Cum gestionează primarii de comune din Neamț problema câinilor fără stăpân

1

Am întrebat mai mulți primari de comune din Neamț: Cum gestionați problema câinilor comunitari din localitatea dumneavoastră? Ce faceți cu ei?”

Adrian Neculai Nastasă, consilier primar Agapia: Nu prea avem probleme cu câinii fără stăpân, iar atunci când au existat am apelat la serviciul de specialitate al Primăriei Târgu-Neamț,  noi neavând constituit un astfel de serviciu. 

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun:  Problema câinilor este rezolvată în proporție de 90%. Avem contract cu cei de la Salubritas. În momentul în care apare  o informație din teren, că pe strada X sunt 2,3,4,5 câini, facem comandă către Salubritas, vine echipa și prinde câți maindanezi poate prinde (cam doi de regulă, ceilalți fug). Nu mai avem problemele de altădată.Cred că până acum am strâns vreo 80-90.

Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti:  Câinii comunitari sunt gestionați conform legii.

Oniga Gheorghe, primarul comunei Bicaz Chei:  Nu avem niciun fel de sesizări referitor la câinii comunitari. Noi suntem la țară, fiecare-și are cățelul în grădină. Nu există o astfel de problemă identificată la nivel local.

Bîrsan Constantin-Ioan, primarul comunei Bicazu Ardelean: Nu avem câini comunitari în momentul de față.

Cezar Mihai Voroneanu, viceprimar cu atribuții de primar în comuna Bîrgăuani: Nu s-a pus problema asta în CL, la primărie. Nu prea avem câini comunitari.

Cazimir Mihai, primarul comunei Boghicea:Avem contract cu Municipal Locato de la Roman. Când sunt probleme, îi sunăm pe ei.

Niță Geo-Ovidiu, primarul comunei Borca: E fără soluție! Sunt  peste 50 de câini comunitari. Am avut o discuție la Târgu Neamț unde există un centru de cazare. Costurile sunt uriașe, pentru capturare, cazare, sterilizare etc.  Cred, totuși, că de această situație ar trebui să se ocupe Consiliul Județean, ONG-urile de protecție a animalelor. Să facă în câteva zone ale județului niște locuri de cazare pentru câini. Sunt ONG-uri care spun că iubesc foarte mult animalele, dar nu fac nimic pentru ele. Am multe sesizări din partea cetățenilor, unii maidanezi sunt foarte periculoși. Da, e o situație critică. Eu am spus în ședința de Consiliu, le-am prezentat oferta celor de la Târgu Neamț, dar prețurile… uriașe. Și-apoi, vin, îmi capturează 40 de câini câți sunt la nivel de comună și după 2 săptămâni, apar alți 40. E oborul de duminică, îl supraveghez, dar cred că cineva aduce acești câini. Sunt animale străine, debusolate. Chiar nu știu cum se va rezova. Nici întâlniri cu prefectul, cu președintele CJ nu prea se fac… să găsim o soluție.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti:Avem contract cu serviciul de la Roman. Cotizăm lunar, vin când avem nevoie.


State Gheorghe-Daniel, primarul comunei Cîndeşti:Să știți că la noi nu prea sunt. Câinii au proprietari, rar văd câte un câine slobod pe drum.

Aurel Ciocanel, primarul comunei Costişa: Am avut o corespondență cu Salubritas atunci când am auzit că alți primari au avut probleme din cauza câinilor fără stăpân. În cazul în care vom avea nevoie, apelăm la serviciile lor deși oferta trimisă e cam piperată… Deocamdată, mulțumim bunului Dumnezeu să nu sunt mulți pe raza comunei. Am mai găsit niște indivizi care veniseră cu ei în mașini, i-am forțat să și-i ia înapoi.

Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani: Am vorbit cu cetățenii, fiecare să îți țină câinele în curte, altfel îi strângem și îi ducem.Probleme de înțelegere a acestui aspect întâmpinăm cu romii.

Anton Covasan, primarul comunei Dămuc: Nu avem, la noi sunt oameni serioși.

Constantin Păduraru, primarul comunei Dochia: Eu degeaba am scăpat de ei acum vreun an de zile. Mai vin mașini suspecte în miez de noapte, din care le dă drumul prin sat. Îi iau oamenii care nu au câine acasă. E o fată care și-a cumpărat teren și vrea să facă un adăpost de câini la ieșire din sat. O ajut și eu,o să vedem.

Șoican Iosif, primarul comunei Doljeşti: Avem discuții cu Roman Metropolitan, urmează să încheiem un contract cu ei.

Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești: Nu prea avem. Mai sunt, dar aduși de alții. Fug, sunt în trecere pe la noi.

Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti: Avem contract cu Locato Roman.

Catană Nicolae, primarul comunei Dumbrava Roşie: Anul trecut, am avut încheiat cu contract cu cei la la Salubritas. Am avut câteva misiuni de colectare a câinilor, în total am strâns 47 de câini. Anul acesta, încercăm, până la finalizarea bugetului, să mai facem o misiune,două, urmând ca la buget să alocăm bani și pentru aceaste acțiuni. Numărul lor nu mai  atât de mare, cum era în anii precedenți, deoarece  am pus  50 de camere de luat vederi. Încercăm să punem și anul acesta, încă 50, și sperăm să stârpim și această problemă. Nu ține numai de noi. Ne trezim cu câini noi, noaptea, care sar din mers din diverse mașini.


Gheorghiu Cristinel Vasile, primarul comunei Farcaşa:Nu avem  câini comunitari.


Bereșoae Pavel, primarul comunei Gherăeşti: Avem încheiat un protocol de colaborare cu direcția Locato din cadrul Primăriei Roman. În situația în care avem astfel de cazuri, apelăm la serviciile dumnealor.


Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani: Noi suntem o comunitate mică, nu prea am avut probleme mari cu cățeii

Ciubotaru Vasile, primarul comunei Girov:  Apar, aduși. Numai ne trezim cu câini noi în intersecții. Vedem la buget, cu o asociație acreditată, luăm legătura și cu cabinetele veterinare să vedem care e procedura.


Băbuţă Vasile, primarul comunei Gâdinți: Nu avem câini comunitari în localitate.


Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş: Din fericire, nu avem o astfel de problemă.

Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești:Sincer vă spun, deocamdată nu sunt astfel de probleme.

Lupu Gavril, primarul comunei Hangu: E dificil, nu prea avem ce face. Ar trebui să-i castrăm, să-i eutanasiem… o să vorbesc cu doctorul veterinar de aici.


Baciu Ioan, primarul comunei Horia:Avem contract cu Locato Roman. Când avem o solicitare, anunțăm și vin ei.

Săbărel-Vanea Roșu, primarul comunei Icuşeşti: Eu am avut probleme anul trecut și m-am afiliat la Locato Roman. Am făcut contract cu ei, băieții vin cu tranchilizante și se ocupă ei. Abonamentul mă ajunge 500 lei/lună, plus celelalte servicii în funcție de numărul de câini. Anul acesta nu a fost cazul, cel puțin până acum. Anul trecut am avut 5 câini maindanezi.


Bîrjoveanu Ioan Marcel, primarul comunei Moldoveni:Îi ducem la adăpostul de la Roman, dar e costisitor. Am vrea să facem un adăpost pentru câini la noi, dar nu găsim surse de finanțare. Din  banii nostri, nu ne permitem, trebuie asigurate multe condiții.


Nicorescu Neculai, primarul comunei Piatra Șoimului: La mine, să fiu cinstit, nu prea am câini maidanezi.


Lungu-Bordea Petru, primarul comunei Pîngăraţi: Nu prea îi poți prinde. Pe o parte îi duc, pe altă parte îi aduc alții.

Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig:La nivelul localitǎții noastre nu avem numaidecȃt o problemǎ a cȃinilor comunitari. Sigur, existǎ situații ȋn care persoane “binevoitoare” abandoneazǎ ȋn diverse locuri de pe teritoriul comunei cȃini și pisici, dar există și persoane care iubesc animalele, cărora li se face milă de ele și le iau acasă. Sper ca numărul câinilor fără stăpân să nu crească, fiindcă atunci va trebui, împreună cu poliția locală, cu medicul veterinar, să luăm măsuri (este și legea care prevede microciparea și sterilizarea câinilor). Personal, am adoptat un cǎțel pe care îl am în gospodǎria proprie.


Croitoriu Cristian, primarul comunei Podoleni:Alocăm fonduri anul acesta pentru  a crea un țarc, ceva, pentru ei. Sunt aduși din oraș, de la Piatra, din Bacău. Vin cu ei și îi abandonează aici. Câinii se observă că nu sunt fugiți din ograda unui om, au cercei și cred că dacă îi prindem putem afla de unde au venit. La țară, omul nu crește câinele ca mai apoi să îi dea drumul din lanț în drum.

Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari:Urmează să facem un contract cu Locato Roman. Anu trecut nu am avut contract, a rămas așa.

Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului:Noi colaborăm cu medicii veterinari și cu toate instituțiile abilitate.



Țarălungă Sebastian Bogdan, primarul comunei Războieni:Până la apariția bugetului, nicio veste. Dacă bugetul e subtire,  nu prea avem cum gestiona.

Motfolea Vasile, primarul comunei Rediu: Nu avem probleme cu câinii, Legea spune că 300 metri de la casă sunt ai proprietarilor, nu poți lua câinele omului, că te poate da în judecată.

Chirilă Nicu, primarul comunei Ruginoasa:Nu prea avem asemenea probleme. Au fost acum2 ani,când ne-am trezit cu câteva mașini cu câini. Avem un contract cu Locato Roman, în  caz de nevoie să vină să îi ridice. Chiar nu sunt probleme la noi în prezent.


Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna:Avem contract cu Locato Roman. Ultima dată am avut nevoie de serviciile lor în decembrie- 14 câini maidanezi capturați.


Dascălu Valeria, primarul comunei Săbăoani: Am încheiat contract cu Direcția Locato Serv Roman. Am ridicat aproximativ 30 de câini, urmează  să ridicăm în perioada imediat următoare încă o serie.

Horciu Daniel, Primarul comunei Săvineşti: Avem un contract cu cei de la Salubritas Piatra-Neamț și de câte ori avem nevoie, vin, îi ridică și așa mai departe. Ultima solicitare a fost în decembrie când ne-au luat 10 câini maidanezi.

Ivancea Vasile, Primarul comunei Secuieni : Am refăcut contractul cu firma de ecarisaj.



Oatu Sorin, primarul comunei Ștefan cel Mare:Nu am reușit să facem nimic în acest sens. Nu sunt mulți, totuși. Am luat legătura cu cei de la CIU Târgu Neamț și ne-au făcut o ofertă, însă e destul de costisitor.

Găină Iulian, primarul comunei Tarcău: Mai sunt vreo câțiva. Restul i-am luat acasă la mine. Am 11, sunt un iubitor de animale.


Dana Ursache, primarul comunei Tașca: Numărul câinilor comunitari în comuna noastră nu este foarte mare, totuşi pentru eventualele cazuri, Primăria a încheiat un contract cu o firmă specializată în servicii de ecarisaj.


Lucaci Ștefan, primarul comunei Tămășeni:Până la venirea bugetului, nu avem ce face. Vrem să facem un contract cu Locato Roman, în scurt timp.


Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: Am avut contract cu o firmă de ecarisaj care a strâns câinii fără stăpân de pe teritoriul comunei noastre. Această problemă se rezolvase parțial. Din păcate la noi în zonă și nu numai se petrece un fenomen foarte grav care nu ține doar de comunitatea noastră; câinii comunitari au reapărut, nu din sursă internă ci au fost aduși cu duba din alte părți și eliberați pe câmpurile dintre sate de unde în mod firesc s-au îndreptat spre localități, acolo unde au gasit hrană. Vom lua legatura cu o firmă de ecarisaj în vederea încheierii unui contract dar trebuie să menționăm ca prețurile sunt foarte mari și această problemă nu se va rezolva până nu va înceta acestă strămutare a patrupedelor.


Lupu Dan-Marian, primarul comunei Trifești:Avem contract de colaborare cu Locato Roman și când avem nevoie, apelăm la ei.


Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani:Ce să facem cu ei? Nu avem adăpost sau ceva de genul ăsta. Mai sunt și câini ale gospodarilor lăsați liberi, un inventar nu a făcut nimeni.

Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni: Problema se întinde pe toată zona Târgu Neamț și, din  păcate, ne confruntăm și noi cu această problemă. Noi am avut un contract în 2018 cu firma de ecarisaj a orașului Târgu Neamț și urmează să încheiem un alt contract pentru 2019. Nu avem probleme mari, dar sunt. Mai ales în perioada de iarnă, cetățenii nu înțeleg că al lor câine din gospodărie trebuie să stea legat, și nu lăsat  liber pe drumurile și pe spațiile publice.

 

Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători- Neamț: Este o problemă cu care se confruntă marea majoritate a localităților din România. Prin compartimentele de specialitate ale Primăriei au fost întreprinse măsuri și acțiuni de prevenire în școli și comunitățile de romi. Din lipsa resurselor financiare, nu am avut posibilitatea de a înființa un serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân în subordinea Consiliului Local. În situații neprevăzute, de obicei apelăm la CIU Târgu Neamț. Sunt totuși niște suflețele lăsate în voi sorții, abandonate, ce nu poartă nicio vină. Noi suntem cei vinovați și ar trebui să reflectăm asupra acțiunilor noastre și consecințele acestora. Să fim mai buni nu costă nimic, eventual câștigăm o conștiință mai curată.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Haisan vasile spune

    pe primarul din com. valeni de ce nu-l intrebati ? Am depus o plangere la el de 6 luni cu privire la canii comunitari si nu a rezolvat nimic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate