”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență

31

urgentaPentru a ne da seama cum sunt tratați pacienții cu urgențe în spitalele din Neamț, am ales un pacient cu un traumatism ortopedic de gravitate medie cu care ne-am prezentat la toate cele 4 spitale din Neamț. Vorbim de o afecțiune care nu pune viața în pericol și este destul de frecventă în accidentele auto, de muncă, casnice, sportive etc.

La spitalul din Piatra-Neamț pacientul upu-piatra-neamta mers seara într-o perioadă când la UPU nu era foarte aglomerat. A trebuit să aștepte circa 30 de minute, deoarece erau oameni cu afecțiuni mai grave, dar a avut parte de un consult din partea medicului de la urgențe, domnul Păsalau, care se vedea că știe despre ce afecțiune e vorba și mai ales că a mai întâlnit astfel de probleme. Diagnosticul a fost unul corect și comportamentul civilizat, de profesionist.

Ce s-a remarcat ca fiind în neregulă erau paznicii care parcă coborâseră de la o stână de pe muntele din spatele spitalului, cu un vocabular aplicat în special aparținătorilor cu expresii de genul ”Dă-te, bă, la o parte”, ”Ce cauți, uăi, aici”, ”Unde te duci, uăi?”.

În rest, se vede o evoluție în modul în care personalul medical vorbește cu pacienții si, mai ales, cu aparținătorii, nu mai sunt hărmălaia și zăpăceala care erau înainte, nu mai sunt trimise rudele să cumpere medicamente și ți se răspunde civilizat la orice întrebare.

Spitalul din Piatra-Neamț a fost și singurul spital din Neamț unde pacientul a fost anunțat de asistentă că urmează să fie consultat de un medic pe nume Păsălau. În toate celelalte spitale din județ pacientului nu i s-a spus cine e medicul și nici acesta nu s-a prezentat. Un gest nelalocul lui, mai ales pentru cei care nu aveau nici măcar un amărât de ecuson.

La spitalul din Roman pacientul a nimerit într-un desen animat. upu-romanUși priponite cu bucăți de lemn, lume care circula prin UPU ca la piață, nu știai care e medic, care e asistent și care e femeia de serviciu.

Posibil ca prima persoana care a consultat pacientul a fost o asistentă, cu toate că e posibil să fi fost și femeia de serviciu, deoarece avea mari lacune legate de anatomia corpului uman.

Protocolul medical în care a fost băgat pacientul… un alt desen animat. După ce i s-a luat tensiunea, pacientului i s-a făcut o electrocardiogramă inutilă când ești lovit la o mână sau la un picior. După acestea pacientul a fost nevoit să oprească la timp  o doamnă cu halat care-i pusese pe nerăsuflate un garou la mână și se apuca să-i recolteze sânge. După ce i s-a explicat doamnei că nu are ce recolta pentru că e vorba de o problema ortopedică, s-a scuzat, dar a zis că totuși poate vrea pacientul să i se facă măcar un calmant, ceva … Credem că doamna voia sub orice paznic-romanformă să folosească garoul, dacă tot îl pusese sau poate li se decontează mai multe servicii medicale sau… habar nu avem ce era în capul lor.

Scăpat din mâna asistentelor de la UPU, bănuim că erau asistentele, pacientul a fost dus la un ecograf unde o altă asistentă, credem, s-a uitat pe un monitor, dar a fost corectă și a spus că nu prea înțelege ce e acolo.

Nu a scris nimic în fișa ce însoțea pacientul, ci a transmis prin viu grai un diagnostic evaziv unei doamne, presupunem că era medic, care la rândul ei a transmis tot prin viu grai rezultatul incert al urgenței.

După alte așteptări a venit o doamnă care se vedea că știe anatomie, deci o doamnă medic, care a constatat că pe fișă nu este rezultatul de la ecograf. Deoarece telefonul fără fir se blocase la UPU și nu ajunsese și la urechea medicului, acesta a analizat situația fără a cunoaște rezultatul de la ecograf și s-a limitat la un diagnostic rezervat cu o recomandare de a merge pentru un diagnostic clar la un alt spital.

Deși avem o filmare cu camera ascunsă aspitalul-roman comportamentului absolut nesimțit al unor persoane de la urgență, din respect pentru personalul medical corect din acest spital nu mai băgăm unitatea medicală într-un nou scandal mediatic, dar situația este gravă și trebuie luate măsuri. Era la UPU un om în vârstă, cu o afecțiune declanșată, se pare, de consumul de alcool și zbierau asistentele la el: ”așa îți trebuie dacă ai băut”, ”stai așa cum îți spun eu”, ”mai bei?”, ”dar să bei îți place?” și toate aceste zbierături erau acoperite pe alocuri de țipetele disperate ale omului care avea dureri groaznice în timp ce era imobilizat și se încerca o manevră de intubare sau ceva asemănător. În tot acest circ, o femeie, bănuim o rudă a omului, era alungată din când în când, deoarece încerca să vadă prin crăpătura unei uși ce-i fac bărbatului de urla în halul acela.

Ca impresie generală și subiectivă, deoarece nu suntem medici, spitalul din Roman este sub semnul unor deviații comportamentale ale unor angajați. Spitalul este ”ținut” de asistente și asistenți, în timp ce unii medici stau pe la birouri și mese ca niște boieri și se deplasează doar pentru diagnostice rezervate sau în cazuri de maximă necesitate.

Spitalul din Roman are nevoie neapărat de investiții serioase în secția de primiri urgențe și de introdus în Regulamentul de ordine interioară abolirea ”sclaviei” asistenților medicali.

La spitalul din Tîrgu Neamț, upu-targu-neamtnimeni nu avea treabă cu nimic. Un fel de picnic cu oameni în halate. Pacientul a fost consultat sumar de un domn care presupunem că era medic căci nu avea nici măcar un ecuson și care s-a uitat puțin și a zis că e de mers la alt spital. Diagnostic, protocoale medicale, examinări medicale… povești. Totuși, pacientul a fost notat pe niște hârtii pentru decontare sau evidență sau ei știu pentru ce, că pacientului nu i s-a spus.

bicaz-spitalLa spitalul din Bicaz, surpriză placută. Curat, personalul medical cu ecusoane și ținute disctintive ca să știi cine e asistent și cine medic și o doamnă medic care, deși nu avea la îndemână instrumente medicale performante, știa multă meserie sau cel puțin a discutat mult cu pacientul explicându-i ce crede ea că e și cum se poate rezolva cel mai bine problema. Cu două mâini și cu doi ochi, fără tensiometre, ecografe, electrocardiograme sau alte instrumente a oferit un diagnostic corect, dar cu recomandarea de a merge totuși la un ortoped și la analize specializate pentru o diagnosticare cât mai precisă.

Pentru comparație am ales Spitalul Orășenesc din Odorheiu Secuiesc, sesizari-odorheiunde am mers cu pacientul de la Neamț pentru a fi vorba de exact aceeași afecțiune. Am ales un spital cotat ca fiind slab dotat, cu personal mai puțin specializat și ne așteptam la surprize neplăcute față de un pacient român într-un oraș unde 95% din populație este de etnie maghiară și în sistemul medical se vorbește doar ocazional în limba română.

Ei bine, din păcate pentru spitalele din Neamț, în județul învecinat parcă este altă lume. Tot personalul medical s-a adaptat imediat la naționalitatea pacientului și nu doar cu pacientul vorbeau în română, ci și între ei tot ce era legat de pacient se vorbea în română.

Deși era destul de aglomerat la urgență, nu era niciun paznic destoinic care să facă ordine printre oameni și nici vreun asistent sau vreo duduie arogantă care să pună la punct aparținătorii.

La loc foarte vizibil exista o condică de sugestii și reclamații. Era clar cine e medic, cine e asistent, cine e omul de serviciu. Diagnostic la fel de corect la UPU Piatra-Neamț, dar spre deosebire de toate spitalele din Neamț de acolo pacientul a plecat cu niște hârtii în mână, astfel încât un alt medic de familie sau specialist să știe ce au constatat cei de la urgențe sau chiar și pacientul, să nu aibă neclarități.

Concluziile despre primirea urgențelor în Neamț sunt îngrijorătoare. Șanse reale de maximizare a speranței de viață, diagnosticare corectă și tratament corespunzător sunt doar la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

La celelalte spitale din județ până ce vine salvarea să te transfere la Piatra-Neamț trece destul timp încât o afecțiune gravă să devină fatală. Personalul medical cam lasă de dorit, iar acolo unde nu lasă de dorit nu are la îndemână aparatura medicală necesară unor intervenții de urgență serioase. Încă suntem județul din care trebuie să fii transportat la Iași ca să ți se pună un stent sau pentru alte intervenții ușoare, dar care sunt contracronometru și de care depinde viața pacienților.

1. Se impune o reorganizare a sistemului prin care ambulanțele preiau cazurile de urgență de la spitalele din județ pentru a le duce la Piatra-Neamț sau Iași, deoarece timpii de așteptare pentru aceste transferuri sunt de multe ori inacceptabil de mari.

2. Se impun investiții serioase la nivelul secției care primește urgențe la Spitalul din Roman, cum se impune și o mică reeducare în sensul implicării mai active a medicilor în actul medical.

3. Este de maximă necesitate și crearea unui sistem de responsabilizare a medicilor specialiști de pe secții care uneori uită să vină când sunt chemați la secția de primiri urgențe. Unii dintre ei au într-adevăr priorități pe secțiile lor, dar unii sunt efectiv nesimțiți și nu își întrerup cafeaua sau alte activități extramedicale pentru a se deplasa la o urgență, știind că nimeni nu are cum să-i verifice și să-i sancționeze pentru astfel de aroganțe.

4. Util ar fi să se pună în mod real și vizibil la dispoziția pacienților sau aparținătorilor condici de sugestii și reclamații unde aceștia să își poată exprima nemulțumirile sau opiniile.

5. Dotarea cu aparatură de ultimă generație și suplimentarea cu medici bine instruiți în urgențe ar face diferența între viața și moartea multor nemțeni.

6. Selectarea atentă a personalului care intră în contact cu pacienții veniți la urgențe și apartinătorii acestora este obligatorie deoarece tensiunea psihică a celor care ajung aici este deja mare și orice gest necuviincios sau orice aroganță poate încinge spiritele și tensiona comunicarea, lucru care face rău actului medical în sine, reducând din eficiența lui.

7. Identificarea prin ținută a personalului medical este absolut necesară. La Neamț nu știi dacă stai de vorbă cu un doctor sau cu un infirmier. Aparținătorii nu stiu cui să se adreseze și întreabă de multe ori infirmierele care e starea unui bolnav și așa mai departe. Ecusoanele nu sunt suficiente. Sunt mici și greu de citit, ținând cont că personalul medical este într-o continuă mișcare, de regulă.

www.ziarneamt.ro

Mai puteți citi:  Prin spitalele din Neamț” – accesul în spitale
Urmeaza: ”Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
31 Comentarii
 1. Ionita Constantin spune

  Acolo stai cu orele trebuie sa dai si bani si tot nu e bn ori cum nu ia nimeni masuri am eu 21 de ani si de la 15 ani am fost pe la spital la piatra si nu prea. A rezolvat nimica

 2. Calin spune

  Am câteva lucruri cu care nu sunt deacord:
  Un ECG nu este niciodata un lucru inutil atunci când vine vorba despre o fractură (dacă pacientul a căzut în urma unui eveniment cardiac?)
  Canula și recoltare de probe biologice sunt iarăși extrem de importante (sângele pentru a vedea valorile în caz de operație de urgență, semne de infecție sau de ce nu chiar nivelul scăzut al hemoglobinei care ar fi putut duce la pierderea stării de conștientă, respectiv fractură)
  Cat despre canulă are un rol deosebit de important atât pentru corectarea dezechilibre electrolitice , transfuzii de sânge (În fracturile de femur se poate pierde o cantitate mare de sânge cu atât mai mult dacă pacientul se afla sub tratament cu anticoagulante și nu în ultimul rând administrare de analgezice.
  Sincer fiind cu concluzia articolului dumneavoastra nu ati facut decat sa aglomerați si sa puneti presiune si mai mare pe Serviciul UPU Piatra Neamț și așa supraaglomerat!

  Sunt de parere ca acest gen de acțiuni ar trebui efectuate de organele competente care ar putea acționa în aceste unități spitalicești pentru îmbunătățirea actului medical.

  Cu respect…

 3. Stingu Geta spune

  nu, numai la urgenţă, aşa este si în spitale

 4. costel spune

  Tot respectul pentru personalul de la UPU Piatra Neamt. Am ajuns de doua ori acolo (o criza acuta de rinichi si a doua oara cu un ulcer duodenal). Nu am avut nici macar impresia ca asteapta cineva spaga si nici nu cred ca poti da spaga acolo chiar daca vrei. Conditiile de munca de la UPU si ritmul in care se lucreaza ii transforma in niste adevarati eroi. Cred ca la iesirea din tura sunt epuizati fizic si psihic si merita tot respectul nostru nidecum acuze gratuite si rauvoitoare.

 5. Elvira Savin spune

  Felicitari „Ziar de Nt!”

 6. Lucian spune

  Atata timp cat personalul medical( ma refer la asistente,gardieni,brancardieri) este ales dupa criteriul care da mai mult sau care are rude mai sus puse, nu o sa se schimbe nimic niciodata….

 7. Iuliana spune

  Din pacate am ajuns la UPU Piatra Neamt de 5 ori. Spun din pacate pentru ca nu isi doreste nimeni sa ajunga la UPU. O data cu o bunica, o data cu alta, o data cu matusa si de 2 ori pt mine. Mereu am fost tratate cu respect si niciodata nu am asteptat prea mult decat daca erau urgente mai grave, ceea ce este de inteles. Am fost si internata pentru o extrauterina si absolut tot personalul a fost extraordinar. Initial, din auzite, nu imi facusem o parere prea buna, dar din experienta personala am putut realiza ca nu era asa. Mai sunt imbunatatiri de facut, dar trebuie sa ne gandim ca toti trebuie sa imbunatatim cate ceva mereu si la noi deci cu timpul se vor schimba si mai multe.

 8. Giorgio E Irina spune

  Pe o usa intra pe alta ies toti nesimtii astia nu au pic de respect fata de bolnavi care asteapta saraci ore intregi rusine sa va fie la toti

  1. Ionita Constantin spune

   Asa e

 9. Ciurdea Monica spune

  Foarte bine cum le dai banutul cum te baga in seama daca nu morii care i problema mai putin cu unul..

 10. Nelik Popescu spune

  alt „tratament” nu exista la upu in romania : nepasare, indolenta, lene, lipsa de respect fata de bolnavi, dar si fata de meseria lor, reci ca gheata,, intrebari idioate… 🙁

 11. Liliana Padurariu spune

  Nu scoți bani din buzunar nu te bagă nimeni în seamă!

  1. Responsabil spune

   Buna ziua. Veti fi contactata ca sa precizati cu exactitate cand si cui ati fost nevoita sa dati bani

 12. Raluca Bancia spune

  Respect pt cei din sănătate care isi fac treaba.Am vazut si fapte bune,dar din pacate sunt umbrite de multe fapte rele.Am avut o experientă nefericită la Pediatria P Neamt.Însă am mers apoi cu copilul la Bicaz.Nu am cuvinte sa le multumesc cadrelor medicale din Spitalul Bicaz.De la medic,pana la infirmieră s-au comportat iteprosabil,ne-au tratat ca pe niste OAMENI.Si nu am dat șpagă nimănui.Medicul de gardă mi-a luat copilul in brate din ambulantă si nu a fost deranjat ca era 3 dimineata.Într-adevar sunt si oameni care isi fac meseria si altii care nu si-o fac ,ca in toate domeniile de altfel.Poate ii va pune pe gânduri un astfel de articol.O felicit pe d-na care l-a scris pt ca se implica si poate se dau pe brazdă si cei care fac de râs sistemul si pe colegii lor.

 13. D.j. Max Dragos spune

  Felicitări ziar piatra neamț

 14. Violla Pascu spune

  Îmi cer scuze ca trebuie sa va contrazic Dl Costel Dascălu, mama mea a fost operata in acest spital și a fost tratata foarte bine fara a da șpagă !!

  1. Costel Dascalu spune

   IN ANUL 2010 AM FOST INTERNAT TIMP DE 10 ZILE LA UROLOGIE SI NU MI SA SCHIMBAT LENJERIA DE PE PAT !!! CAZUL DVS.ESTE IZOLAT !!! IN SPITALELE DIN ROMANIA TREBUIE SA TE ADUCI DE ACASA MEDICAMENTE MANCARE S.A.M.D. NU LE MAI LUATI APARAREA MEDICILOR !!!

 15. Costel Dascalu spune

  MURIM CU ZILE IN SPITALE DACA NU DAI SPAGA !!!

  1. Elena spune

   De ce nu va.ti facut medic dm. Costel.in articol era vb. de UPU Smurd. .asta daca stiti ce inseamna nu de intreg spitalul!

 16. Violla Pascu spune

  Respect pentru cei din domeniul sanitar !!!

 17. Raluca Ilie spune

  Da,stiu cum e…am stat cu perfuzia goala in vena vreo 4 ore,de incepuse sa urce sangele in ea….noroc cu un doctor, exceptie ,care i-a spus asistentului sa imi scoata perfuzia, decizie ce nu prea i-a convenit celui din urma…na,asta e procedura standard….adica durerea in …fata de pacienti

  1. Viorica Chifu spune

   asai nu se uita la tine numai daca mori si atunci tot nu se uita

 18. Nicolae Puscasu Junior spune

  Respect pentru cei ce lucreaza in domeniul sanitar , mai ales la urgenta . In orice domeniu mai este loc de imbunatatiri mai ales in ceea ce priveste respectul dar per total se fac progrese . Oricum trebuie sa ai chemare spre asa meserie . Respect .

 19. Mariana Mariana spune

  DAR FAPTELE BUNE DE CE NU SE VAD ???????

  1. ioan spune

   PENTRU CA ORI NU SUNT (FAPTE BUNE), ORI SUNT FACUTE DUPA CE S-A DAT SPAGA !

 20. Viorel Nela Dunare spune

  Forte rau nu se unità nimeni la tine dacã nu dai ceva bãnesc

  1. Responsabil spune

   Buna ziua. Veti fi contactat pt a preciza cand si cui ati fost nevoit sa dati bani

 21. Ady Adri Adriana spune

  Ca un nimeni…din pacate

 22. anonim spune

  oare cand va intra anaful si pe ei ,le frica si celor de la anaf ca daca ajung acolo si odata tot va ajunge nu trebuie sa aibe relatie

 23. Cez U Lici spune

  Trebuie sa fluturi milionul sa fii bagat in seama …

 24. gino spune

  Mi-ai dus soția la UPU Roman și am plecat f.dezamagit de felul cum lucrează și se comportă întregul personal, inclusiv paznicii,care stau efectiv în ușile unității. Fără nici o motivație, i-a luat soției sânge pentru,,analize,, deși cu o seară înainte îi mai luase odată,și a fost ținută ca. 3 ore ca ,,sa vină rezultatele,, iar la protestul meu că aceste analize au mai fost luate odată, cu o seară înainte, i-a dat drumul soției,dar nu înainte de a o pune sa semneze că
  pleacă pe proprie răspundere.
  Fac precizarea că totul a durat peste 4 ore,intre 18-22.Cred ca la laboratorul de analize nu mai era nimeni la această oră.Am plecat cu un gust amar și soția mai bolnavă decât la venire.
  Totul din articol este adevărat, până la virgulă. FELICITĂRI !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate