Vaccinată și operată, s-a internat în spital negativă și a fost trimisă acasă pozitivă, fără asistență medicală la domiciliu

1

După cazul prezentat ieri, cu o pacientă care s-a dus cu traumatisme la UPU Piatra-Neamț și a plecat în aceeași zi COVID pozitivă după un test rapid și pusă în izolare la domiciliu, astăzi ne-a scris un aparținător al unei alte paciente trecută printr-o situație și mai gravă.

Iată mesajul primit:

Bună ziua, referitor la articolul în care o persoană cu traumatisme pleacă cu covid (n.r. click aici pentru articol)… Mama mea, vaccinată, a fost internată pentru o operație. La internare a fost testată de două ori și rezultatele au fost negative. A șasea zi au pregătit-o pentru externare și i-au preluat din nou probe pentru testul covid și a ieșit pozitiv asimptomatic.

În dimineața zilei când i-a luat proba, doctorul i-a spus că, chiar dacă iese pozitiv, o va externa (sună cam ciudat, cam aranjat). În a șasea zi, după ora 15 (după ce a primit rezultatul) a fost mutată la sectia covid, la același etaj, chirurgie.

Mama mea știa că în capătul holului după o perdea de plastic este sectia Covid. Mamei mele i s-a făcut rău, a făcut tensiune când a văzut unde o duce, fără să o pregătească psihic … pentru că este diagnosticată cu o formă de leucemie și trebuie păzită de astfel de șocuri.

A doua zi a externat-o, i-au dat salvare și trebuie să stea în carantină până pe 3 ianuarie… Singura metodă de dezinfecție la secția covid este aerisirea naturală cu geamuri și uși deschise.

În timp ce se pregătea să iasă din spital au sunat-o asistenta de la medicul de familie și de la DSP. Mâine ar trebui scoase firele de la operație, mama mea este în carantină. Asistenta de la medicul de familie refuză să meargă la mama acasă.

Deși intervenția chirurgicală a fost una minoră (și reușită) și nu necesita prea multe zile de spitalizare, pacienta s-a pozitivat în spital și a fost externată și trimisă acasă. Asimptomatică, dar cu o formă de leucemie și cu firele operației încă la locul lor, femeia nu beneficiază de asistență medicală la domiciliu. Din cele relatate, se pare că pe secția COVID pacienții stau în curent, cu ușile și geamurile deschise în toiul iernii, pentru a aerisi salonul.

Sunt mulți aparținători care sunt departe de casă și nu pot face prea multe pentru membrii de familie aflați în suferință, însă, dincolo de lipsurile din sistem, o vorbă bună cântărește de multe ori mai mult decât un spital la standarde europene. Există multe cadre medicale în Neamț care își respectă jurământul și merită tot respectul pentru munca deosebit de dificilă pe care o fac, mai ales în această perioadă.

Prezentăm aceste cazuri nu pentru a ataca gratuit niște oameni care își fac meseria, ci în speranța că anumite aspecte din sistem pot fi îmbunătățite, deoarece nimeni nu ajunge la spital din plăcere, iar pentru pacienții cronici contează foarte mult și suportul psihologic, nu doar cel medical. Nu suntem specialiști să afirmăm cu certitudine că acest caz este unul dintre multele cazuri de COVID luat din spital sau de un nou test fals pozitiv, dar poate fi un semnal de alarmă pentru cei care se pricep și pot corecta greșelile, dacă acestea există.

Fiecare caz e unic, fiecare pacient are nevoi diferite și anumite situații pot fi excepționale, însă ar fi utile niște ghiduri clare, prezentate la externare, pentru pacienții aflați în izolare și care au nevoie de asistență medicală, pentru a nu fi acuzați că abuzează de serviciul 112 când nu este vorba neapărat de o urgență, ci de un serviciu medical pe care nu îl pot primi altfel, deoarece nu pot ieși din casă.

Ceea ce am înțeles până acum, din discuțiile cu pacienți și cu aparținători, este că oamenii până la urmă se descurcă și singuri, cumva, însă cel mai important lucru pentru ei este ca cineva să îi asculte. Din păcate, pe fondul pandemiei și sistemului sanitar copleșit de probleme, nu mai există răbdare, comunicarea cu pacientul s-a redus semnificativ, iar oamenii, după ce sunt tratați expeditiv de instituții, sună și ei pe unde pot doar pentru a se descărca emoțional.

Suportul psihologic și buna comunicare sunt deosebit de importante în această perioadă, atât pentru pacienți, cât și pentru aparținători și cadrele medicale. Dacă nu se modifică măcar acest aspect, conflictele vor escalada, iar acest lucru nu e în beneficiul nimănui. Toată lumea pierde. E loc de mai bine și cu siguranță se pot schimba lucrurile, dacă se va dori.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Joker spune

    Ar trebui să le mulțumiți doamnă nu sa i huliți. Acesta este protocolul doamnă, dacă iese pozitiv, ce nu înțelegeți? Daca sunt 200 care vor repetarea testului se blocheaza Upu….Daca era negativ dar aveati simptome se repeta.Dumneavostra data viitoare sa va duceti la particular, daca vreti sa fie chiar pe banii dumneavoastră, deocamdata este la stat este pe banii nostri😃😃😃. Sa va fie rușine, aveti apucături comuniste. In upu este un iad pt angajati si cand vin pacienti de genul acesta…..devine si mai rău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate