Caz absurd la Piatra-Neamț: Vaccinată, s-a dus la spital cu traumatisme și a plecat, în aceeași zi, „bolnavă” de COVID

3

După ce a petrecut Crăciunul în izolare și după mai multe apeluri către instituțiile din Neamț, o doamnă domiciliată în Piatra-Neamț ne-a contactat în această seară, pentru a ne împărtăși experiența traumatizantă, spunem noi după ce i-am ascultat mărturia, cu spitalul județean și DSP Neamț.

Acesta este mesajul primit la redacție:

Bună ziua, am ajuns bătaie de joc. Sunt vaccinată de 2 luni, acum 4 zile am ajuns la spital după o căzătură pe gheață… Mi s-a făcut test rapid în UPU și au zis că sunt pozitivă fără să vad acel test, am solicitat să-mi facă din nou, refuz categoric. Ajunsă acasă, a doua zi, fără simptome, am făcut 3 teste pe care le aveam în casă și au ieșit negative. Ieri am sunat la clinici private și s-au deplasat pentru recoltare pe banii mei (recoltare din nas, recoltare din gât), test PCR în laborator. După 4 ore au venit rezultatele negative – ambele. Sun la DSP, cu greu dau de cineva… Explic situația, zice că trebuie să vorbească cu doctorii, mă sună și îmi spun că nu se ia în calcul… că ar mai trebui să fac alt test… În ce lume trăim? Să fim călcați în picioare… pe banii noștri, pe timpul nostru și mai ales pe dreptatea noastră…

În urmă cu câteva zile doamna ne-a povestit că a căzut pe niște scări și s-a lovit. A ajuns la spital pentru investigații și a fost testată cu test rapid al cărui rezultat a fost pozitiv. Pacienta precizează că nu a semnat nimic, nu i s-a arătat testul și nu este nici în ziua de astăzi convinsă că rezultatul era suficient de concludent pentru a fi dusă la investigații în zona de suspecți – COVID, cu riscul de a se contamina din spital. Doamna ne-a declarat că aceasta este vaccinată, nu intră în contact cu persoane străine, deoarece iese rar din casă din motive medicale și nu are nici după atâtea zile niciun fel de simptom al bolii.

În urma investigațiilor după căzătură a fost trimisă în câteva ore acasă, cu tratament pentru traumatisme și cu instrucțiunea de a nu părăsi domiciliul. Acasă și-a făcut singură trei teste rapide cumpărate, toate negative, iar luni, 27 decembrie, pe banii săi, a făcut test PCR la un laborator autorizat cu rezultat în Corona Forms (deoarece spitalul refuzase repetarea testului) care a ieșit negativ. Deși a intrat în evidențele DSP Neamț și s-a făcut o mică anchetă epidemiologică, informând inclusiv medicul de familie că este în izolare în urma unui test făcut la spital suspect de a fi fals pozitiv, DSP Neamț nu vrea să accepte că o persoană asimptomatică, vaccinată și testată PCR cu rezultat negativ este sănătoasă și poate ieși din izolare. Conform INSP, „Testul RT-PCR este considerat ”standard de aur”.”

DSP Neamț, în schimb, ia în considerare un test rapid făcut în spital, într-o zonă cu risc de contaminare și de rezultat suspect de a fi fals pozitiv, și solicită un nou test PCR cu probe prelevate de ambulanță. Într-un fel, este firesc refuzul pacientei de a accepta această „ofertă”, o dată pentru că rezultatele acestor probe prelevate „de stat” ajung după ZILE bune și a doua oară pentru că aceasta se consideră un om sănătos care nu are niciun motiv logic și medical să stea în izolare până după Anul Nou și să petreacă sărbătorile între patru pereți din cauza unui test posibil eronat, considerat de unii de prin birouri superior „standardului de aur – PCR”. Mai mult, aceste teste irită foarte mult mucoasele și prelevarea unor noi probe la interval atât de scurt creează un disconfort major.

S-a ajuns ca la Spitalul din Piatra-Neamț să te duci cu traumatisme în urma unei căzături și să pleci „bolnav” de COVID, în aceeași zi!

Probabil că asemenea situații sunt multe, dar nu ajung în spațiul public și nici pe masa instanței pentru puțină ordine în sistem. Doamna în cauză intenționează să dea în judecată instituțiile pentru că poate demonstra că este un om sănătos, în baza testului PCR negativ, și să ceară cheltuieli de judecată și contravaloarea cheltuielilor făcute din buzunarul propriu pe teste de laborator.

Aici nu este vorba despre un caz anume, ci despre modul în care după 2 ani de pandemie în continuare se răspunde greu la telefonul DSP, răspunsurile sunt vagi, nimeni nu prea știe ce are de făcut, iar riscul de a ajunge în izolare sănătos este îngrijorător de mare în baza testelor rapide făcute în spital, teste care ajung să trimită pacienții sănătoși în zone de suspecți COVID.

Acest cetățean și-a făcut datoria, s-a vaccinat, are grijă să nu se infecteze și are discernământul să se izoleze la domiciliu dacă într-adevăr ar fi bolnav. Ar trebui să delimităm totuși mai bine granița dintre prevenție și abuz. Evident că și în acest caz absurd pacienta va sta izolată la domiciliu, conform deciziei de carantinare care i-a fost comunicată verbal, prin telefon, nu și în scris, dar parcă ne întoarcem în timp, la începutul pandemiei, când nu știa nicio autoritate pe ce lume e.

Așteptăm cu interes decizia judecătorilor în acest caz dacă doamna va da curs acestui lucru, dar și explicațiile instituțiilor, în virtutea dreptului la replică, instituții care după doi ani de zile nu reușesc să se organizeze și să comunice mai clar, pe lege, cu oamenii care le plătesc salariile mari. Se vorbește prea mult despre frică și prea puțin despre dreptate, iar prevenția ajunge să devină în multe situații un abuz.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. vasile r spune

    domnilor daca e asa de bine in spitalul din piatra neamt de ce pacientii vin fara covidin spital si pleaca infectati cu aceasta boala acasa in carantinare.
    De ce majoritatea mortilor sunt trecuti ca au murit de covid ,
    Domnilor de ce nu este trecut in fisa medicala deschisa la UPU toate datele despre internare, despre testele efectuate pacientului in mod real, de ce scrisoarea medicala nu este actualizata tot timpul de asistente si la iesirea din spital sa stim ce medicamente s-au dat pacientului, ce raze s-au facut, ce inerventii au fost facute.
    Scrisoarea medicala trebuie sa arate in mod real si valoarea spitalizarii.??????????????????????????????????

  2. Andrei Varga spune

    Eu am o meserie cu totul diferită de sănătate, de medicina.
    Am ajuns de curând la UPU noncovid.
    Cred că nu trebuie să generalizam, am fost tratat foarte ok, atitudinea și modul de adresare și interacțiunea cu medicii și cadrele medii a fost foarte bună.
    Un singur lucru nu știu cum rezista doamnele acelea acolo .
    Am stat destul de mult, și ce m-a impresionat este enorma adresabilitate de pacienți acolo parca e la război .
    Incontinuu suna soneria dinspre exterior și apăreau noi și noi pacienți .
    Unii pe cont propriu, alții aduși cu ambulanța, o lume întreagă .
    Chiar mă gândeam, nu as face munca aia nici pe o sută de milioane pe luna Suntem un popor îmbolnăvit, diverse afecțiuni, suspicionez că și sărăcia din societate are o contribuție .
    Marea supărare e că nu știu numele fetelor, și știu doar pe cele ale doctorilor, Dascălu și Olaru, sincer pe doamne nu am reușit să le aud rostite .
    Dar toată lumea a fost la înălțime . Toată.
    Chiar și brancardierul care a mers cu liftul cu mine a fost de nota 10 .
    Dumnezeu sa le ajute pe toate cadrele medicale și un an nou mai bun.
    PS .Sunt un simplu salariat, fara funcții și fără pile .

  3. Stelian Aldea spune

    In sfarsit vad o luare de atitudine in presa locala fata de abuzurile, samavolniciile, neprofesionalismul celor din acest spital si din dsp. Pentru cativa arginti in plus, ca spor covid, nenorocesc oamenii. Asa sa le ajute Dumnezeu !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate