Veteran originar din Neamț, fost pilot de vânătoare, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

0

Domnul lt. col. (rtr) Mihai Adăscăliței, veteran de război, a fost vizitat astăzi de reprezentanți ai Direcției pentru calitatea vieții personalului din cadrul MApN, la împlinirea vârstei de 100 de ani, în cadrul programului „𝘈𝘤𝘢𝘴𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘝𝘦𝘵𝘦𝘳𝘢𝘯𝘪”.

„𝘋𝘢𝘤𝘢̆ 𝘢𝘮 𝘢𝘫𝘶𝘯𝘴 𝘱𝘢̂𝘯𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘢𝘴𝘵𝘢̆ 𝘷𝘢̂𝘳𝘴𝘵𝘢̆ 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘥𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢̆ 𝘴𝘰𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘮𝘦𝘭𝘦, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘮-𝘢 𝘪̂𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘪𝘵 𝘴̦𝘪 𝘮-𝘢 𝘪̂𝘯𝘤𝘶𝘳𝘢𝘫𝘢𝘵. 𝘌𝘢 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘰𝘵𝘥𝘦𝘢𝘶𝘯𝘢 𝘤𝘦𝘢 𝘮𝘢𝘪 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘫𝘰𝘢𝘴𝘢̆ 𝘥𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘯𝘰𝘪”. Cu aceste cuvinte de apreciere am fost întâmpinați la intrarea în locuința distinsului nostru veteran, transmite Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

Iată frumoasa relatare a poveștii de viață a veteranului nostru, publicată de reprezentanții Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului:

Domnul lt. col. (rtr) Mihai Adăscăliței s-a născut pe data de 7 martie 1922, în localitatea Butnărești din județul Neamț, într-o familie cu 15 copii, el fiind cel mai mare. Anii petrecuți în școala elementară au zburat lipsiți de prea multe griji, la fel și perioada petrecută la bunici.

A urmat înscrierea la Școala de Meseriași din satul Giulești, unde tânărul Mihai a obținut diploma de maistru tâmplar. Ne-a povestit că la un moment dat a fost silit de împrejurări să se angajeze de foarte tânăr la Uzina de apă București, unde nu a fost fericit. Însă, la sfatul unui coleg, s-a înscris la Școala de Aviație din capitală, parcursă în 3 ani de zile. Perioada de practică a desfășurat-o la Brașov. Planorismul prinsese rădăcini în România pe la începutul anilor 1930, mai ales în zonele montane al Brașovului.

„𝘍𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘻𝘣𝘰𝘳 𝘦𝘳𝘢 𝘰 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤𝘵̦𝘪𝘦, 𝘢𝘮 𝘢𝘷𝘶𝘵 𝘰 𝘷𝘪𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘧𝘳𝘶𝘮𝘰𝘢𝘴𝘢̆, 𝘤𝘢 𝘴̦𝘪 𝘤𝘶𝘮 𝘮-𝘢𝘮 𝘯𝘢̆𝘴𝘤𝘶𝘵 𝘴𝘢̆ 𝘻𝘣𝘰𝘳”, mărturisește emoționat distinsul veteran. În anul 1940, a primit brevetul de pilot de planor, categoria „C”, cu dreptul de a pilota tipurile de planoare corespunzătoare. Activitatea de planorism a fost folosită ca fază primară în pregătirea viitorilor piloți militari.

Începutul războiului l-a găsit pe domnul Mihai, ca pilot de vânătoare pe IAR 80. A participat pe Frontul de Est și de Vest, în perioada 1944-1945, luând parte la acțiunile de luptă cu Bateria AA 144 din Regimentul „Apărare contra aviației”, cu sediul în Ghencea, din municipiul București.

Întreaga poveste poate fi citită aici – click.

LA MULȚI ANI!

Sursa F.p Mirela FLORIAN – Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate