România, inclusă pe lista țărilor neprietenoase cu Rusia

0

Guvernul Rusiei a aprobat astăzi lista statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ruși, anunță surse oficiale. Lista include state care au aplicat sancțiuni entităților economice și elitelor politico-financiare din Rusia. Țările Uniunii Europene nu au fost nominalizate distinct în lista Guvernului Rusiei, dar se înțelege că este vorba și de România.

Este vorba despre o măsură economică prin care plățile spre aceste state neprietenoase care depășesc o anumită valoare se vor face în ruble. Rubla a înregistrat o depreciere puternică după declanşarea conflictului în Ucraina.

Acțiunea se desfășoară în cadrul decretului prezidențial privind procedura temporară de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini, conform căreia cetățenii ruși și companiile rusești, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații în valută străină față de creditorii străini din Lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble.

Pentru a face acest lucru, debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special de ruble „C” în numele unui creditor străin și să-i transfere plățile în echivalent în ruble la rata Băncii Centrale la data plății. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în echivalent în valută).”, scrie Guvernul rus.

Lista include:
✔️Australia,
✔️Albania,
✔️Andorra,
✔️Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar,
✔️statele membre ale Uniunii Europene (n.r. inclusiv România),
✔️Islanda,
✔️Canada,
✔️Liechtenstein,
✔️Micronezia,
✔️Monaco,
✔️Noua Zeelandă,
✔️Norvegia,
✔️Republica Coreea,
✔️San Marino,
✔️Macedonia de Nord,
✔️Singapore,
✔️SUA,
✔️Taiwan (China),
✔️Ucraina,
✔️Muntenegru,
✔️Elveția,
✔️Japonia.

Toate tranzacțiile și operațiunile companiilor ruse cu cetățeni și firme din țări neprietenoase cu Rusia vor fi aprobate de comisia guvernamentală de monitorizare a investițiilor străine, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Scopul principal al acestei acțiuni este de a asigura stabilitatea financiară a țării în fața presiunii sancțiunilor externe. Conform noii proceduri:

1️⃣o companie rezidentă din Rusia sau o companie străină dintr-o țară neprietenoasă, a cărei listă a fost aprobată, trebuie să solicite permisiunea de a tranzacționa. Aceasta trebuie să conțină informații cuprinzătoare despre solicitant, inclusiv un document despre beneficiarii efectivi ai companiei.

2️⃣Pe baza analizei documentelor primite și a naturii viitorului acord, se va lua o decizie de aprobare sau refuz de implementare a acestuia. În același timp, poate fi eliberată permisiunea de a efectua o tranzacție cu desemnarea condițiilor pentru executarea acesteia.

În plus, în componența comisiei juridice de monitorizare a investițiilor străine sunt incluși reprezentanți ai Băncii Centrale și ai Administrației Prezidențiale din Rusia.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate