Vai de mine…a murit!

17

Cu toții, mai devreme sau mai târziu, ne trezim nevoiți să ne ocupăm de o înmormântare. Că-i o rudă, că-i vecina de la 3, că-i vreo cunoștință rămasă a nimanui, nu scăpăm și aia e.

Treaba n-ar fi chiar nasoală, presupunând că ai pe cineva care să îți spună ce să faci. Dacă nu ai, ține-te bine! Te opintești ca măgarul în mijlocul drumului încercând să găsești o ordine firească în care trebuie să acționezi, mai ales dacă defunctul e de la țară și e musai să respecți niște tradiții…și cand spunem musai, e acel musai de te seceră toata Biserica din priviri dacă te faci de cacao.

Bun, mortu-i mort, acolo nu mai ai ce face, decât să-i iei haine, că doar n-o să-l duci la groapă în costumul lui Adam. Mai departe vine avalanșa: punți, căldări, set de pomeni, batiste, cruci și cruciulițe, lumânări mari, lumânări mici și tot feluri de briz-brizuri de parcă ai trimite omul in Hawaii.

Reușești cumva să iei tot ce ți se vâră pe gât de vreun serviciu de pompe funebre, te apucă plânsul uitându-te la factură și te întrebi cu ce-ai greșit tu atât de amarnic în viața asta . Aaaa, pachetele, să nu uităm pachetele! Dacă te ține buzunarul, te duci frumos la o firmă de catering și comanzi tot ce trebuie..dacă nu, bagă tată la învârtit sarmale și amestecat arpacaș până ți se ia de toate, inclusiv de respirat.

Trec și pregătirile, ajungi la Biserică: „în sfârșit scap”, îți zici…da` de unde! Stai așa: trage masa, așează pomenile, nu așa, optul la mijloc, unde-i uleiul, coliva NUUU acolo, în mijloc, stai că n-ai pus fața de masă, mută iar uleiul, pune vinul, scoate fructele, leagă batistele, leagă prosoapele, mai lasă prosoape de pus la cruce, aprinde lumânarile, nu toate bre, vezi că iau foc pomenile, apucă masa, bălangăne masa, fă cruce, stai în genunchi, ridică-te, așează-te la loc, nu vezi bre că face popa cruce, FĂ CRUCEEEE! ș.a.m.d.

Până se termină slujba, ești mai pământiu decât mortul, ca să nu mai vorbim de privirile tăioase ale semi-bocitoarei cu batic (mereu există măcar una!) care le știe pe toate și a cărei privire parcă spune : „păcătosule, nu ți-ar fi rușine să nu știi cum se face!” Ai mai avut și nesimțirea să vii cu lumânari de acasă, și nici nu te-ai tăvălit pe jos de fiecare dată când popa zicea ceva de Dumnezeu…nici nu tre` să auzi tot cuvântul, te izbești preventiv de dușumea la tot ce începe cu litera D!

Se termină și asta, mergi spre groapă ca un câine bătut, îți iei coate că toți se îmbulzesc mai ceva ca la circ, chiar și cei care nu l-au cunoscut pe bietul om, împarți coliva aia cum știi tu rugându-te să îți ajungă, (cum să uiți mă bezmeticule lingura acasă?!) dai și pachetele care niciodată nu-s suficiente , că doar acolo sunt termite nu oameni, și gata.

A, mai trebuie să asculți bocetele vreuneia care suferă mai tare decât orice membru al familiei, bâiguind printre sughițuri eternul : „de ce te-ai dus maicăăăăă, de ceee??” Ei, gata pe naiba! Stai că vine factura aia neoficială…bani la popă, bani la dascăl, bani la femeia care zbiară că nu știi unde se pune optul, bani la gropari, la cel care duce crucea, la clopotar, și lista continuă…nu scapi, că deja-s aliniați toți în șir indian cu ochii pe tine..n-ai unde să te ascunzi.

După ce ai scăpat de „ochiul dracului” din portofel ( habar nu ai tu ce favoare ți s-a făcut, păcătosule!), poți merge liniștit acasă. AAA, așa-i că te simți mai evlavios, mai curat și ca un cetățean model? Na c-ai făcut-o și pe asta! Data viitoare o să știi de unde să iei prosoape mai bune, și cam câte sarmale să ai ca rezervă. Și nu o să te mai pună Necuratu`să vii cu lumânări de acasă! Lecție învățată!

Cam așa arată pe scurt o înmormântare „decentă” la noi. Un fleac, te-au ciuruit!

Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
17 Comentarii
 1. Ralu spune

  Ferească Dumnezeu…10000 lei ajunge o înmormântare in ziua de azi….poate chiar depășești….cu 1200 lei salariu trebuie sa strangi un an și ceva sa faci așa ceva …..altfel ” gura lumii”…….

 2. George spune

  Mda. Acest material îl tratez ca atare fără a considera nici măcar o secundă că-i pamflet. Din păcate e cât se poate de real. Am trecut de curând și eu prin așa ceva și vă spun sincer, a fost ca și cum mi-ar fi ars casa.

 3. Emilia Amariei spune

  Fanatismul și tradițiile ucid mai rău decât moartea. În loc să-ți plângi necazul, trebuie să te zbați să fii în rând cu lumea. Mulți se îndatorează, scot bani din bănci, ca să ce? Rugăciuni pentru mort? Oare preoții nu știu că nu trebuie să ne rugăm pentru morți? Ceea cea a fost până la moarte contează. R o inducere totală în eroare, minciuna că mai poți aranja cuiva locu în rai, dând pomeni și slujbe pentru el. Oare Dumnezeu poate fi cumpărat? Când se va trezi poporul acesta fanatic, pupător de moaște și icoane, îngenuncheat și umilit? Suntem în 2019 și ne mai târâm.

 4. Valyca spune

  Consider ca trebuie mentionat urmatorul lucru: in calitate de crestini, ar fi cazul sa facem diferenta intre rugaciunile care se fac pentru cel adormit intru viata vesnica si toate „obiceiurile”, „traditiile locale” perpetuoate prin babele stie – tot, care fac un adevarat circ din ceea ce se numeste randuiala slujbei inmormantarii…..
  Din pacate, uitam ca singurul si cel mai important lucru il reprezinta rugaciunile facute pentru cel adormit si faptele de milostenie facute pentru el……
  Doamne ajuta!

 5. Mih spune

  O vai Doamne…..

 6. Damian spune

  Când am văzut titlul am zis că a murit Iliescu 🤣

  1. SB spune

   :)))))

  2. Elena spune

   Si eu tot la Iliescu m-am gandit:)))))))

 7. Ana spune

  Mai mult de cat atat cand povestim ca in afara Romaniei lucrurile sant mult diferite parca nu vrea nimeni sa te asculte si sa se schimbe ceva.Traditiile la toate evenimentele s au schimbat in functie de cat de mult are familia respectiva.Speram ca incetul cu incetul generatiile care vin sa poata schimba mentalitatile preotilor .

 8. C,G spune

  Nu preoții sunt de vină….doar proștii..

 9. Ioan Vrinceanu spune

  Toate chestiile (obiceiurile) astea, sunt promovate fix de mai-marii religiei (popi), cărora le convin pentru că profita, cu ajutorul bocitoarele și oamenilor ce țin de biserica. Când dracul se plimba liniștit printre cele sfinte…😋

 10. Elena spune

  Perfectă dreptate!mai ales îi partea Moldovei o înmormântare te dărâmă cu totul!

 11. Alex spune

  Eu zic ca un crematoriu e bine venit

 12. Ana Felicia Sirghi spune

  Este o realitate,din pacate.Ce sa mai zicem ca preotii sunt patroni de firme de catering.

 13. Escu spune

  Și nu trece o săptămână și aproape o iei de la capăt, cu pomenirea de 9 zile…

 14. Bogdan spune

  Acest articol nu este niciun pamflet. Este o realitate moștenită din evul mediu și perpetuată prin grija (…), care este de altfel responsabilă pentru evul mediu însuși (mai exact – epoca întunecată sau evul mediu timpuriu).

 15. Zamfir spune

  Cu Toată Considerația și Respectul NU e chiar de loc un Pamflet , e Chiar Realitatea și Ordinea in care decurg lucrurile la o Înhumare , cu Precizarea că tot ce ați detaliat în art se poate face cu Firma de Pompe funebre ,Chiar și autopsierea , răposatului ei , Vii ,Asiști la înhumare ,ca și Musafir DESIGUR daca ai FINANTELE necesare ! REZUMAND Nașterea -Botezul DECESUL -Inhumarea unei Ființe Umane Au Devenit un Buissnes Destul de PROFITABIL Ptr unele persoane PADRE de ne Păstoresc pe NOI cei Mulți . A și Comuniunea – Nunta e printre ele și acolo trebuie niste prosoape ,vreo 2 lumânări așa mai Zdravene și ATENTIA la Padre Ptr Dezlegarea. De Împreunare cu Deacum DOAMNA … actualul nume .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate