Terapia cu protoni – „o mașină ucigătoare a cancerului” cu precizie submilimetrică

0

Terapia cu protoni, numită și terapia cu fasciculi de protoni, este cea mai avansată modalitate de radioterapie disponibilă astăzi – aceasta distruge celulele canceroase, dar nu atacă țesutul înconjurător sănătos în aceeași măsură în care terapia tradițională cu radiații o face. Terapia cu protoni, un fel de terapie de particule, conduce cu mare precizie fascicule de protoni la celulele canceroase.

În terapia de protoni se utilizează o mare cantitate de energie a fasciculilor de protoni, în locul razelor X, pentru a furniza o doza de radioterapie la pacientii cu cancer.

Acest material oferă o explicație ușor de înțeles și în profunzime asupra a ceea ce este terapia cu protoni și ce o deosebește de terapia standard cu radiații. Deși terapia de protoni este declarată drept o formă de tratament mai bine orientată, există unele dezacorduri asupra avantajului pe care îl oferă în comparație cu alte terapii mult mai ieftine.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, spune că terapia cu protoni este mai bună în cazul unor forme rare de cancer în care tumorile sunt situate la baza craniului sau a coloanei vertebrale. Cu radioterapia tradițională, aceste tumori nu pot fi vizate din cauza riscului de deteriorare a țesutului înconjurător vital (nervi).

MD Anderson Center de la Universitatea din Texas descrie terapia cu protoni drept „o mașină ucigătoare a cancerului” cu precizie submilimetrică, care poate viza tumora pacientului cu o „fără a afecta țesuturile sănătoase din apropiere și cu minimizarea efectelor secundare.”

Doza de radiații – cu radioterapia standard, o doză mai mică decât cea dorită trebuie să fie folosită pentru a minimiza deteriorarea celulelor sănătoase. Cu terapia de protoni, pe de altă parte, medicul poate folosi doze de radiații mult mai mari, protejând în același timp țesuturile și organele vitale înconjurătoare.

A.L.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate