Verificarea construcţiilor hidrotehnice

0

În perioada 16-18.11.2011, în  judeţul Neamţ, s-a desfăşurat acţiunea de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, de pe râurile interioare.

Acţiunea a presupus verificarea digurilor longitudinale, de compartimentare şi de remuu, a barajelor şi digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C şi D), precum şi a lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă pe care s-au înregistrat ape mari în ultimii ani.


Starea tehnică şi funcţională a digurilor este bună. Nu se semnalează denivelări pronunţate ale coronamentelor, şleauri sau alunecări de taluzuri, fiind asigurată continuitatea liniei de apărare.

Cât priveşte amenajările piscicole, cea de la Lateş este în stare bună de funcţionare şi este autorizată din punct de vedere al gospodăririi apelor, iar amenajarea piscicolă Trifeşti prezintă dale dislocate în pereul barajului, care necesită reparaţii urgente. Golirea de fund şi turnul de manevră sunt în stare bună de funcţionare la amenajările piscicole.

Deosebit de importantă în această acţiune a fost verificarea lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă pe care s-au înregistrat ape mari în ultimii ani. La lucrările de Regularizare a albiei rîului Sabasa la Borca s-a constatat o coborâre accentuată a talvegului, care pune în pericol stabilitatea albiei şi lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor existente. Este întocmit studiu de fezabilitate pentru lucrarea „Consolidare talveg albie pr. Sabasa în comuna Borca, jud. Neamţ”, pentru care s-a obţinut avizul Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Au mai fost verificate lucrările de Regularizare a albiei rîului Moldova la Boteşti, în lungime totală de 3,3 km, şi cele de Regularizare a albiei pîrîului Borzogheanu la Piatra Neamţ.

În perioada menţionată s-a mai verificat situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare existente. Pentru lucrările hidrotehnice din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor  Neamţ, sunt constituite stocuri minime de materiale şi mijloace pentru apărare împotriva inundaţiilor.

Planurile de apărare împotriva inundaţiilor ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ au fost întocmite şi aprobate în cursul anului 2010, iar în cursul anului 2011 au fost reactualizate cotele de apărare pentru cursurile de apă Valea Neagră, Dămuc, Bicaz şi Bistricioara.

     Tot în cadrul acestei acţiuni s-au evidenţiat zonele critice de pe cursurile de apă, care necesită o supraveghere specială în eventuale perioade cu ape mari din sezonul iarnă 2011 – primăvară 2012.

          Zonele critice de pe cursurile de apă unde se realizează supravegherea pe timpul sezonului rece sunt:

          a. comuna Borca:

          – satele Lunca, Soci, Pârâul Pântei ( zona amonte pod pe DN 15 B din satul Borca), satul Pârâul Cârjei (zona pod pe DC).

          b. comuna Farcaşa:

          – satele Stejaru, Buşmei şi Popeşti.

             c. comuna Poiana Teiului:

– satele Poiana Fagului, Dreptu, Săvineşti (zona pod pe DN 15 B), Ruseni (zona pod pe DC), Topoliceni (amonte platformă SC Hidroconstrucţia SA – Şantier „Bistriţa Amonte” Poiana Teiului).

          În acest sens a fost elaborat şi aprobat Programul de măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale fenomenului de zăpor pe r.Bistriţa în iarna 2011-2012 aprobat de Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ

          O situaţie deosebită se înregistrează pe r.Siret, în localitatea Ion Creangă în zona podului de pe DJ 207 Roman – Ion Creangă, unde cursul r.Siret afectează culeea mal stâng a podului, astfel încât podul funcţionează la 1/3 din capacitate. Sunt necesare intervenţii urgente pentru remedierea situaţiei.

          “Sunt verificări periodice, făcute de specialişti, deosebit de importante pentru a menţine starea de siguranţă a populaţiei şi teritoriului din proximitatea acumulărilor şi construcţiilor hidrotehnice. Apreciez seriozitatea şi rigoarea cu care a lucrat echipa de specialişti şi sunt încredinţat că astfel de monitorizări sunt menite să prevină producerea unor fenomene periculoase în perioada sezonului rece şi nu numai.” a spus prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate