Vernisajul expoziției de pictură, grafică, obiect semnată de Mihai Chiuaru

0

Joi, 7 aprilie, Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a găzduit expoziția personală de pictură, grafică, și obiect semnată de Mihai Chiuaru.
Deși asemenea expoziții sunt un prilej de bucurie și de reîntâlnire pentru cei care apreciază arta, evenimentul de aseară a fost umbrit de moartea  fulgerătoare a directorului Complexului Muzeal Județean Neamț, Gheorghe Dumitroaia.
Publicul prezent la vernisaj, îndemnat de Ciprian-Dorin Nicola, dr adj. al CMJ Neamț, a ținut un moment de reculegere.
”Complexul Muzeal Neamț a suferit o pierdere mare, poate cea mai mare pierdere din ultimele 3 decenii. Este vorba despre plecarea dintre noi a directorului manager al CMJ Neamț, Gheorghe Dumitroaia, care, miercuri seara, a trecut la cele veșnice.
Este un moment foarte dificil pentru noi, pentru că moștenirea lăsată de către cel de-al doilea fondator al CMJ Neamț este una foarte apăsătoare. Astăzi, Complexul Muzeal are în subordinea sa mai mult de 18 monumente istorice, 24 de imobile, muzee de istorie, de etnografie, de artă, de științele naturii și case memoriale”
. a declarat vădit emoționat Ciprian-Dorin Nicola.
Totodată, dr adj. al CMJ Neamț, a bifat și cele mai importante momente din cariera prof. dr. Gheorghe Dumitroaia, dar a menționat și de caracterul blând, generos, și de sprijinul pe care acesta l-a oferit colaboratorilor și angajaților Complexului Muzeal Neamț.
Directorul Gheorghe Dumitroaia este depus la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni și va fi înmormântat sâmbătă, ora 12.oo, la Cimitirul Borzogheanu din Piatra-Neamț.
După momentul trist,  de o înaltă încărcătură emoțională, Violeta Dinu, muzeograf la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ și criticul Emil Nicolae au încercat ”să deslușească” publicului câteva din tainele picturii semnate de maestrul Mihai Chiaru.
S-a punctat faptul că, indiferent de tehnica sau materialul folosit, artistul a reușit, cu o desăvârșită măiestrie, să îmbine imaginile figurative cu cele desprinse din universul mitologic. Lucrările sale se desfăşoară deseori pe suprafeţe mari şi poartă accente expresioniste.
De asemenea, s-a vorbit și despre implicare artistului în cercetarea şi valorificarea patrimoniului artistic local, despre creațiile monumentale religioase pe care le-a realizat în spiritul şcolii tradiţionale a zonei Neamţului (îmbinată original cu tenta personală), remarcate la biserica mănăstirii Horaiţa, cea din Dărmăneşti-Piatra-Neamţ, Vaduri-jud. Neamţ şi la alte monumente religioase din ţară şi din străinătate.
Pictorul Mihai Chiuaru se află la cea de-a doua expoziţie personală deschisă la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, aceasta putând fi admirată de publicul iubitor de frumos până la 3 iunie 2016.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate