Vești rele pentru toți ospătarii! Bacșișul lor va fi impozitat cu 16%

7

Pe site-ul oficial al MFP a fost publicat în data de 15.04.2015 un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

• Se definește bacșișul în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestuia potrivit Codului fiscal.

• Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.

• Se reglementează obligația marcării bacșișului pe un bon fiscal distinct.

• Se lasă la latitudinea operatorului economic să decidă dacă bacşișul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia acestuia sau se distribuie salariaţilor potrivit unui regulament propriu de ordine interioară.

• Impozitarea propusă vizează:

– impozitarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor);
– necuprinderea bacşişului în sfera TVA;
– impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă, în cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor;
– necuprinderea în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate
– deci netaxarea din acest punct de vedere al contribuțiilor sociale.

Se reglementează expres obligația înregistrării contabile a bacșișului.

Se introduce obligația întocmirii de documente justificative, atât pentru sumele de bani introduse în unitățile de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cât și pentru sumele extrase din acestea, astfel încât organele de control să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu pot fi justificate prin documente conform legii.

Alte prevederi:

Se introduce obligația întocmirii de documente justificative, atât pentru sumele de bani introduse în unitățile de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cât și pentru sumele extrase din acestea, astfel încât organele de control să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu pot fi justificate prin documente conform legii.

Se introduce o prevedere potrivit căreia angajații, atunci când se află în incinta în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, la solicitarea organelor de control, au obligația de a prezenta sumele de bani aflate asupra lor.

Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacșișului, 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 si 338 milioane lei in 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani și jumătate.

Voi ce părere aveți… credeți că se vor adeveri estimările lor?

A.L.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. xx spune

  Stati linistiti,de ani de zile ospatarii si toti ceilalti s-au invatat sa ascunda bacsisul in primul rind se patron care de multe ori pretindea cota parte din el,si daca patronul nu-l gaseste care sta cam toate ziua prin restaurant cum crezi ca-l va gasi sinecuristii de la ANAF?.Sa se duca prin piata arsa,ieri nici daca am cerut nu am primit bon fiscal(de la societati comerciale nu de la producatori),acolo daca insisti si intri in gura precupetelor mai dai de la tine sa fii lasat in pace

 2. Lolita spune

  Exista o solutie simpla pe care cei 33 de AnaF-antastici au fost in specializare. E simpla, ia fiecare restaurant, frizerie in functie de zona si frecventa, numar de ospatari si volum vinzari estimat si ajung la o suma de incasat teoretica. Se pune ca tinta timp de 3 ani suma si apoi se verifica averea patronului. Si mai trebuie cintarit si daca are greutatea trebuie taiat de Craciun cum zice popa, ca pe un porc adevarat. Simplu !

 3. Adi Zanoaga spune

  Terminati cu prostiile, toate trebuie sa inceapa de undeva. TOTUL trebuie impozitat si cu TOTII trebuie sa platim taxe. Ne revoltam ca platim amenzi pentru 3 lei, dar
  3 lei x 20 000 000 de oameni = 60 000 000 de lei… pe cand 0 x Oricat = O tara civilizata. Nu ma intereseaza ca sunt chelner, sofer, inginer, profesor, parlamentar, trebuie sa fiu corect fata de mine, fata de familia mea si fata de societate, implicit stat, asta e o mentalitate corecta, nu revolta pentru aplicarea legii…..la oricare nivel s ar aplica.

  1. feraru marcel spune

   Stimabile, intr-o tara, in care spagile politicienilor nu prea coboara sub cateva sute de mii de euroi si astia detectati dupa 5-6 anisori sau mai mult….. sau niciodata, sa ne spui ca suntem datori sa facem ascultare, noi opinca si sa platim neconditionat cei 3 lei, pe care mata ii inmultesti si cu numarul de prunci de-o zi di tara, denota ca esti…..popa ! Ne inveti mata de bine, ca sa-i fie bine statului….Ce suflet mare ! Mata treci strada numai pe la trecere intotdeauna ? Da’ cadourile de la ziua de nastere, le-ai declarat la fisc ? Ca poate te blagosloveste o ruda cu un laptop de vreo 4-5000 de lei iar dupa 3 zile il vinzi in bazar si tot scoti 3000. Vrei sa-ti ia statul 16% ? Eu unul , n-as vrea ! Ca poate am un copil de 20 de ani si nu-i gasesc servici ! Exact ala pe care spunea Ponta ca nu-i obligat statul sa-l creeze…. Asupra unei populatii, garbovita de taxe si impozite, sa mai pui unul si inca enspe, e o magarie. Daca castig mult din bacsis, nu e greu ca fiscul sa ma bungheasca intr-o zi si sa ma ia la puricat ! Da’ nu neaparat ca-s eu frizer sau chelner, asa cum se vrea acum. Apropos, bacsisul doctorilor, asistentelor, infirmierelor, liftierului, o fi trecut in lege ? Daca prin ’90, ii injuram pe aprozaristi, cu manie intelectuala, urmeaza sa-i gasim pe chelneri, de vina ca dom’ profesor de generala, nu-si poate face vila, ca preda un obiect unde nu da meditatii ?

   1. Adi spune

    Asta e un fel de „sa moara capra vecinului”, nu are rost sa mutam discutia in zona personala, dar pentru cadourile de la zilele de nastere s a platit TVA cand s au cumparat. Iar copilul de 20 de ani (fictiv sau nu) fara loc de munca, l as intreba…Ce meserie are ? Stiati ca se cauta sudori, mecanici de utilaje etc ? Are rost sa discutam despre zona IT ? Intra-adevar exita o problema pentru oamenii de peste 45 de ani care au familii de intretinut…. sau pentru Inginerii debutanti carora li se cere nu stiu ce experienta, dar idemnul meu ramane constant: Haideti sa nu ne mai tot plangem si sa incercam sa facem ceva pentru tara asta, o afacere, o investitie, o specializare si neaparat sa INVESTIM IN EDUCATIE !!! E usor sa tot aruncam vina, e mai greu sa facem ceva concret

    1. feraru marcel spune

     In zona personala ati dus d-vs discutia ! Atunci cand imi spuneti…da, d-le si d-ta, asa cum o fac eu, ca daca nu faci ca mine esti dusmanul tarisoarei asta ! Si….ce treaba as avea eu cu capra vecinului ? Va place sa vorbiti in parabole, asa ca sa sune mai ‘telectual discursul ? Eu v-am intrebat daca v-ar conveni sa vi se impoziteze, asa, cu amanuntul…. Va mai scrisesem ceva, dar iarasi cineva, a avut grija sa n-apara. Salutari respectuoase si……La cat mai multe taxe ! Cu persoane ca d-vs, nu riscam sa ramanem in normalitate.

 4. feraru marcel spune

  Carevasazica, onor dom’ Prim Sinistru si cu ministrul de finante, au dedus, ca ospatarii, vanzatoarele de la chiosc, frizerii, coafezele, ar putea sa-si faca si ei vile, sa-si cumpere, intinse suprafete de pamant, sa-i ajunga, ba chiar sa-i si depaseasca, pe mariile lor, cei chemati in fruntea statului…… Auziti….., nu spun ca unii dintre ei , n-ar putea-o face si aici ma refer la coafeze in primul rand, daaaar, pana sa-i ajunga pe ei…… Stie cineva, par egzamplu, ca ospatarii, sunt obligati de cutuma sa „verse” 30% din bacsisul incasat de la clienti ? In restaurantele bune, de pe la Bucale, procentul asta merge la….Chef ! Adica la…..Bucatar ! Ce ziceti ? Mie mi se pare de bun simt, deoarece, Chef-ul, este cel care de cele mai multe ori, face diferenta intre restaurante…. Ce-o sa se-ntample ? Or sa creeze astia un nou cont in contabilitate ? „Dreptul” lui chef-ul, dedus din bacsis ? Impozitu’ pe dreptu’ lui chefu’?? Da’ cu cersetorii ce facem ? II obligam sa-si cumpere casa fiscala ? Da’ cu „celestii”…..? O sa aiba in pangar, fiece popa si casa fiscala ? Cu conturi separate, in functie de ce lasa omul ? Cont….de vii? Cont de morti ? De minune facuta, sau in asteptare ? Al dracu….PARDON, da’ locuri de rupt oasele si castigat un ban dintr-o meserie nebacsisabila, de ce oare nu face pontanacul ? Pentru tineri…..dar si pentru cei trecuti de 45 de ani, care cu greu, daca nu chiar imposibil obtin o slujba ? Vaaaai, vaaaai, tare mi-e frica, ca o sa ne iasa la toti, pe nas……reducerea TVA-ului ! Nici comerciantului evazionist nu-i convine, ca pierde niste procente din bacsisul lui !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate