Tot mai multe tinere din Neamt aleg sa se vaccineze anti-HPV

0

Conform unei statistici realizate de Ministerul Sanatatii, judetul Neamt se numara printre judetele cu cel mai mare numar de vaccinari impotriva HPV. HPV sau Virusul Papiloma Uman este responsabil pentru aparitia negilor, inclusiv in zonele genitale, care pot determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se poate transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact sexual, si chiar prin utilizarea  obiectelor intime (prosop, lenjerie intima etc.). In prezent, nu exista remedii care sa elimine complet infectia cu HPV.

In cele mai multe cazuri, verucile dispar fara tratament in aproximativ 2 ani. Cu sau fara tratament, HPV ramane cantonat in organismul uman, astfel ca verucile pot reaparea. La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut pot fi  identificate prin testul Papanicolau.

Pe principiul e mai bine sa previi, decat sa combati, foarte multe tinere din Neamt, cu varste intre 12 si 24 de ani au ales sa faca acest vaccin anti HPV.


Vaccinarea tinerelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani se poate realiza şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială, nu numai în cadrul cabinetelor şcolare şi ale medicilor de familie. Femeile cu vârsta peste 24 de ani se pot vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială, dar numai la recomandarea ginecologului„, potrivit Oanei Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătaţii.

România este pe primul loc în Europa ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin: în fiecare zi cinci femei mor, iar alte opt sunt diagnosticate cu această boală.

De retinut:

Recent a fost introdus si in tara noastra vaccinul impotriva infectiei cu anumite tipuri de HPV, comercializat sub numele de Silgard (sau Gardasil).

Vaccinul nu trateaza infectia HPV, condiloamele aparute sau leziunile cervicale deja existente. Acesta este doar un vaccin care poate ajuta la protectia impotriva infectiei cauzata de HPV tipurile: 6, 11, 16 si 18. HPV tipurile 16 si 18 au fost incriminate in 70% dintre cazurile de cancer iar tipurile 6 si 11 au fost incriminate in 90% dintre verucile genitale.
Vaccinul nu poate asigura protectia 100% in toate cazurile si nu poate preveni alte tipuri de cancer cervical sau infectia cu alte tipuri de HPV decat a cele continute in vaccin.

Este recomandat persoanelor de sex feminin cu varsta intre 9 si 26 ani, care nu si-au inceput viata sexuala sau care nu au intrat inca in contact cu tipurile 6,11,16,18 de HPV.

Nu este recomandat inaintea varstei de 9 ani, deoarece nu se cunosc suficiente date despre imunogenitatea, siguranta si eficienta administrarii sale la copii. De asemenea, nu exista suficiente studii privind administrarea la gravide, ceea ce-l face nerecomandabil in timpul sarcinii.
In cazul infectiei cu virusul HPV, mai pot exista beneficii de pe urma vaccinarii in cazul in care nu sunt prezente inca toate cele 4 tipuri de HPV.

 Nu se cunoaste inca durata protectiei dupa vaccinare, deoarece studiile sunt inca in curs de desfasurare.
Vaccinarea impotriva HPV nu poate inlocui controalele periodice prin test Papanicolau
.”(Sursa)

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste utilitatea vaccinului. Sunt numeroase studii pro si contra, disponibile pe Internet.

Inainte de a alege vaccinarea, documentati-va si consultati-va cu un specialist!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate