altele se uita la tine cu greață. Am fost la urgente având probleme mari cu ochii, răspunsul asistentelor fiind sa merg sa îmi cumpăr eu ceva de la farmacie ca ei nu au medic în spital. Ca la noi la nimeni, își bat joc de nuntii oamnei, pentru ce ne mai pune sa plătim sănătatea dacă ei nu se uita la tine și te tratează ca un rahat😡😡😡😡

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate